Lilly anbefaler: 10 børnebøger for børn i aldersgruppen 2-4 år

Mangler du lidt inspiration til læsestoffet derhjemme, så kommer der her 10 bud på en god børnebog til barnet på 2-4 år.
Men hvad er en god børnebog? Det er der jo delte meninger om, og indimellem kan de voksne måske kloge sig lige lovlig meget på, hvad børn kan lide. Derfor har jeg i dette blogindlæg valgt at lade min datter på 3 år få ordet, og det er derfor hende, der har valgt bøger til dagens blogindlæg.

Trekant
Af Mac Barnett og Jon Klassen,
”Trekant har planer om at drille firkant med, at han er bange for slanger. Men Trekant selv er bange for mørke, og det ender med at spille en rolle”
Makkerparret Mac Barnett og Jon Klassen laver nogle virkelig gode børnebøger. Illustrationerne er holdt i jordfarver og er virkelig fine og enkle. Historierne er ofte simple men med et tvist af ironi og en underliggende lærerig morale.

 

Firkant
Af Mac Barnett og Jon Klassen.
”Firkant arbejder med at skubbe firkantede klippeblokke. En dag kommer cirkel forbi, hun mener, at Firkant er et geni, der laver skulpturer, som ligner ham selv. Nu vil hun have ham til at lave en skulptur af hende. Men kan Firkant det? Tilfældigvis får han lavet noget, som Cirkel elsker. Er han et geni?”

 

Barn af bøger
Af Oliver Jeffers.
Oliver Jeffers er kendt i børnebogsuniverset, og jeg vil heller ikke tøve med at kalde hans bøger for nyklassikere i genren. Han kan noget helt fantastisk med sine illustrationer og sine meget smukke historier, der ofte har et næsten poetisk sprog. Da jeg først stiftede bekendtskab med Jeffers, og særligt netop denne bog, så tænkte jeg, at han var alt for abstrakt for børn. Barn er bøger er næsten nærmere et poetisk værk end det er en egentlig historie. Med sætninger som ”Vi skal flyde på min fantasi” eller ”Vi kan fare vild i en skov af eventyr” beskrives barnets kærlighed til bøger og historier på smukkeste vis, og illustrationerne er bygget op omkring en masse små ord, der sat sammen danner billeder af bølger, farlige monstre osv.
Jeg havde nærmest afskrevet den her bog, inden jeg overhovedet havde læst den for Lilly. Men heldigivis gjorde jeg ikke det, for Lilly elsker den simpelthen. Jeg tror måske, det er noget med det anderledes sprog, og hun holder da også mere af at ”læse op selv” efterhånden, som hun har lært den udenad.

 

Hittegods
Af Oliver Jeffers.
”En pingvin banker på en drengs dør, men hvor kommer den fra? Drengen bestemmer sig for at hjælpe pingvinen hjem, men det er lettere sagt en gjort. Han må finde en robåd og sejle til Sydpolen, men vil pingvinen overhovedet hjem? Eller har den det bedre hos drengen?”
Endnu en smuk fortælling fra Jeffers, som giver anledning til at tale om venskab og ensomhed.

 

Lili børster tænder
Af Kim Fupz Aakeson og Siri Melchior.
”Lili vil selv børste tænder, og hun ved lige hvordan det skal gøres. Hun er nemlig en dygtig og stor pige”
Lili kan selv og vil selv – et mantra der falder lige ned i den 2-4 åriges verden. Bøgerne har meget enkle og genkendelige historier fra barnets hverdag, og illustrationerne er sjove, fordi de ofte fortæller en lidt anden historie, – Lili kan nemlig godt børste tænder, men der er vand og tandpasta alle steder. Serien om Lili tæller efterhånden en del bøger om den selvstændige og egenrådige pige.

 

En ulv en and og en mus
Af Mac Barnett og Jon Klassen.
”En mus bliver slugt af en ulv og havner i dens mave. Her møder den en and, som har boet længe i ulvens mave. Her lever den trygt og godt og den har ikke længere grund til at være bekymret for at blive spist. Men en jæger prøver at skyde ulven og nu må ulven og anden kæmpe for at forsvare deres hjem”
Endnu en flot børnebog fra makkerparret Barnett og Klassen. Denne her fungerer på mange niveauer, alt efter barnets udvikling, for det er både en sjov og underholdende historie, men den rummer også mange emner, som man kan tale med barnet om. Det handler blandt andet om at kæmpe for det, man holder af, men også om ikke at gå gennem livet i frygt. Men så er humoren jo også et godt element, og jeg er sikker på, at Lilly elsker historien, fordi den også er lidt fjollet.

 

Får Lille krokodille en ven
Af Birde Poulsen
”Lille krokodille introduceres for første gang for Lille isbjørn. Han lokker Lille isbjørn op i et træ og bider ham i foden, så han falder ned. Store krokodille bliver sur, for man må altså ikke bide. Men så gør Lille isbjørn noget sjovt og fjollet, så måske kan de alligevel blive venner?”
Bøgerne om Lille krokodille er fine til det 2 årige barn. For Lillys vedkommende, som er 3 år, er de sprogligt måske en anelse under niveau nu, men hun elsker dem stadig – og det er nok primært på grund af genkendelseselementet. Men de er altså også rigtig fine med historier, der tager fat om situationer og følelser, der er velkendte for barnet. Lille krokodille er en fræk og nysgerrig lille en, der både bliver vred, ked af det og bange. Men som også er kærlig og kvik.

 

Jeppes sut
Af Babro Lindgren og Eva Eriksson
”Jeppe har en sut. Den vil både hunden, katten og anden gerne have. Men de må ikke få den.”
Sprogligt er den her nok mest henvendt til de 1-2 årige. Det er meget enkle, simple og korte sætninger, og historierne er ligeledes meget ligetil. Man kan også godt se, at bøgerne har nogle år på bagen, for der er nogle sjove elementer i historierne, som nok ikke ligefrem er efter nutidens pædagogiske normer. Jeppe slår fx anden i denne historie for at få sin sut, og bogen slutter ”Anden er gal. Jeppe er glad. Haha”.
Pædagogisk eller ej, det er helt sikkert Jeppes lidt frække opførsel, som Lilly synes er underholdende.

 

Jeg har jo sagt godnat
Af Jory John og Benji Davies
”And er vågen. Bjørn vil sove. And vil virkelig gerne lege og underholdes, men Bjørn er bare træt, og så er det virkelig irriterende, at And kommer rendende hele tiden.”
Historierne om det umage par Bjørn og And er virkelig morsomme. Bjørn synes, at den insisterende og speedsnakkende And er ret så irriterende, men de er alligevel gode venner.
Bøgerne er bygget op udelukkende af dialogen mellem de to, og typografisk har man givet Bjørn og And hver sin skrifttype, så det er nemt for oplæseren at se, hvornår man skal bruge henholdsvis And og Bjørns stemme.
Der er flere bøger i serien, og de bygger på en del gentagelser. De er utrolig morsomme, og der er også små sjove detaljer i illustrationerne, som fx And der drikker af en kop, hvor der står ”I love Bjørn”.
Lilly elsker de her historier, og de er samtidig morsomme at læse op. En klar anbefaling fra både børn og voksne herhjemme.

 

Kringle
Af Margret Rey og H.A.Rey
”Kringle er en meget lang gravhund og alle elsker ham, – alle undtagen Fine. Hun kan nemlig ikke lide lange hunde, selvom Kringle gør alt hvad han kan for at imponere hende.
En dag falder Fine ned i et dybt hul, og så er det jo alligevel meget heldigt, at Kringle er så lang, at han kan redde hende”
Fra skaberne af Peter Pedal er her en børnebog, som mange forældre nok vil kunne huske fra deres egen barndom. Det er en sød og enkel historie.

 

Hermed altså Lillys ti favoritter. Det er de bøger, hun oftest vælger, når hun skal læse, og det er blevet til adskillige genlæsninger.
Lilly elsker at læse, og selvom jeg tror på, at meget af læselysten også er givet fra naturens side, så er jeg ikke i tvivl om, at kærligheden til litteraturen også kan dyrkes og fremelskes hos børnene. Det handler først og fremmest om at vise dem glæden ved bøgerne. Herhjemme har vi primært gjort tre ting, der (har jeg erfaret) har bidraget til Lillys kærlighed til bøgernes verden. De tre tip har jeg bragt før, men gentager dem lige her:

1. Bøger skal være synlige i hjemmet: Læs selv og gør børnebøgerne tilgængelige. Det betyder i reoler, der er tilgængelige eller bogkasser på gulvet. Men hav også meget gerne bøger liggende på fx sofabordet.
2. Foreslå læsning: Ideelt set er det barnet selv, der tager initiativ til læsning. Men herhjemme foreslår vi de også. Lillys interesse skifter, nogle dage gider hun slet ikke læse og andre dage læser vi 10 bøger i træk.
3. Skift bøgerne ud: Lilly får ofte nye bøger. Men vi gør også meget brug af biblioteksbøger. Jeg låner en ny stak (10-15 stykker) en gang om måneden, og jeg kan tydeligt se, at vi læser langt mere, når vi lige har fået friske forsyninger.

God læselyst med de små.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *