Sommeranbefalinger: Billedbøger

Direkte fra hylden med favoritter herhjemme kommer her 12 anbefalinger af gode billedbøger til ferielæsningen. Det er bøger, der går godt til aldersgruppen fra 3-6 år, og ved hver bog har jeg noteret en cirka minimums alder.
Det betyder dog ikke, at bøgerne kun kan læses af denne alder, tværtimod. Billedbøger er også for de ældre børn, – og for voksne.

Hittegods
Af Oliver Jeffers.
”En pingvin banker på en drengs dør, men hvor kommer den fra? Drengen bestemmer sig for at hjælpe pingvinen hjem, men det er lettere sagt en gjort. Han må finde en robåd og sejle til Sydpolen, men vil pingvinen overhovedet hjem? Eller har den det bedre hos drengen?”
Endnu en smuk fortælling fra Jeffers, som giver anledning til at tale om venskab og ensomhed. Fra cirka 3 år.

En ulv en and og en mus
Af Mac Barnett og Jon Klassen.
”En mus bliver slugt af en ulv og havner i dens mave. Her møder den en and, som har boet længe i ulvens mave. Her lever den trygt og godt og den har ikke længere grund til at være bekymret for at blive spist. Men en jæger prøver at skyde ulven og nu må ulven og anden kæmpe for at forsvare deres hjem”
Endnu en flot børnebog fra makkerparret Barnett og Klassen. Denne her fungerer på mange niveauer, alt efter barnets udvikling, for det er både en sjov og underholdende historie, men den rummer også mange emner, som man kan tale med barnet om. Det handler blandt andet om at kæmpe for det, man holder af, men også om ikke at gå gennem livet i frygt. Men så er humoren jo også et godt element, og jeg er sikker på, at Lilly elsker historien, fordi den også er lidt fjollet. Fra cirka 4 år.

Jeg har jo sagt godnat
Af Jory John og Benji Davies
”And er vågen. Bjørn vil sove. And vil virkelig gerne lege og underholdes, men Bjørn er bare træt, og så er det virkelig irriterende, at And kommer rendende hele tiden.”
Historierne om det umage par Bjørn og And er virkelig morsomme. Bjørn synes, at den insisterende og speedsnakkende And er ret så irriterende, men de er alligevel gode venner.
Bøgerne er bygget op udelukkende af dialogen mellem de to, og typografisk har man givet Bjørn og And hver sin skrifttype, så det er nemt for oplæseren at se, hvornår man skal bruge henholdsvis And og Bjørns stemme.
Der er flere bøger i serien, og de bygger på en del gentagelser. De er utrolig morsomme, og der er også små sjove detaljer i illustrationerne, som fx And der drikker af en kop, hvor der står ”I love Bjørn”.
Lilly elsker de her historier, og de er samtidig morsomme at læse op. En klar anbefaling fra både børn og voksne herhjemme. Fra cirka 3 år

Eddie bøgerne af Thomas Brunstrøm og Thorbjørn Christoffersen 
Eddie bøgerne er en slags spin-off på Sallys far bøgerne, og henvender sig til det lidt yngre publikum (store vuggestuebørn og børnehavebørn). De er kortere og med mindre tekst og så har de fokus på Sallys nysgerrige, vilde og egenrådige lillebror Eddie.
Eddie er den ustyrlige, charmerende og tossede lillebror, der gør tingene på sin helt egen og impulsive facon. Han kaster sig frygtløst ud i det meste, og tolker kreativt på de voksnes formaninger. 
Der er rigtig meget humor i de korte billedbøger og særligt fungerer samspillet mellem tekst og illustration rigtig godt. I en bog fortælle tekstsiden fx om Eddies glæde ved at få god frokost i zoologisk have, mens man på billedsiden ser ham spise løs af gedernes foder. Johan (4.5 år) griner fra ende til anden, når vi læser de her bøger – og så er den også sjov for storesøster Lilly og forældrene. Fra cirka 3 år.

På tur til Oceanerne af Caryl Hart
Fra Ishavet til det Caribiske hav, over en tur i Stillehavet, der kæmper med enorme mængder affald og plastic, til containerskibenes langfart i det Sydkinesiske hav.Bogen giver god mulighed for at snakke lidt om geografi, og vi kiggede sideløbende på verdenskortet og lærte lidt om forskelligt klima og vejrforhold.Men det blev også til en snak om fragt af varer fra den ene ende af verden til den anden, og det fik storesøster Lilly (6 år) til at byde ind med en god pointe ””Det lyder dyrt, så er det da bedre at købe de ting,  man allerede har i sit eget land” og sådan kom vi også lige omkring bæredygtighed. Endelig giver bogen også en god mulighed for at snakke om klimaet, idet afsnittet om Stillehavet netop har fokus på affald i naturen og de konsekvenser det har for plante og dyrelivet. Med en fin og håndgribelig tekst understøttet af ditto illustrationer, er der oplagt mulighed for en snak på børneniveau om væsentligheden ved at passe på naturen. Fra cirka 4 år

Lilly myr af Benji Davies
Lille Myr er historien om at være den undertippede og alligevel klare sig ganske godt. Myr er en lille haletudse, hun er faktisk den mindste af alle haletudser i hele dammen. Hun må svømme dobbelt så hurtigt som sine søskende for at kunne følge med. I dammen truer Gavflab, en kæmpe stor og slem fisk, som svømmer i den mørke del af dammen. Men Myr er snu og forstår at gemme sig. Som tiden går i den lille dam vokser hendes søskende til, mens hun forbliver ganske lille. Samtidig forsvinder flere og flere af dem, indtil der til sidst kun er lille Myr tilbage. Ganske vist er hun lille, men hun er også stærk og kløgtig og kender de bedste gemmesteder. 
Den her bog er måske en af dem, vi har læst allerflest gange herhjemme, så mange endda, at Lilly nu kan læse den for Johan, fordi hun kan den udenad. Jeg tror helt sikker genkendeligheden er en stor del af charmen for Johan. Men han elsker særligt bogens sidste sider, hvor Lille Myr endelig kan springe og er blevet stor. Han gyser når Gavflab kommer, og smiler, når Myr klarer den. Fra cirka 3 år.

Havets magi af Nicole Boyle Roedtnes 
En serie på syv bind om pigen Mira, der som ganske lille bliver fundet på en strand sammen med to andre børn, Storm og Isla. Der er illustrationer, men det er ikke en decideret billedbog, da der er mere tekst.
Mira vokser op hos Lina på Ravnø, der er en fantastisk mor for hende, men Mira har altid fornemmet, at hun var anderledes, hun har bare ikke været klar over hvordan.
Ved et tilfælde finder hun ud af, at skrønerne om havfruer der lever på land på Ravnø er helt sande, og at hun og Storm og Isla faktisk er havfruer. I begyndelsen bliver opdagelsen et spændende eventyr og giver de tre venner en ro i maven – nu har de endelig forstået, hvorfor og hvordan de er anderledes. Men snart kommer spørgsmålene. Hvad skete der med deres biologiske forældre? Og Hvad sker der, hvis omverdenen finder ud af, hvem og hvad de er?
Et hold forskere kommer til øen og leder efter spor efter havfruerne, og de tre venner må pludselig kæmpe for deres frihed.
Bøgerne er korte, ca. 50-60 sider, med mange illustrationer og inddelt i små kapitler. Derfor dur de godt til højtlæsning, hvor man sagtens kan læse en hel bog højt af gangen. Men de er også gode til frilæsning for de nye læsere, der kan tage enkle kapitler af gangen. Hver bog indledes med en lille kort enslydende intro og en kort opsummering, hvilket gør det nemt at fortsætte læsningen af serien, selvom der går lidt tid mellem de forskellige bind.
Lilly siger om bøgerne: ”De er meget spændende. Der sker rigtig meget, og man håber ligesom på, at det hele går godt hele tiden. Det er også nogle gode personer. De er sådan forskellige og alligevel gode venner og hjælper hinanden. Der er også nogle der er onde, for de vil bare lave forsøg med havfruer, fordi de er anderledes. Men vennerne passer på hinanden. ”
Fra cirka 6 år.

Bogen der ikke ville læses af David Sundin
Er en leg med ord, bogstaver og det grafiske udtryk.
Læsningen kræver lidt mere af den voksne; Som fx  når bogen gør modstand ved af flakse med siderne som en fugl, eller når teksten giver sig til at synge, eller når bogstavet R konsekvent er udbyttet med bogstavet U. Men leveret med en god portion indlevelse kan det være en rigtig sjov oplevelse, der giver lidt mere og andet til læseoplevelsen end den sædvanlige opslåede bog og ligeud ad landevejen højtlæsning. Herhjemme var det især Lilly på 6 år, der nød bogen. Samtidig kan højtlæsningen af bogen bruges til at tale om sproget, bogstavers lyde  og de udfordringer som ordblinde fx kan have ved læsning. Fra cirka 4 år.

Trylleblik af Ane Bjørn 
Midt i en by i ruiner bor en lille pige med sin familie. De ejer ingenting, men pigens bedstemor har lært hende noget meget værdifuldt; At se skønhed hvor der ikke er noget, og  at forestille sig magi hvor virkeligheden er alt for barsk at rumme.
Trylleblikket får pigen brug for, da hun sammen med sine forældre skal flygte langs bjerge, gennem skove og over vandet.
Billedbogens tekst fortæller os alt det pigen ser undervejs med sit trylleblik; Store gyldne slotte, magiske havfruer, grønne marker og blomstrende træer. Mens vi på billedsiden også får den grå og grumme virkelighed, – på åbent hav klamrer de sig til hinanden, i skoven ligger bedstemoren stille hen, og efter turen over havet er moderen pludselig væk, mens faderen træt og udmattet slæber sine børn over klitterne.
Den måde hvorpå billedsiden giver den hårde kontrast til tekstens trylleblik-beskrivelser er meget tankevækkende og smuk, og det lægger i den grad op til en snak med barnet, at der er denne her kontrast. Det fremmer tekstens tematik, men det fungerer også som et smukt og rammende eksempel på dobbelthed i en tekst og styrker barnets forståelse for at læse mellem linjerne og få en fornemmelse for en teksts mange lag.
En absolut tårefremkaldende fortælling som man nok skal være lavet af sten for ikke at fælde en tåre til. Fra cirka 5 år.

Anton og Farmor flyver op til vorherre og be´r om godt vejr af Thomas Brunstrøm og Thorbjørn Christoffersen
Der er foreløbigt 3 bøger i serien om drengen Anton og den fantasifulde farmor, der er altid er klar på eventyr, og som heller ikke går op i kedelige regler som “husk at spise dine grøntsager” og “kom i seng i ordentlig tid”.
Bøgerne byder på små finurlige eventyr, hvor Anton og farmor sammen drager ud på spændende eventyr i fantasiens legefulde univers. I denne bog er Anton bekymret for, om han får godt vejr på sin fødselsdag, så de drager afsted mod vorherre i en luftballon. Undervejs møder de planeter, marsmænd og selvfølgelig selveste vorherre. Fyldt med humor og skøre indfald. Anbefales fra 5 år.

En fisk til Luna af Lisa Aisato
Lisa Aisato er en sikker garanti for en poetisk billedbog med smukke illustrationer. I denne fortælling opsøges pigen Luna af et mystisk fiskelignende væsen, der tydeligvis er blevet væk hjemmefra. Hun vil gerne hjælpe den hjem, men hvordan gør hun det, når væsnet ikke kan svare hende, men kun siger mærkelige ord og lyde, som Luna ikke forstår. En sød fortælling om at hjælpe sin næste og være åben for det anderledes, og om at lytte, selv når vi ikke forstår. Anbefales fra cirka 3 år.

Blandede høns kagler bedst af Laurent Cardon
Der er vild opstandelse i hønsegården, den hvide hane og en rød høne er forsvundet. Det er nok ræven, der har taget dem. De resterende sorte, hvide og røde høns vil gribe til handling. Men hvem skal egentlig bestemme, hvem skal forrest i geleddet og hvad er rimeligt. Hvorfor er det hanerne der skal bestemme? Bør de røde høns have noget at skulle sige, når de ikke har mistet nogen? Hønsene og hanerne kagler om kap, og afprøver forskellige muligheder før de når til enighed.
En fin bog til en snak i børnehøjde om at være en del af et fællesskab, hvor alle skal have ret til en stemme. Anbefales fra cirka 4.år.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *