Bliv god til at “Lyttelæse”

Jeg er ikke selv den bedste lydbogslæser, jeg har prøvet mange gange, for jeg vil virkelig gerne kunne lyttelæse, når jeg fx laver hus- eller havearbejde. Men det er virkelig svært for mig. 
Mine tanker vandrer simpelthen. Det gør de sådan set også indimellem, når jeg læser fysiske bøger. Men der kan jeg bedre kontrollere det, simpelthen fordi læsningen kræver mere af mig.

For et stykke tid siden efterlyste jeg gode råd i et litteraturforum på Facebook. Jeg fik en overvældende respons, og de mange gåde råd har jeg opsummeret og samlet herunder i otte punkter.
Så hvis du ligesom mig har lidt svært ved lydbøgerne, så kan du læse med og få tips til at blive bedre. 

1. Vælg let
Når du skal i gang med lydbogen, så lad vær med at vælge den tunge lekture. Vælg i stedet bøger med en let handling og gerne noget, hvor der sker en masse. Det skal fange! Her er det selvfølgelig en smagssag, hvad der fanger den enkelte. Men det kunne fx være en krimi, chick-litt eller fantasy.

2. Vælg kendt
Du kan også begynde med bøger, som du allerede har læst i fysisk form. Her kender man historien og kan derfor langsomt tilvænne sig processen med at lytte uden det betyder noget, om man lige misser et par passager hist og her. Det her råd er et af dem, der fungerer bedst for mig, der er virkelig også noget dejligt afstressende ved at lytte til en fortælling man kender. Hvis man synes, det er lidt kedeligt, kan man også vælge en bog, hvor man fx har set filmatiseringen, men endnu ikke har læst bogen.

3. Oplæseren betyder noget
Rigtig mange peger på, at oplæseren gør en enorm forskel. Her må man ganske enkelt prøve sig frem. Synes man en oplæser fremstår kedelig eller uinteressant at lytte til, så prøv en anden bog. Mange nævner, at det ofte er en fordel, hvis forfatteren selv har indtalt bogen.

4. Vælg noget overskueligt
Lange bøger med lange kapitler er ikke at anbefale. Derimod er det en fordel at vælge bøger med korte kapitler. Dermed er det nemt at tage et lille kort kapitel af gangen. Flere nævner også, at det kan være en god ide at begynde med podcast. 

5. Undgå de værste forstyrrelser
Sørg i starten for kun at lytte til lydbøger via høretelefoner. Det udelukker udefrakommende støj, og reducerer muligheden fra forstyrrelse en anelse.
Det er er også vigtigt, at man i begyndelsen ikke bruger lydbogen i situationer, hvor koncentrationenen kræver, at man er fuldt tilstede et andet sted. Det er fx ikke en god ide, at starte med lydbogen mens man kører bil. 
Enkelte siger endda, at man til at begynde med bør træne lydbogslytning, mens man ligger under dynen og ikke foretager sig noget som helst andet. 

6. Godt begyndt er halvt fuldendt
Det vigtigste er at komme godt igang. Begynd med at lytte intenst (dvs. Uden andre aktiviteter) i de første tyve minutter, således at du kommer godt ind i historien.
Det her råd hjælper virkelig mig. Jeg lytter ofte til de første 30-40 minutter, mens jeg ikke laver andet, for så er jeg godt inde i historien, og kan derefter langt lettere holde fokus i lytningen.
Andre kommer med det råd, at man kan læse de første par kapitler i en fysisk bog, og derefter skifte til lydbogen. 

7. Træn kort og træn regelmæssigt
Når man skal øve noget er det vigtigt at træningen er kontinuerlig. Derfor er det en god ide at fastsætte x antal minutter hver dag, hvor man træner lytningen. Det kan fx være 10 minutter hver aften. Træningen må hellere være kortere og oftere end sjældnere og længere. 

8. Find din optimale aktivitet
Rigtig mange peger på, at det er vigtigt at finde en god aktivitet, som man kan foretage sig mens man lytter. Her handler det om at vælge noget, man kan foretage sig næsten mekanisk og som ikke kræver noget af en. Aktiviteten skal holde tankerne fra at vandre uden at den dog fjerner fokus fra lytningen. Hvis man fx er rigtig god til at strikke, så kunne det være et bud. Andre foreslår at lægge et puslespil, lave en perleplade, brodere eller stryge tøj. Håndarbejde og simpelt husligt arbejde synes at være det, de fleste bruger. En enkelt er hardcore og løser simpelthen Suduko, mens hun lytter.

Kan jeg lære det:
Det kan måske være let at tænke ”Lydbøger – det er bare ikke for mig”, det har jeg selv tænkt flere gange. Men blandt de mange svar, jeg har fået, synes der at være konsensus om, at det udelukkende handler om øvelse og tilvænning. Rigtig mange svarer, at det heller ikke var let for dem i begyndelsen, men at de efter nogle måneders øvelse nu mestrer lytningen fuldstændig og kan foretage sig alt muligt andet imens. 
Derfor er rådet over hele linjen ”Vær vedholdende, så skal det nok give pote”.
Min bøn om råd endte også med at starte nogle interessante diskussioner. Er lydbogen en trussel mod den fysiske bog? Kan man overhovedet gøre flere ting på en gang? Og er lydbogen bare ikke for alle?

Er der nogen, der aldrig kan lære det?
Rigtig mange kom med den pointe, at nogle mennesker er auditive og andre visuelle. Det vil sige, at nogle mennesker lettere kan koncentrere sig om historien, når de ser ordene, mens andre har brug for at høre dem. I den sammenhæng hævdede flere, at lydbøger ganske enkelt ikke var for alle.
Det er rigtigt, at nogle er mere auditivt indstillede mens andre er mere visuelt. Men jeg køber ganske enkelt ikke den med, at det er ensbetydende med, at nogle mennesker ganske enkelt ikke kan lære at bruge lydbøger. 
Jeg tror på, at vi kan lære alt. Men for nogle kræver det måske mere øvelse og tilvænning end andre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *