Små mennesker, store drømme: inspirerende personligheder for børn i aldersgruppen 4-8 år

Så er der nye bøger i serien ”Små mennesker, store drømme”, som er en række billedbøger målrettet børn i aldersgruppen 4-8 år, og som fortæller historien om nogle unikke kvinder, som havde store drømme og som gik målrettet efter dem.
I denne omgang er blandt andet udkommet historien om stjerneskuespilleren Audrey Hepburn og Rosa Parks, der kæmpede for lige rettigheder for sorte og hvide.
Jeg er begejstret for Hepburn bogen, men desværre ikke ligeså glad for Parks bogen, om end den rummer et væsentligt budskab.
Overordnet set er serien ”Små mennesker, store drømme” serien helt fantastisk og bør være fast inventar på børneværelset – ligesom der helt sikkert også vil være voksne (mig selv inklusiv) som vil få lyst til at samle hele serien.

Serien er blevet til efter en ide af den spanske Maria Isabel Sanchez Vegara, og hun er selv forfatteren bag de fleste af bøgerne i serien, (nogle af seriens bøger er skrevet af Lisbeth Kaiser).
Ideen til serien opstod ifølge ophavskvinden, da hendes to niecer blev født. Vegara opdagede, at der var en mangel på stærke, inspirerende og modige kvindeskikkelser i børnelitteraturen. Den mangel besluttede hun selv at gøre noget ved; De kvindelige skikkelser i historierne spænder fra skuespillere til kunstnere til videnskabsfolk, men fælles for dem alle er, at de begyndte som et barn med en drøm, og at de derefter opnåede de mest utrolige ting.

I serien er på dansk indtil videre udkommet;

– Coco Chanel, der på trods af fattigdom og en barndom på børnehjem voksede op og blev berømt modedesigner.
Frida Kahlo, der som barn kom ud for en frygtelig ulykke, der bandt hende til sengen, hvorefter hun begyndte at male for at fordrive tiden og endte som verdensberømt kunstner.
– Ella Fitgerald, der begyndte sit liv som sangerinde på gaden i New York, men endte som berømt musiklegende.
– Rosa Parks, en fattig pige fra sydstaternes USA, der oplevede racehad og raceadskillelse, men som voksen nægtede hun at acceptere uretfærdighederne og brugte sit liv på at bekæmpe dem.
– Audrey Hepburn, som barn var hun fattig og sultede under krigen, men som voksen blev hun skuespiller og viede sit liv til at hjælpe alverdens fattige børn.
– Marie Curie, som voksede op i et land, hvor kvinder ikke måtte gå på universitetet. Men hun lod sig ikke stoppe og rejste væk for at studere og blev sidenhen en nobelprisvindende forsker.

På originalsproget er udkommet flere bøger, og det danske forlag (Forlaget Albert) har annonceret at mange flere er på vej i en dansk oversættelse.
Nogle af dem vi derfor kan glæde os til er;

Simone De Beauvoir – Fransk filosof og feminist
Jane Godall – Ekspert og forsker i chimpanser
L.M.Montgomery – Forfatter til serien om Anne fra Grønnebakken
Anne Frank – Jødisk pige og forfatter til Anne Franks dagbog
Mother Teresa – Nonne og beskytter af verdens svage
Josephine Baker – Danser, entertainer, sanger og aktivist
Georgia O’Keeffe – Verdensberømt maler
Jane Austen – Berømt engelsk forfatter til flere klassikere som fx Stolthed og fordom.
Emmeline Pankhurst – Kvindesagsforkæmper, der kæmpede for stemmeret til kvinder.
Amelia Earhart – Den berømte kvindelige pilot.
Maya Angelou – Berømt taler og debattør, der kæmpede for borgerrettigheder.
Agathe Christie – Engelsk krimidronning.
Ada Lovelace – Matematiker og computerprogrammør.
Harriet Tubman – Kendt for at redde og befri flere hundrede slaver.

Jeg har længe haft mit kig på den her serie, og nu har jeg så fået fingrene i de to første eksemplarer og jeg er bestemt ikke skuffet. Jeg vil tro, at bøgerne også vil tiltrække en del voksne samlere, for de er altså utrolig flotte.
Jeg glæder mig særligt til bogen om Anne Frank og Ada Lovelace udkommer.
Men i denne omgang gjaldt det altså bøgerne om Audrey Hepburn og Rosa Parks.

Små mennesker, store drømme: Audrey Hepburn
Skrevet af Isabel Sanchez Vegara, Illustreret af Amaia Arrazola, Oversat af Luna Svane Rodriguez
Udgivet af Forlaget Albert. Oktober 2018 (Anmeldereksemplar)
Målrettet 4-8 år.

Audrey Hepburn er kendt som en prisvindende skuespiller. Men som barn voksede hun op i sult og fattigdom under krigen. Som voksen kæmpede hun for at slå igennem, og endte som en verdensberømt skuespiller. Men hun glemte aldrig den fattigdom, som hun selv kom fra, og hun viede en stor del af sit liv til at hjælpe verdens fattigste børn.

Historien om Audrey passer perfekt ind i serien og den er formidlet godt til målgruppen, – også den lidt yngre ende af målgruppen. Det er nemlig en enkel historie, som er let at relatere til. Det er utrolig fint, at man har fokuseret på hendes nødhjælpsarbejde og ikke bare hendes karriere som skuespiller.
Fortællingen rummer flere lag til inspiration for de små, for det er både en historie om at tro på sig selv og sine drømme, og samtidig en historie der kan lære vores børn, at ikke alle børn er født lige privilegerede, og at vi skal hjælpe hinanden.

Illustrationerne er herlige, fantasifulde og inspirerende med flotte farver i en fin og kunstnerisk streg, der minder lidt om børnetegningen, (man kan fx næsten se tuschens streger i farvelægningen af Audreys sorte hår)

Audrey er en skøn personlighed at spejle sig i, og budskaberne i bogen er gode og lærerige. Bogen om Audrey har desuden en forholdsvis letforståelig handling, der gør den god selv helt ned til 3 års alderen.

Små mennesker, store drømme: Rosa Parks
Skrevet af Lisbeth Kaiser, Illustreret af Marta Antelo, Oversat af Luna Svane Rodriguez
Udgivet af Forlaget Albert. Oktober 2018 (Anmeldereksemplar)
Målrettet 6-8 år

Historien om Rosa Parks, der er kendt for at være kvinden, der nægtede at rejse sig for en hvid mand i bussen, havde jeg umiddelbart troet, ville være en af de bedste bøger i serien.
Men faktisk er hendes historie måske i virkeligheden svær at formidle til det lille barn. For barnets forståelse af hendes historie fordrer, at barnet evner to væsentlige abstraktioner:
1. De skal kunne forstå, at noget skete for lang tid siden – altså at der er tale om historie. Det virker simpelt for voksne, men det er altså en abstrakt størrelse, at verden omkring os er foranderlig og har set helt anderledes ud for 50 år siden.
2. De skal kunne forstå, at når man fortæller om Rosa Parks kamp for lighed mellem sorte og hvide, så er selve pointen, at der er blevet gjort forskel – men at det netop IKKE bør være sådan.

De ovennævnte punkter gør, at jeg umiddelbart vil vurdere, at denne her bog er bedst for de børn, der allerede har ramt skolealderen, og som langt bedre kan forstå den tematik, der ligger i bøgerne.
For barnet på 3-4 år, som vel næppe registrerer den store forskel på sine kammeraters hudfarve, så kan historien måske indirekte komme til at formidle, at der er forskel.

Man kan sige, at bogens tematik behandler uretfærdigheden i at gøre forskel på grund af hudfarve, og det er en vigtig tematik – men for det barn, der ikke rigtig ser, forstår eller oplever, at der er en forskel, så er bogens pointe i bedste fald for svær.

Når ovenstående så er sagt, så er historien om Rosa Parks vigtig og inspirerende og passer perfekt ind i serien om Små mennesker, store drømme. Den er dog på ikke fortalt med helt samme succes, som de andre bøger i serien, og jeg kan ikke lade være med at få den tanke, at det måske skyldes, at det er Lisbeth Kaiser og ikke den idekvinden Vegara, der er forfatteren bag.

Jeg synes dog ikke, at illustrationerne er ligeså smukke som det fx er tilfældet i Audrey Hepburn bogen eller Frida Kahlo bogen. De er mørkere og mangler også den barnlige og fantasifulde streg, som fx gjorde sig gældende i Hepburn bogen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *