Børnebogsanbefaling: Børn i andre lande af Sofia Maria Brand

Når man nu ikke rigtig kan rejse nogen steder hen i år, så er det jo dejligt, at bøgerne kan tage os alle steder hen!

Herhjemme har vi været på rejse med Sofia Maria Brands ”Børn i andre lande”, og vi har blandt andet besøgt Kina, Brasilien, Tyskland og Rusland.

Bogen fungerer som en slags opslagsværk med mange illustrationer (som Rasmus Juul så fint har stået for) og små sjove faktabokse. 

Hvert land har to dobbeltopslag og man kan blandt andet læse om landets kendetegn, egnsretter og madvaner, landets historie og traditionel levevis.

Bogens opbygning med flere forskellige tekstbokse gør den oplagt at bruge til forskellige aldersgrupper, fordi man derved kan læse og tale om det, som barnet forstår, finder interessant eller hæfter sig ved.

Herhjemme brugte vi bogen som et udgangspunkt til at tale om kulturelle forskelle, og det var særligt faktaboksen om de forskellige landes madvaner, der vakte interesse. 

I hvert opslag fortæller to (fiktive) børn om deres hverdag i det pågældende land, og her skal Sofia Maria Brand have ros for at vælge to meget forskellige beretninger og derved understrege kulturforskelle og diversitet også indenfor det enkelte lands grænser. I beretningen om Tanzania hører vi fx både om barnet på landet og i byen. 

Forfatteren formår også at skabe en fin balance mellem de informationer vi får i bogen, således at der er en god blanding af kultur, historie, religion, traditioner etc. 

I Afsnittene om landets historie styrer Sofia Maria Brand uden om et teksttungt og (for børn) kedeligt afsnit, og vælger i stedet at hæfte sig ved enkelte skelsættende perioder eller begivenheder, ligesom hun forstår at fremhæve det, som i et barns øjne må være interessant; fx når hun henviser til Harry Potter i afsnittet om Englands tradition for kostskoler.

Der er mange timers underholdning i bogen, og man kan således også øve sig i at lære tallene på henholdsvis kinesisk, tysk, russisk og fransk. Der er en del at tale om og lære for både børn og voksne, og det er en perfekt mulighed for at rejse ud i verden sammen og blive klogere. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *