TOP 3 – Vellykkede filmatiseringer af romaner.

De fleste kender det godt.
Man har glædet sig til filmatiseringen af en bog, og man bliver skuffet fælt. For ofte er det bare sådan, at filmatiseringen ikke kan leve op til bogen. Måske synes man, at der er valgt forkerte skuespillere, måske har instruktøren taget for mange friheder, måske er historien ændret markant i manuskriptet – eller måske elsker man bare bogen så højt, at det næsten er en umulig opgave, at bringe ordene til live.
Overgangen fra det skrevne ord til filmlærredets billeder er vanskelig – men indimellem lykkedes det ganske godt, og kan måske ligefrem overgå sit skrevne forlæg.
Hermed en top 3 over vellykkede filmatiseringer af bøger.

 

3. Tv-serien ”Game of thrones” efter bogserien A Song of Ice and Fire af George R.R. Martin.

Om man er enig i hitseriens placering på listen vil nok være en smagssag. For der er taget rigtig mange friheder i tv-serien; personer er sløjfet, handlingsforløb skrevet sammen, begivenheder udeladt og der er foretaget væsentlige karakterændringer.
Men skaberne af tv-serien har taget den ultimative konsekvens af det faktum, at bøgerne ganske enkelt har et for omfangsrigt univers af karakterer, steder og sideplots til, at det ville kunne fungere på film. Man har taget det valg at lade tv-serien og bøgerne være ens i grundstemning og det overordnede plot, men samtidig lade dem adskille sig så meget fra hinanden, at der ikke alene er tale om to forskellige medier for historien, men også to selvstændige fortællinger, der lever hver deres liv.
Beslutningen har særligt vist sig god, nu hvor tv-serien har overhalet George R.R. Martins skrivehastighed – for på den måde, vil der selv efter tv-seriens afslutning være spænding og uafklarede ender i bogserien.
De friheder der er taget er indimellem faldet fans meget for brystet, og selv har jeg da også nu og da været irriteret over ændringerne. Men jeg synes egentlig, at netop det faktum, at man har valgt så markant at adskille sig og give tv-serien sit eget liv, gør at ændringerne fungerer.
Uanset er der tale om en yderst populær tv-serie, som nogen endda mener er bedre end bøgerne. Her skal jeg dog personligt tilføje, at jeg synes netop at bøgerne og tv-serien har hver deres styrke, og netop derfor er tv-serien en vellykket filmatisering.

 

2.Filmen ”Ondskaben” efter romanen af samme navn af Jan Guillou

Denne svenske filmatisering fra 2003 af Mikael Håfstöm udmærker sig ved at følge sit bogforlæg i videst mulige omfang. Karakterne bliver vakt til live og stemningen i romanen er intakt og overføres flot til det store lærred, – særligt på grund af nogle gode skuespilpræstationer. Skuespilleren bag hovedpersonen Erik Ponnti formår at vise den indignation og vrede, som er blevet et produkt af mange års uretfærdig og voldelig behandling. En indestængthed som han først, på moderens opfordring, formår at bevare, men som bryder ud i lys lue på kostskolen. Også her bringer filmen det tyranniske hierarki til live, og særligt den onde Otto Silverheim er portrætteret i al sin magt og ondskab, samtidig med at man også oplever den fornedrelse og ydmygelse, han gennemgår efter at være blevet trynet på plads af Erik. I det hele taget formår filmen at bringe alle følelser fra bogen til live, og det er i det hele taget en meget vellykket filmatisering.

 

1. Filmen ”Bruden var i sort” efter romanen af samme navn af Cornell Woolrich

Denne franske filmatisering er meget tro mod sit forlæg, – på nær en enkelt ændring af historiens afslutning, som jeg faktisk synes er ændret til det bedre i filmen.
Udover ovenstående ændring er det en filmatisering, der i selve handlingsforløbet gengiver sit boglige forlæg meget én til én – og alligevel formår at være endnu bedre.
Den bitre og hævngerrige morderske Julie bringes til live af den franske skuespillerinde Jeanne Moreau, og hun formår virkelig at brænde igennem og give karakteren liv i langt højere grad end det lykkedes på papiret i romanen.
Måske skyldes det instruktøren bag – den franske mester Francois Truffaut – men her er en film, der ikke bare har bragt ordene til live, men også har formået at skabe en fortælling med langt større intensitet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *