22 bøger fra min bogreol til 2022.

22 bøger jeg gerne vil læse i 2022. Det er bøger, jeg længe har glædet mig til skulle udkomme og bøger jeg længe har haft stående ulæst på hylden. Der er klassikere og nye værker samt litteratur fra hele verden.

  • Nina af Otto Martin Møller
    Verdenslitteraturens første lesbiske hovedperson? Det er muligvis det Nina er i romanen fra 1883. Nina møder den unge Otto og de knytter et tæt bånd og forlover sig. Men der er et problem; Nina elsker kvinder, og selvom hun prøver, så kan hun ikke løbe fra sig selv. Et stykke pionerlitteratur om lesbisk kærlighed fra en tid, hvor den slags var sjældent set. Romanen blev genudgivet i 2021 af forlaget Ti Vilde Heste,
  • Vampyren af John Polidori
    Forlaget Escho forlag har gjort det til deres niche at udgive glemte værker i genrer, der helt er blevet overset af litteraturhistorien. Det er en gotisk fortælling, der oprindeligt udkom i 1819, og den anses som den første reelle vampyrfortælling i vestlig litteratur. Romanen er et vigtigt værk i genren og regnes for at have været en væsentlig inspirationskilde for Bram Stokers “Dracula”.
  • Vi er efterkommere af de hekse I ikke fik brændt af Véronique Ovaldé
    Atanasia Bartolome vil ikke være typen, der siger undskyld, når man træder hende over tæerne. Hun vil væk fra det søvnige forstadsliv i Bilbao, og da hun en dag ser et maleri af den berømte kunstmaler Roberto Diaz Uribe, bliver hun overvældet af dets kraft. Det viser sig – for intet er tilfældigt – at Diaz Uribe er Atanasias onkel, og hun sætter ud på en rejse for at løse mysteriet om ham: Hvem han var, og hvorfor han en dag forsvandt som dug for solen. Rejsen fører hende til Paris, hvor hun møder en afhoppet sovjetisk kunstprofessor, der lider af samlermani. Og den fører hende flere hundrede år tilbage i familiehistorien, sådan som den er blevet fortalt af hendes farmor Esperanza. En familiehistorie befolket af spanske biskopper med underskønne elskerinder, trillingesøstre med heksekræfter, opdagelsesrejsende i kolonitidens Congo og en pige, der kan tale med dyrene.
  • Lolita af Vladimir Nabokov
    En klassiker der alt for længe har stået i min bogreol. Jeg har set filmen og købte bogen for måske 5-6 år siden, men indtil videre altså ulæst.
    I værket møder vi den midaldrende europæer Humbert Humbert, som’forelsker’ sig i sin 12-årige amerikanske steddatter, Dolores Haze, kaldet Lolita. Han gifter sig med moren til Lolita for at kunne fortsætte sommerfuglejagten på hende.  Da moren dør i en bilulykke, i ophidselse efter at have fundet Humberts hemmelige dagbog, drager han og Lolita på rejse rundt i USA, og det lykkes ham at forføre pigen. Et værk der helt sikkert med fordel kan læses med en helt anden kritisk vinkel set i lyset af nutidens fokus på fx grooming.
  • Rejser  af Herbjørg Wassmo Wassmo
    Jeg elsker Herbjørg Wassmo og jeg har læst stort set alt af hende. Men jeg har faktisk aldrig læst denne lille samling af fire korte fortællinger om fire forskellige mennesker, der alle står på tærsklen til et eller andet. Almindelige mennesker med almindelige skæbner.
  • Målmandens angst for straffespark af Peter Handke
    Peter Handke blev tildelt Nobelprisen i 2019. Før det kendte jeg kun forfatteren af navn, men havde dog aldrig læst noget af ham. Sidenhen har jeg læst “Det store fald”, “The left-handed woman” og “Ulykkelig og uden ønsker”, hvoraf sidstnævnte klart var det bedste værk i min optik. Handke er svær at læse og hans sprog indeholder lange og kringlede sætninger. Samtidig er han meget enkel. Som når han fx lader sin hovedkarakter i “Det store fald” spekulere over en citronkernes fald henad gulvet over flere afsnit. “Målmandens angst for straffespark” blev genudgivet af Batzer forlag forrige år og regnes for et af forfatterskabets hovedværker.
  • Byen jeg elskede af Nader Ebrahimi
    Byen jeg elskede er fortællingen om to børns kærlighed til hinanden, til livet og til deres by. Sproget er billedrigt, poetisk og svævende – nogle gange undvigende, mens det andre gange står lysende klart. Ebrahimi, født og opvokset i Teheran, var en anerkendt forfatter, fotograf og filmskaber både i Iran og internationalt og hans værker, herunder Byen jeg elskede, er en stærk og vigtig del af det litterære landskab i Iran
  • Romeren af Lasse Holm
    Lasse Holm er kendt for sine kriminalgåder sat i en historisk kontekst. Mest kendt er nok trilogien om Lodbrogsønnerne, der kombinerer vikingslag og kriminalgåde. Men han har også skrevet “Før sidste akt”, der lader en detektivhistorie udspille sig i den københavnske kulturelite i 1800 tallet. Sidstnævnte roman blev desværre Holms sidste, da han døde sidste år efter længere tids sygdom. På hylden har jeg debutværket “Romeren”, der er første bind i en trilogi om romerriget, der ganske ligesom de andre romaner også indholder lidt krimielementer.
  • And then there were none af Agathe Christie
    Krimidronningen over dem alle. Jeg er ikke stor krimifan, men jeg elsker krimi med et historisk tvist og Christies kombination af engelsk overklasse og detektivgåder er fantastisk. Jeg elsker Poirot, men har længe haft netop denne roman stående ulæst på hylden.
  • De dødes rige af Henrik Pontoppidan
    Der er jo nærmest noget helt forkert ved det faktum, at jeg har endnu ikke har læst dette værk af min yndlingsforfatter. Jeg har ellers læst flere af hans novellesamlinger samt hovedværket “Lykke-Per” op til flere gange. Men nu hvor Gyldendal har udgivet De dødes rige i en fin ny udgave. Så må det være tid.
  • 1984 af George Orwell
    En af litteraturhistoriens første sci-fi romaner? En klassiker jeg aldrig har læst, men som jeg længe har haft kig på.
  • Frankenstein af Mary Shelley.
    Endnu en ulæst klassiker, som jeg især blev nysgerrig efter at læse, da jeg så filmen om Mary Shelley med Elle Fanning i hovedrollen.
  • De sataniske vers af Salman Rushdie
    Et værk som de fleste vel nok har hørt om, da bogen ved sin udgivelse i 1998 skabte stort røre, især i den muslimske verden, hvor romanen blev bandlyst flere steder.
  • Alt falder fra hinanden af Chinua Achebe
    Stærk og vedkommende roman om det oprindelige Afrikas fatale møde med den hvide mand. Vi følger livet i en afrikansk landsby, hvor Okonkwo arbejder sig op i byens hierarki. Hans far var doven og gældsplaget, men Okonkwo er stærk, flittig og hårdtarbejdende. Han får succes, har tre koner og flere titler, som giver status i landsbyen, og han er respekteret
  • Vegetaren af Han Kang
    Yeong-Hye og hendes mand er helt almindelige mennesker. Han arbejder på kontor, hun er en pligtopfyldende, men lidt uengageret husmor. Så tager Yeong-Hye en beslutning om at blive vegetar. ”Jeg havde en drøm”, lyder hendes eneste forklaring. Et umiddelbart uskyldigt valg, men ikke i Sydkorea, hvor omgivelserne synes det er chokerende og skamfuldt ikke at spise kød. Men det stopper ikke her. Yeong-Hyes stille oprør bliver langsomt mere og mere absurd og selvdestruktivt. 
  • Man skulle nok have været der af Thomas Korsgaard
    Man skal da læse årets vinder at De Gyldne Laurbær. Jeg har læst de første to bøger i serien om Tue, og forfatterens novellesamling Tyverier, og jeg har elsket alt, hvad han har skrevet. Så nu skal jeg da have sidste kapitel af historien om Tue med.
  • Mus og mænd af John Steinbeck
    Californien, under depressionen i 1930’erne: To venner og daglejere vandrer fra ranch til ranch i håb om at finde arbejde. George er lille og kvik, Lennie er stor og stærk, men retarderet. George har brug for Lennies kræfter, Lennie for den beskyttelse, George kan give ham. Deres håb er en dag at få fod under eget bord og dyrke deres eget stykke jord. Men Lennie forstår ikke, hvor stærk han faktisk er, og det fører en tragedie med sig.
  • Penge på lommen af Asta Olivia Nordenhof
    “Penge på lommen” er 1. bind i Asta Olivia Nordenhofs fortælling om Scandinavian Star, hvor de tragiske begivenheder danner udgangspunkt for romanens fiktive historie. Romanen blev nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris, men det var særligt efter at jeg så dokumentarserien om Scandinavian Star på DR, at romanen kom på min læseliste.
  • Americanah af Chimamanda Ngozi Adichie
    “Americanah” er en fortælling om kærlighed, race og identitet skrevet af prisbelønnede Chimamanda Ngozi Adichie. Ifemelu og Obinze forelsker sig som teenagere, men bliver, som følge af uroligheder i deres hjemland Nigeria, tvunget fra hinanden og det liv, de hver især er vant til.
  • Sønden for grænsen og vesten for solen af Haruki Murakami
    Jeg har aldrig læst noget af den japanske storsucces Murakami, som flere gange har været på tale som mulig Nobelprismodtager. Men jeg har ladet mig fortælle, at denne roman er et godt sted at starte.
  • Det ottende liv af Nino Haratischwili
    Det ottende liv lyder umiddelbart lige som en roman for mig. Men den er virkelig lang, og det er helt afgjort det, der har afholdt mig. Romanen er på hele 1100 sider.
    Det er slægtskrønike, som tager læseren igennem en families skæbne under verdenshistoriens skelsættende begivenheder. Borgerkrigen bryder ud i Georgien efter opløsningen af Sovjetunionens og Berlinmurens fald. Nizahar flytter til Berlin efter bruddet med hendes familie. I Berlin møder Nizahar sin 12-årige niece Brilka, som har været på rundrejse i Vesten, og aldrig vil til deres hjemland igen. Nizahar sætter sig for at fortælle familiens historie til Brilka. En episk familiehistorie, som tager dem igennem deres families liv under det 20. århundredes verdenskrige, diktaturer og Den Kolde Krg. 
  • Nirlitt af Juliana Léveillé-Trudel
    En ung, kvindelig socialarbejder fra Quebec arbejder hver sommer i Salluit, en nordlig inuit-landsby. Romanen er fortalt som kvindens indre beretning til Eva – Eva er der ikke mere, hun blev dræbt af sin kæreste og smidt i havet – og til Salluit i det hele taget. Et lavmælt, lyrisk skrig af afmagt, såvel som en kærlighedserklæring til indbyggerne, mest af alt børnene, i den korte barndom de har. Nirliit er også et litterært spejl i hvilket nutidens inuitters muligheder og vilkår står krystalklart aftegnet. En roman om venskab, kærlighed, tilhørsforhold, rastløshed, natur og kultur. Og skyld.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *