8 bøger fra mindre forlag, der fortjener lidt ekstra opmærksomhed

Mange af de bøger, der bliver læst i dag, er dem der står forrest på boghandlerens hylder og som er tydeligst i mediebilledet. Det er ofte bøger fra de store forlag, hvor pengepungen til markedsføring er væsentlig tungere. Men der kommer altså også rigtig mange gode bøger fra de mindre forlag, og derfor vil jeg i dag foreslå 8 titler, der alle har gjort stort indtryk på mig.

Åh af Rasmus á Rógvu
Åh ramte mig lige i hjertekulen og særligt faldt jeg for romanens hovedperson, der vel på mange måder er det en del vil kategorisere som en taber; han er lettere alkoholiseret, uambitiøs og rodløs. Han kan ikke holde på et job, interesserer sig ikke for uddannelse og forventer sig i det hele taget ikke det store af livet.
Vón er dog også følsom, sentimental og så tager han uden brok imod den modgang livet kaster efter ham. Vón er ikke stærk, han er nærmest selvudslettende, og livet er ikke nådigt ved ham.
Rasmus á Rógvu fortæller historien om en moderne antihelt; En mand der er opgivet af samfundet og vel nærmest også sig selv, der hutler sig igennem med hjertet på rette sted.

Mørkekammeret af Camilla Hjørnholm Olsen
Fortielser og hemmeligheder, smerte og tilgivelse. Camilla Hjørnholm Olsen skriver i sit korte, komprimerede og stilsikre værk om den kedel af følelser, som en familie er gjort af.
Det handler om opvækst og ophav, men det er også et metareflekterende værk om at fortælle (og skabe) sin egen historie.
I ”Mørkekammeret” møder vi en ung kvinde, der er opvokset i en lille vestjysk by i 70’erne/80’erne. I tre dele fortæller hun sin egen og familiens historie. Faderen var modstandsmand i sin ungdom, onklen var nazist og farmoren var af flere omgangen indlagt på Sankt Hans.
Familiens fortid sætter sig som tunge spor og præger som barn den unge piges selvopfattelse. Hendes oplevelse af familiens fortid er stykket sammen af brudstykker og præget af forestillinger, og barndommen er påvirket af familiens mange fortielser og nogle voksne, der ikke har så meget tid til børnene.

Jens Petersens forlængede forår af Cecilie Overbye
En vidunderlig fortælling med en dejlig blanding af drama, spænding, humor og hjertevarme. Cecilie Overbye skriver let og ligetil og blander de forskellige elementer rigtig fint, så det bliver en roman, der både rummer en behagelig feel-good oplevelse og dybsindigt stof til eftertanke.
Jens Petersen er blevet enke efter et langt liv med den kontrollerende og tillukkede Marie. Hendes hang til systemer og regler hænger dog stadig ved i Jens Petersens hverdag, hvor han dagligt kontrolleres af hendes stemme, der huserer i hans hoved.
Men da han finder hendes gamle dagbog åbenbares noget for ham; Han ser en Marie, han ikke anede fandtes og han begynder at forstå. Side for side lærer han den kvinde at kende, som han var gift med, og side for side indser han sandheden om det liv de sammen har levet.

Hvis dette er en lakridspibe af Mads Damsø
”Hvis dette er en lakridspibe” er en spøjs og original fortælling, der med en god portion humor tager os med derhen, hvor det gør allermest ondt.
Temaerne kredser om selvmord og depression, og Mads Damsøs sprog og stil er præget af et stort sprogligt overskud.
Mads er taget til Hvide Sande for at skrive en selvbiografi for den døende Kuno. Men det er en vanskelig sag for Kuno er slet ikke interesseret i at deltage i projektet, og Mads kan i øvrigt ikke finde ud af at skrive slutninger. Mads fordriver tiden i det vestjyske med at flakke omkring og spise lakridspiber, og depressionen sniger sig langsomt ind på ham, alt i mens hans mor efterlader utallige bekymrede beskeder på hans telefon.
Men måske lysner det en smule, da Mads møder Kunos barnebarn Ditte, der er klædt ud som en Geisha og bruger en tamagotchi som afløb for sine selvmordstanker.

Hjælp af Jacob Skyggebjerg
I forordet skriver Jacob Skyggebjerg blandt andet at Hjælp er et vidnesbyrd, en forsvarstale og en roman. Bogen bærer undertitlen ”vidnesbyrd fra den dansk retsstat – et justitsmord”. Den omhandler tiden fra Jacob Skyggebjerg med vennerne er i byen og bliver anholdt efter et kontrovers med en dørmand. Han bliver to år senere idømt en behandlingsdom for vold mod embedsmand i funktion og bogen skildrer tiden ind og ud af psykiatriske afsnit; En tid hvor han efter hver udskrivelse må genopbygge sin tilværelse kun for at få den afbrudt og smadret igen af en ny tvangsindlæggelse.
Hjælp er en autentisk og personlig beretning, som først og fremmest leverer en larmende og voldsom kritik af systemet. Jacob Skyggebjerg arbejder med flere forskellige fortælleteknikker som supplerer hinanden og efterlader læseren med en unik læseoplevelse.
Bogen rører og provokerer, og jeg kunne heller ikke undgå undervejs at blive voldsomt irriteret på bogens hovedkarakter (Skyggebjerg selv). Som forfatter og skribent kan han dog kun roses; Han mestrer det poetiske, det barske, det nøgterne, det debatterende og det satiriske og han formår at bruge det til sin fordel i en godt opsat roman, der understreger hans skarpe kritik.

Dræbende Floskler af Martin Ellermann
Silja sælger floskler, når hun skriver jobannoncer, og jobbet giver langtfra den mening med tilværelsen, som hun havde forestillet sig. Da en kollega begår selvmord begynder det hele at skride for Silja, der pludselig ser, hvor infiltreret hele hendes verden er af indholdsløse flosker og meningsløs tomhed.
Martin Ellermann sætter i denne roman i den grad det moderne menneskes brister under luppen, og han forstår virkelig at ramme følelser i en på en gang dybsindig, humoristisk og meget poetisk tone.

Agathe af Anne Cathrine Bomann
En aldrende psykiater lever som en søvngænger i sit eget liv. Han har ikke meget andet i sin tilværelse end sit arbejde, som han dog heller ikke til fulde har engageret sig i. Nu er han begyndt at tælle ned til sin pension, uden at han dog har nogen planer for sit otium.
En dag sætter sekretæren en ny patient i kalenderen; Agathe er blandt andet angst for sin egen utilstrækkelighed i livet, og hendes tilstedeværelse vækker noget i ham. Nedtællingen til pensionen og friheden rykker nærmere, og hvad skal den frihed fyldes med?
Agathe er alt i alt en roman, der tager favntag med et i virkeligheden meget banalt grundvilkår for mennesket; Angsten for døden og det helt store spørgsmål ”Hvad er meningen med livet”. Men den gør det med store originalitet.

Væddermændenes nat af Tobias Stenbæk Bro
I udkanten af landet Agamore ligger gården Ravnehøj, hvor ridderen Alfrik bor med sine tre sønner. Rodrik drømmer om at blive ridder og gift med den smukke adelsdatter. Cedric har ambitioner for gården og drømmer om at skaffe penge til at færdiggøre sine studier. Stormfrik er jæger og skytte og drømmer om at se hele kongeriget. Men deres drømme og ambitioner må snart træde i baggrunden, da en konflikt om magten eskalerer under en fest på gården. Kort efter indledes en række mystiske og ildevarslende begivenheder, og dystre hemmeligheder fra farens fortid tvinger drengene fra deres hjem på flugt fra en mystisk fjende.
En virkelig flot fortælling med en stor detaljerigdom i beskrivelserne af universet. Tobias Stenbæk Bro har også en del interessante facetter med i sine karakterskildringer og det bliver i hvert fald aldrig kedeligt. Oplagt til fans af Game of Thrones. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *