10 gode klassikere til efterårslæsningen

Jeg har tidligere præsenteret min liste over 100 klassikere, som man bør læse (selvom ordet bør egentlig ikke er et ord, jeg synes skal forbindes med litteraturens verden og læsningen af klassiske værker – det kan du læse mere om her)

Når jeg derfor siger bør, så mener jeg klassikere, som er en så forankret del af den litterære historie, at det som litteraturelsker giver mening at læse og opleve dem. Du kan se den fulde liste her)

Herunder præsenterer jeg 10 af værkerne fra listen.

Frankenstein af Mary Shelly
Udgivet 1818 (England)
Hvem kender ikke Frankenstein. Historien om den gale videnskabsmand, der skaber et monster, er blevet filmatiseret/dramatiseret i flere afskygninger, og Frankensteins monster er blevet et udødeligt kulturelt ikon. Men hvor mange har læst romanen?
Mary Shellys roman handler om den skøre videnskabsmand, der tror han kan gøre sig til herre over alle livets processer, heriblandt liv og død, men det går selvfølgelig grueligt galt.
Romanen kaldes undertiden et tidligt eksempel på den moderne science fiction roman, og den grundlæggende historie er da også, hvor galt det kan gå, når det vi selv har skabt vender sig mod os, – lignende historier har man jo set i utallige moderne film om menneskeskabt robotter, der pludselig bliver vores værste fjende.

 

Ivanhoe af Sir Walter Scott
Udgivet 1820 (Skotland)
Walter Scotts ridderroman fra 1820 udspiller sig på Richard Løvehjertes tid og tager sit udgangspunkt i det 12.århundredes konflikt mellem angelsaksere og normanner.
Ivanho er den angelsaksiske adelssøn, der er i konflikt med sin familie, fordi han støtter den normanske konge Richard Løvehjerte.
Ud over den politiske konflikt står Ivanhoe også midt en kærlighedskonflikt, i det han er splittet mellem kærligheden til den skønne Rowena og samtidig er tiltrukket af jøden Rebecca, som han desuden må redde, da hun anklages for at være heks.
I krig og kærlighed gælder som bekendt alle kneb, og der er masser af riddere og skønjomfruer i denne klassiker.

 

Oliver twist af Charles Dickens
Udgivet 1838 (England)
Charles Dickens udødelige klassiker fra 1838, der sidenhen har været genstand for utallige adaptioner på film, tv og teater.
Den forældreløse Oliver vokser op i blandt utallige andre babyer i et fattighus under usle kår. Han stikker af, da han er 9 år gammel og kommer til byen, hvor han møder den snu lommetyv kaldet Artful Dodger, som får ham med i en bande af lommetyve, der er ledet af den usympatiske Fagin.
Charles Dickens skrev sin bog i kølvandet på den omdiskuterede ”New Poor Law” fra 1834. Denne lov gik blandt andet ud på at indskrænke mulighederne for offentlig hjælp til de fattige, som nu kun kunne modtage nogen form for hjælp, hvis de boede i fattighusene. Derudover indskrænkede man mængden af hjælp, og adskilte mænd og kvinder for på den måde at undgå, at der skulle komme børn og nye fattige til. Princippet bag loven var, at fattige ikke skulle have for meget hjælp, fordi offentlig hjælp opmuntrede til dovenskab.
Oliver Twist er af mange læst som en skarp kritik af denne fattiglov.

 

Pigebørn af Louise May Alcott
Udgivet 1868 (USA)
Louisa May Alcotts bog fra 1868 har gået sin sejrsgang verden over og henvender sig til voksne men også til den unge læser. Den handler om de fire søstre Meg, Jo, Beth og Amy, som sammen med deres mor må hjælpe hinanden og klare sig, mens faderen er afsted som præst under den Amerikanske borgerkrig.
Historien handler om de fire søstres opvækst og ungdom, og de har hver deres unikke træk. Den næstældste søster, Jo, er historiens egentlige hovedperson. Hun er lidt af en drengepige, hun er temperamentsfuld og blander sig højlydt i det meste. Hendes personlighed ligger langt fra datidens normer og forventninger til en ung kvindes opførsel, og af samme grund kommer Jo ofte lidt galt af sted i det sociale liv.

 

Nana af Emilie Zola
Udgivet 1880 (Frankrig)
Nana er historien om en ung kvinde, der starter i rendestenen som gadeluder og ender som en ”high class” prostitueret, der som en ægte femme fatale forfører mændene i en grad, der ofte har et fatalt udfald for dem; nogle begår forbrydelser og andre går fallit.
Nana er en del af Emilie Zolas stort anlagte tyve-binds værk om to familier i datidens Frankrig. Men de enkelte værker kan sagtens læses selvstændigt, og Nana er absolut det mest berømte af de tyve værker.
Med et stort persongalleri og en udpræget sans for detaljer fortæller forfatteren om det parisiske borgerskabs dekadence og udsvævelser, vist gennem dets fascination af den prostituerede varieté-sangerinde Nana.

 

Kristin lavrandsdatter af Sigrid Undset
Udgivet 1920-1922 (Norge)
Sigrid Undsets mastodontværk består egentlig af tre bøger; Kransen, Husfrue og Korset. Romanerne foregår i 1300 tallet i Norge.
Hovedpersonen er Kristin, som er datter af den velansete og respekterede adelsmand Lavrans. Hendes familie har været igennem en del prøvelser, blandt andet dør tre af hendes søskende. Som helt ung udsættes Kristin for voldtægstforsøg, og det drager tvivl om hendes ærbarhed. Hun sendes i kloster, hvor hun udvikler en stærk katolsk tro.
Hun er forlovet med naboens søn, men forelsker sig i den lidt ældre Erland, der er ildeset af kirken for sit forhold til en gift kvinde.
De indleder et forhold, som faderen trods modstand til sidst ikke kan modsætte sig, da Kristin også i mellemtiden er blevet gravid.
Kristins liv med Erland er efterfølgende præget af hendes skyldfølelse over sine synder, samt Erlands dårlige dispositioner i datidens politiske magtspil, der blandt andet får ham fængslet.
Kristin Lavrandtdatter er en storslået roman, der skildrer middelalderens Norge med alle dets historiske begivenheder og herskende folketro og sociale skikke. Kristin er en kompleks karakter, og hendes følelser for Erland balancerer mellem forelskelsen og skyldfølelsen. Sigrid Undset vandt i øvrigt Nobelprisen i 1928 for blandt andet denne roman.

 

Græsset synger af Doris Lessing
Udgivet 1950 (England/Afrika)
Romanen fra 1950 er rent faktisk Doris Lessings debutroman. Den foregår i den daværende britiske koloni Rhodesia (i dag Zimbabwe) i 1940’erne og omhandler helt grundlæggende raceproblematikken mellem hvide og sorte på daværende tidspunkt.
Romanen indledes med historien om den hvide kvinde Mary Turner, der er blevet fundet myrdet, dræbt af sin tjener, den sorte Moses. Romanen består derefter af flash backs, der beskriver Marys liv op til mordet.
Historien beskriver det anspændte forhold mellem hvide og sorte, som var præget af stor ulighed og en god portion racisme. Derudover fokuserer den på Marys ægteskab med Dick, der fra starten er dømt til undergang.
Dorris Lessing modtog Nobels litteraturpris 2007

 

Fuglene af Terjai Vesaas
Udgivet 1957 (Norge)
Mattis regnes for at være byens tosse. Han er ikke intelligent i almindelig forstand, men oplever verden intuitivt og kommunikerer med naturens tegn; han kan fx tyde fuglenes sprog, er bange for torden og oplever trækfuglenes kommen som tegn på et mirakel.
Mattis er selve symbolet på den alternative intellekt, han er ikke som folk er flest, men han har sin helt egen måde at opleve verden på. Han falder dog uden for normerne i det lille landsbysamfund, hvor han er uden for fællesskabet.
Han bor sammen med søsteren Hege, som han tager sig af og som er hans eneste ven. Men da skovhuggeren Jørgen flytter ind hos dem og får Hege til at blomstre op føler Mattis sig overflødig og udenfor.

Rosens navn af Umberto Eco
Udgivet 1980 (Italien)
Umberto Ecos gennembrudsroman, der foregår i vinteren 1327 på et italiensk kloster.
Den engelsk munk William af Baskerville og hans lærling Adso er blevet hidkaldt for at løse en mordgåde.
En munk er fundet død under mystiske omstændigheder, og under de to detektivskikkelsers ophold dør flere. William af Baskerville går som en anden Sherlock Holmes til opgaven, der viser sig at have forbindelser til kirkelig storpolitik og kætteriske ritualer.
Bogen afspejler datidens kirkelige stridigheder og er desuden regnet for en af de første kriminalromaner i litteraturhistorien.

 

De sataniske vers af Salman Rushdie
Udgivet 1988 (Indien)
Bogen der skabte oprør i store dele af den muslimske verden, og som førte til at der i Iran blev udstedt en Fatwa over Rushdie med en dødsdom for gudsbespottelse.
Bogen omhandler de to indere Gibreel Farishta og Saladin Chamcha, der er på vej til England med det samme fly fra Indien. Flyet sprænges imidlertid i luften af terrorister, og Gibreel og Saladin styrter ned i Den engelske kanal. Mirakuløst nok overlever de faldet, men en mystisk forvandling finder sted, der omskaber Gibreel til et englelignende væsen, mens Saladin derimod får udseende og lugt som Djævlen. Bogen omhandler de to hovedpersoners forhistorie og de mange intriger og kaotiske begivenheder, der følger i kølvandet på den skæbnesvangre flykapring.
Bogens kontroversielle karakter skyldes, at karakteren Gibreel tydeligvis skal være identisk med Mohammed, og at det desuden i bogen et sted antydes at passager i koranen skulle være skrevet af Satan.
Salman Rushdie lever i dag i eksil og under jorden i USA.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *