Nye udgivelser i marts

Der er mange spændende nye bøger på vej – Her er seks bøger, der udgives i løbet af marts, og der er lidt for enhver smag; fra Vikingeslag og Nordiske sagnhelte til en ungdomsroman om homoseksualitet og identitet.

 

Lodbrogsønnernes Ran af Lasse Holm
Udkommer 15.marts fra Politikens forlag.

Sidste år udkom første bind i serien ”Lodbrogsønnernes hævn”, som følger de fem sønner af den sagnomspundne vikingehelt Ragnar Lodbrog.
Serien er et helt studie i den tidlige vikingtid og de nordiske sagnhistorier, og Lasse Holm har sit researcharbejde i orden. Samtidig er det en spændende krimithriller tætpakket med dramatiske begivenheder. Jeg glæder mig til andet bind, som følger Rolf Rapkæft og Lodbrogbrødrene på vej mod Spanien og nyt land at plyndre, – men på togtet sker mystiske dødsfald, så Rolf Rapkæft må tage al sin snilde i brug for at finde den skyldige.
Også i 2’eren er der altså lagt op til en skøn blanding af vikingeslag og krimigåder.
Så kan man slet ikke få nok af den nordiske mytologi og sagnhistorie – eller har man bare abstinenser efter de nye afsnit af HBO serien Vikings – så kan man passende kaste sig over Lasse Holms bøger.

Bådens Navn af Kim Fupz Aakeson
Udkommer 5.marts fra Gyldendal

Kim Fupz Aakeson er en produktiv herre, der gennem årene har vist sit talent som både manuskriptforfatter, dramatiker og forfatter. Hans forfatterskaber tæller blandt andet romaner, novellesamlinger, tegneserier og børnebøger.
I det senere år er det særligt som børne- og ungdomsforfatter, at de fleste vil kende ham. Denne gang er det dog en voksenroman, som han er aktuel med.
Bådens Navn virker til at være en fortælling om konflikterne i hverdagen og det moderne parforhold. Forlaget skriver således om bogen:
”Susanne og Mogens er gift. Hun er fængselspræst, han er noget i Arbejdsskadestyrelsen, de bor i rækkehus og har altid været sammen. Nu er han begyndt at se frem mod pensionen og vil købe en båd. Hun bryder sig hverken om både eller om havet, han presser på, og hun ender med at give sig, men insisterer på, at båden skal have nyt navn.”

 

Had mig elske mig af Tomas Lagermand Lundme
Udkommer 8.Marts fra Gyldendal

Her er der tale om en ungdomsroman som berører identitet, seksualitet og hate crimes.
Den følger Bjørn og Johan, som går i 9.klasse. Johan er sprunget ud som bøsse, og det har Bjørn svært ved at håndtere; For hvad betyder det for deres venskab, og hvad skal Bjørn stille op med de andre, som hader Johan og er efter ham?

Jeg synes det lyder som en utrolig spændende og vigtig fortælling. For det første er det jo interessant at skrive en historie til de unge om homoseksualitet. Det er et vigtigt emne at formidle til børn og unge: At lære dem om forskelligheder og det væsentlige i at turde være den man er. Men jeg fornemmer også et ligeså vigtigt og relevant emne; nemlig den konflikt, som Bjørn kommer til at stå i; Mellem venskabet med Johan og hans ønske om at passe ind og være en del af det store fællesskab. Det er konflikten mellem at gøre det, man selv tror på er det rigtige, og det som fællesskabet presser en til at gøre.
Det er bestemt relevante og væsentlige emner, som alle børn og unge helt sikkert kan nikke genkendende til.

 

Det glemte Brev – Jillian Cantor
Udkommer 27. marts fra Lindhardt og Ringhoff

Det glemte brev kommer med flere gode internationale anmeldelser. New York Magazine skrev blandt andet, at bogen var en fantastisk page-turner.
Historien beskæftiger sig med anden verdenskrig og jødeforfølgelsen i Østrig, – så der er helt sikkert tale om en rørende fortælling.
Bogen følger to tidsspor; den unge Kristoff i Østrig i 1938, som kæmper for modstandsbevægelsen og for at redde sig selv og sin mesters jødiske datter, som han har forelsket sig i.
Mens vi i 1989 i Los Angeles følger Katie, som i sin demente fars gemmer finder et mystisk brev, som leder hende til Berlin på jagt efter familiens historie.
Historien minder mig om Armando Lucas Correas ”Den tyske pige”, som jeg imidlertid ikke var udelt begejstret for. (læs min anmeldelse her:Den tyske pige). Det var en bog, som jeg synes forlod sig meget på den givne tåreperser garanti, som beskæftigelsen med Anden Verdenskrigs jødeforfølgelser bærer med sig.
Jeg håber, at denne roman i højere grad formår at skabe en selvstændig historie, der går i dybden med sine karakterer.

 

Pigen fra Brooklyn af Guillaume Musso
Udkommer 23.Marts fra Lindhardt og Ringhof

En thriller der angiveligt skulle rumme flere overraskelser og plot-turns i bedste Guillaume Musso stil.
Historien følger Raphael og Anne, som er forlovede, men kun har kendt hinanden i seks måneder. Snart fornemmer Raphael, at Anna bærer på en mørk hemmelighed. Da han udspørger hende viser hun ham et mystiske foto, som efterlader ham i chok. Derefter forsvinder hun, og så går den vilde jagt i Paris efter Anne og sandheden om hende.

 

Rød mand/Sort mand af Kim Leine
Udkommer 2.marts fra Gyldendal

I 2013 udkom første bind i Kim Leines store historiske trilogi om 1700 tallet og dets første møder og sammenstød mellem Danmark og Grønland.
Hovedpersonen er den norskfødte missionær, Morten Pedersen. Han er opdigtet, men ellers er trilogien inspireret af historiske begivenheder.
Det er et stort historisk værk, der behandler det overordnede emne om sammenstødet mellem kristne og hedninge, men også eksistentielle temaer som kærlighed, død og ondskab er centrale.
Første del af trilogien, Profeterne fra Evighedsfjorden vandt Nordisk Råds Litteraturpris i 2013, så der er noget at leve op til i denne fortsættelse.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *