Børnebogsanbefaling: Anne Frank og David Bowie (Små mennesker, store drømme)

Den fabelagtige børnebogsserie “Små mennesker, store drømme” har fået nye skud på stammen, og tæller nu også de inspirerende historier om David Bowie og Anne Frank, og jeg kan godt afsløre, at vi herhjemme som sædvanlig er fans!


Anne Frank
Skrevet af Maria Isabel Sanchez Vegara
Illustreret af Sveta Dorosheva
Oversat af Luna Svane Rodriguez
Udgivet af Forlaget Albert
Anbefales fra 4 år


Historien om Anne Frank er barsk, og jeg var utrolig spændt på, hvordan man havde klaret at formidle fortællingen til de yngste læsere. Men det er man altså sluppet overordentligt godt fra. Man har valgt at forklare krigen og jødehadet meget enkelt og direkte og samtidig med en tydelig barnlig vinkel:

“Hun var fire år gammel, da en lille mand med et grimt overskæg blev leder af hendes land. Han hadede jøder og ønskede, at de alle ville forsvinde”
Fokus i historien er på Annes glæde ved at skrive, og hendes måde at bruge dagbogen på at skrive sig gennem en meget vanskelig tid.
Anne og familiens tilfangetagen af nazisterne er skildret meget poetisk og ildevarslende i illustrationerne, hvor et tog fører dem væk omgivet af sorte fugle, mens der i teksten står “Efter tre lange dage nåede de det værste sted på jorden”. Man udpensler ikke rædslerne og fokuserer ikke på døden, men der er alligevel en meget stor grad af ærlighed. Det er en historie, der lægger op til forklaringer og samtale. Det er en historie, der ikke lader sig læse uden en voksen, der følger op på de spørgsmål fortællingen må afstedkomme. Men det er samtidig en stærk fortælling om at bevare håbet midt i det svære, og så fortæller den jo på et meget fint børneniveau om en at de mørkeste kapitler i vores historie, som vi for alt i verden ikke må glemme.
Billedbogen om Anne Frank må have været vanskelig at lave, for hvordan finder man lige balancen mellem at fortælle hendes historie til børn, uden at gøre det for tungt, for svært og for mørkt?
Her har man valgt at fokusere på Annes tanker og lade den historiske baggrund være tilstede uden at dominere.

Lilly var meget glad for den her bog, og den åbnede for en rigtig god samtale om, at verden ikke kun er god, og at det vigtigste man kan gøre, er at huske på det gode og gøre sit bedste for selv at være god – både ved sig selv og andre.
Den historiske kontekst talte vi også om, og selvom det kan virke svært og uden for rækkevidde at fortælle om barn om fx Anden Verdenskrig, så er der god grund til at lægge fundamentet til en historisk forståelse tidligt.
Når vi læser bøger med en historisk kontekst, så forklarer jeg den kontekst for hende. Nogle ting forstår hun og nogle ting forstår hun slet ikke. Men hun bliver præsenteret for det, og hver fortælling er et lag i opbyggelsen af en forståelse. Derfor betyder det ikke noget, at man indimellem læser eller fortæller om noget, som barnet ikke fanger alle detaljer ved. De tager lidt med sig hver gang, og det er kun sådan, man kan blive klogere.

David Bowie
Skrevet af Maria Isabel Sanchez Vegara
Illustreret af Sveta Dorosheva
Oversat af Luna Svane Rodriquez
Udgivet af Forlaget Albert
Anbefales fra 3 år

Udover at jeg også har sunget med på Space Oddity, så har jeg ikke det store forhold til David Bowie.
Fortælling om Bowie lægger vægt på hans store ønske, om at lave musik, der voksede i ham helt fra barnsben. Men den vigtigste pointe i historien er nok, at David Bowie fra han var ganske ung ikke var bleg for at skille sig ud og være anderledes; Han bekymrede sig ikke om andres meninger og klædte sig gerne ud i alverdens afskygninger.


“Han inspirerede millioner af fans til at finde deres egen stemme og turde være anderledes”.
Det er et rigtig fint budskab, og det er formidlet enkelt og i passende børnehøjde. Illustrationerne understreger Bowies lyst til at klæde sig ud og er i øvrigt holdt i nogle passende 70’er lignende toner.

Det er et vigtigt budskab, ingen tvivl om det. Men det er samtidig heller ikke et særligt originalt budskab. Der er efterhånden en hel del børnebøger, der skal lære vores børn, at det er okay at være anderledes og skille sig ud. Efterhånden kan man jo næsten tænke, at der mangler en børnebog, der lærer vores børn, at det er okay at være forudsigelig og ordinær.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *