Lodbrogsønnernes Hævn

Lodbrogsønnernes Hævn
Sprog:
Originalsprog:

Hvis man er til vikingslag og sagnhelte – eller måske har abstinenser efter nye afsnit af HBO serien Vikings, så er Lasse Holms roman et rigtig godt bud.
Lasse Holm har skabt en roman, der er spækket med nordisk mytologis sagnhistorie og den tidlige vikingetids historie, og der er lagt et gedigent forarbejde i den.
I romanen er desuden indlagt et krimiplot i bedste detektivromanstil, og der er desuden et godt flow hele historien igennem, som kommer ladet med rigeligt af overraskelser og plotturns, så spændingen fastholdes gennem hele historien.

Den store vikingehelt Ragnar Lodbrog er død, mens han var i den engelske kong Ællas varetægt. De fem Lodbrogsønner er derfor draget til England med en gigantisk hær for at få hævn. Under en plyndring finder sønnernes romanens fortæller og hovedperson, Rolf, en dansk/saxist dreng, der stod til at skulle hænges. De tager ham med sig, og indlemmer ham snart som en af deres egne.
Brødrenes hævntogt udvikler sig til en storstilet invasion af landet, og Rolf opdager, at hver af de fem Lodbrogsønner har deres helt egne motiver for at deltage i togtet. Mens hans egne hemmeligheder langsomt afsløres, dykker han ned i gåden om Ragnars død, som han hurtigt opdager gemmer på langt flere chokerende sandheder, der kan få fatale konsekvenser.

Med Lasse Holms roman får man helt sikkert et rigtig stort stykke med ægte vikingestemning; der er blodige slag, brutale plyndringer og snedige rænkespil.
Der er gjort et kæmpe historisk researcharbejde, og fortællingen oser af historisk ballast; man får med sig en masse viden om nordisk mytologis sagnhistorie og den tidlige vikingetid.
Vikingerne er ikke romantiseret, som der måske engang imellem er en tendens til; De bliver tværtimod skildret med al den brutalitet, som deres plyndringer og togter uden tvivl var.

De fem Lodbrogsønner er fremstillet med hver deres unikke karaktertræk og træder tydeligt frem; Sigurd Slangeøje er en sinke, Ubbe er underkuet, Ivar er snu, Halfdan er brutal og Bjørn tænker kun på penge. Man kunne måske hævde, at fremstillingerne bliver lidt flade og stereotype, men jeg synes ikke, det gør noget i en genre som denne. Tværtimod fungerer det godt, at de fem brødre hver især fremstiller nogle arketyper inden for universet, og på den måde formidles vores forestillinger/og fordomme om vikingetidens typer godt via de fem brødre. Det gør også, at de er lette at skille fra hinanden i en historie, som rummer mange karakterer.
Derudover mener jeg, at Lasse Holm, arketyperne til trods, formår at skabe nogle små nuancer i sine karakterer; nuancer som jeg personligt håber at se meget mere til i 2’eren (og 3’eren) nu hvor han har etableret sine karakterer og sit univers.

Nogle af de stærkeste portrætter er faktisk de små bifigurer; Særligt synes jeg at Lasse Holm får givet plads og stemme til to gode kvindeportrætter, om end de ikke optræder så meget i historien; Nemlig skjoldmøen Ylva og den saxiske Bella, der gør det nødvendige for at overleve.
Særligt synes jeg skildringen af Ylvas kamp som kvinde i en mandsdomineret verden er interessant, og jeg glæder mig til at følge de her to kvinders kamp og udvikling i de næste bøger.

Men jeg skal da også lige omkring bogen hovedperson og fortæller, Wulf – kaldet Rolf Rapkæft.
Det fungerer utrolig godt at bruge en udenforstående som fortæller, særligt fordi fortællingerne om vikingernes historier og skikke på den måde let kan flettes ind; enkelte gange kan det dog godt virke lidt kunstigt, når Rolf på skift beder de fem sønner genfortælle sagnene om Ragnars eventyr og erobringer, – men det kom jeg dog hurtigt over, for jeg elsker fortællingerne fra den mytologiske sagnhistorie.
Rolf Rapkæft er desuden en karakter med sine helt egne mysterier, og måden hvorpå disse hemmeligheder oprulles løbende i flashback giver en god variation til fortællingen, og er med til fastholde et højt spændingsniveau. Derudover får vi et godt indblik i en karakter, der først forarges over vikingernes brutale vis og frygter dem, men som senere drages af kamprusen og friheden.

Tilføjelsen af krimiplottet er en genial ide, og det er helt klart det, der løfter denne bog fra bare at være en genfortælling af sagn og myter til at være en gedigen spændingsroman. Lasse Holm tilfører denne historiske fortælling et element af god gammeldagsdetektiv roman, og i bedste Hercule Poirot stil opsøger Rolf Rapkæft gerningsstedet og afhører vidner, hvorefter mistanken skiftevis falder på snart den ene og snart den anden førend den store afsløring venter os til sidst.
Jeg synes det er en interessant og forfriskende genrehybrid, som Lasse Holm her har skabt, og jeg glæder mig til at læse mere.

4.1Overall Score

Lodbrogsønnernes Hævn

Hvis man er til vikingslag og sagnhelte – eller måske har abstinenser efter nye afsnit af HBO serien Vikings, så er Lasse Holms roman et rigtig godt bud. Lasse Holm har skabt en roman, der er ...

  • Historien
    4.2
  • Karakterer
    4.0
  • Sprog og skrivestil
    4.0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hvad syntes du om bogen?