Om Bloggen

Hvad er Bogtanken.dk

Velkommen til Bogtanken.dk – en bogblog om skønlitteratur.

På denne blog anmelder jeg bøger og skriver indlæg om skønlitteratur; Min interesse er bred, og jeg dækker skønlitteratur af alle genrer og til alle aldersgrupper.

Det er først og fremmest den gode historie, der optager mig, og jeg tror selv på, at fordybelsen i alle slags genrer udvider horisonten og gør læseoplevelsen bedre.

Jeg håber, at du vil dykke ned i alle mine anbefalinger, og bruge dem til at udforske bøgernes univers i alle afskygninger.

Alle anmeldelser er udtryk for min egen personlige og ærlige mening.

Hvem er jeg:

Jeg er først og fremmest en elsker af litteratur; jeg er til de tunge dybsindige litterære oplevelser og til de lette indspark af underholdning. Jeg elsker de historier, der skal tænkes dybt og længe over. Men ligeså meget elsker jeg bøger i den mere lette afdeling med masser af handling og fart over feltet.

Bloggen her vil afspejle denne bredde, og mine anmeldelser kan spænde over Kirkegaard til pixi-bøger – sådan groft sagt.

På min uddannelsesvej har jeg i alle mine valg haft bøgerne og litteraturen i centrum. Jeg har læst en bachelor i nordisk, er uddannet lærer med dansk og engelsk som fag, og har endelig en Cand.Pæd i dansk didaktik.

Jeg har arbejdet som lærer, men er nu selvstændig og har ikke længere litteraturen som en naturlig del af mit arbejdsliv. Derfor valgte jeg at starte denne blog for på den måde stadig at være i litteraturens verden.

Hvad anmelder jeg:

Jeg anmelder al slags skønlitteratur; Alle genrer og til alle aldersgrupper. Jeg interesserer mig først og fremmest for den gode historie, og den kan komme i mange indpakninger.

Under fanen børnebogtanken anmelder jeg desuden også børnebøger for de helt små, som fx billedbøger, pegebøger og højtlæsningsbøger.

Hvordan anmelder jeg:

Jeg er hundrede procent ærlig i mine anmeldelser. Jeg modtager gratis anmeldereksemplarer fra flere forlag; nogle bliver jeg tilbudt og andre spørger jeg selv efter. Men det påvirker på ingen måde mine anmeldelser.

Hvis jeg poster billeder af en ny bog, jeg har fået tilsendt eller på anden måde alene omtaler bøger, som jeg har fået gratis, så markerer jeg i mit indlæg, at der er tale om et anmeldereksemplar. Ligeledes markerer jeg i mine indlæg, hvis jeg fx kører konkurrencer, og forlaget har sponsoreret præmien.

I mine anmeldelser giver jeg 1-5 stjerner.

1 stjerne: Gives til den dårlige bog.
2 stjerner: Gives til den jævne bog.
3 stjerner: Gives til den gode bog.
4 stjerner: Gives til den meget gode bog.
5 stjerner: Gives til den usædvanligt gode bog.

Jeg bestræber mig på, at mine anmeldelser skal fungere både for den, der lige vil have et hurtigt overblik og for den, der gerne vil mere i dybden.

Derfor skriver jeg altid indledningsvist en opsummering af bogens plusser og minusser. Derefter har alle mine anmeldelser et kort tekststykke, hvor jeg opsummerer handlingen. Den efterfølgende tekst er selve min anmeldelse, der uddyber og forklarer mit antal stjerner og min opsummering i det indledende tekststykke.

Nederst i min anmeldelse har jeg indsat en karakterboks, som giver bogen karakterer i forskellige kategorier, som kan veksle efter relevans, men som typisk er bogens handling, bogen karakterer samt bogen sprog og skrivestil.

Jeg forholder mig altid i min anmeldelse til, hvad det er for en genre og stil, jeg har med at gøre. Det vil sige, at jeg bedømmer en bogs kvaliteter i forhold til det, den lover.

Nogle bøger er sat i verden primært for at underholde og andre for at skabe debat, og det er klart, at det betyder noget, hvad det er for en bog, jeg har i hænderne, når jeg forholder mig til bogens kvaliteter.

Det kan fx godt være, at jeg i en anmeldelse kritiserer en bog for at have flade karakterer, mens jeg i en anden anmeldelse ikke lægger samme vægt på et tilsvarende kritikpunkt. Det handler nemlig om, hvad bogens stil og genre lægger op til, og hvordan bogen fungerer som en helhed.

Kort sagt forholder jeg mig altså i min anmeldelse til, om forfatteren kommer igennem med sit projekt, og om bogen som helhed får formidlet det, den er sat i verden for at gøre.

Litteraturtanker:

Under fanen litteraturtanker ligger forskellige indlæg omkring bøger og skønlitteratur. Disse kan dække over portrætter af forfattere, en mening om årets prismodtagere inden for litteratur eller noget helt tredje; det er indlæg, der afspejler forskellige områder indenfor litteraturen verden.

Desuden laver jeg jævnligt indlæg omkring kommende udgivelser, som du også kan finde under fanen litteraturtanker.

I top 3’en tager jeg fat i vilkårlige emner; Dette kan fx være de stærkeste kvinder eller bedste første linjer. Byd gerne ind med ideer til en god top 3.

Børnebogtanken:

Her finder du indlæg om læsning med de helt små og anbefalinger til børnebøger. Mit udgangspunkt er min datter Lilly på 3,5 år og min søn Johan på 1 år, som jeg læser for og med.
Du vil blandt andet kunne følge vores deltagelse i projektet 1000bøger før skolealderen, ligesom du vil kunne finde indlæg med inspiration og gode ideer til at læse mere med dit barn.

Har du input til bloggen:

Har du ideer til en top 3 eller til en bog, jeg skal anmelde (ny som gammel) så skriv til mig. Du finder en kontaktformular under fanen kontakt.

Vil du have en bog anmeldt?:

Ønsker du, at jeg skal anmelde din eller dit forlags bog er du meget vedkommen til at sende mig et eksemplar.

Jeg modtager både bøger uopfordret og efter aftale.

Helt generelt gælder det, at jeg modtager rigtig mange bøger og hvor end jeg gerne ville, har jeg desværre ikke tid til dem alle. Jeg prioriterer min læsning således, at jeg rammer flere forskellige genrer. Men først og fremmest arbejder jeg helt og aldeles frivilligt, og derfor prioriterer jeg også efter lyst og tid.

Jeg kan derfor ikke garantere, at jeg kan anmelde en bog til en bestemt dato eller lignende.
Det er ligeledes vigtigt for mig at understrege, at jeg kun modtager bøger helt og aldeles uforpligtende.
Dette betyder at jeg ikke kan garantere, at jeg anmelder en bog. Det gælder også, hvis du har skrevet en mail til mig forinden.
Dette skyldes, at det svinger utrolig meget, hvor meget tid og overskud, jeg har til læsning og anmelderiet.
Jeg har altid en ambition om at anmelde alt det jeg har fået tilsendt, men indimellem går det bare ikke sådan.

Jeg modtager pt. bøger fra flere forskellige forlag, som Gladiator, Politikens Forlag, Gyldendal og Lindhardt og Ringhof. Men jeg modtager ingen penge for at lave anmeldelser. Alle anmeldelser er således 100 procent ærlige.

Du kan sende mig din bog på adressen:

Jeg har for nuværende på grund af travlhed valgt ikke at modtage bøger uopfordret og har derfor fjernet min adresse fra hjemmesiden. Du er stadig meget vedkommen til at kontakte mig. 

Du er også velkommen til at kontakte mig først – enten på ida@bogtanken.dk eller via kontaktformularen under menupunktet kontakt.

5 thoughts on “Om Bloggen”

 1. Hej Ida
  Jeg skriver bøger, der er tiltænkt voksne, der ikke er så læsevante, eller pga stress behøver lidt “lettere” læsestof. Nogle af dem, har jeg kaldt læse-letbøger. Det gør jeg ikke længere, fordi ikke alle ønsker det “stempel” på sig.
  Den seneste er udkommet her 3. april 2020, men pga Corona er markedsføringen udsat lidt. Har du lyst til at se den og måske anmelde den? – En lille roman i håndtaskeformat: “Sindets finurligheder” – 80 sider – udgivet på BoD.
  mvh
  Lone Rytsel

 2. Du havde på et tidspunkt lagt forslag til evalueringsskema ind på din side – men nu kan jeg ikke finde det – jeg synes det overskuelig og brugbart?
  Jeg er ikke på FB😊
  Hilsen
  Kirsten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *