TOP 3: De læseoplevelser, der kickstartede min kærlighed til bøger som barn.

                                         

Da jeg først begyndte at læse selv sådan for alvor var jeg vel en 8-9 år. Før det havde læsning mest af alt været noget jeg foretog mig sammen med mine forældre eller i skolen, men fra denne alder begyndte jeg at være så stærk en læser, at jeg kunne læse selv.

I de følgende par år begyndte jeg at læse mere og mere og jeg blev hurtigt en rigtig bogsluger, og min kærlighed til bøgerne voksede stødt bog for bog.

Men hvad var det så for nogle bøger, der primært var med til at kickstarte min kærlighed til litteraturens verden? Det var der sikkert mange, der gjorde, men når jeg ser tilbage er der afgjort nogle, som skiller sig ud i min erindring, og som står for mig som de bøger, der i høj grad grundlagde min kærlighed til at læse.

Jeg har lavet en top 3 over disse bøger, og måske kan det tjene til inspiration for andre, der har en begynder-læser i huset eller i sin omgangskreds, og som savner ideer til gode titler.

3. Pigeliv, Befri dit liv og Liv og Alexander af Tine Bryld.

Tine Brylds ungdomstrilogi fra henholdsvis 82,83 og 84 er et ikon inden for ungdomsbogsgenren, og jeg er formegentlig langtfra det eneste barn af 80’erne, som har svømmet sig væk i provinspigen Livs stormende forelskelse i den lidt ældre ”bad boy” Alexander.

Liv er kun 13 år, da hun møder BZ’eren Alexander, og gennem 3 bøger følger vi deres kærlighed og Livs overgang fra barn til voksen. Bogen er et studie i identitetsdannelse og frigørelse fra forældre og andre autoriteter, og det er tilsat en god portion troværdige teenager følelser lige fra usikkerhed til forelskelse og jalousi.
Bogen beskriver desuden en periode i dansk ungdomskultur – BZ’er-kulturen – og er dermed også et unikt indblik i 80’erne.

Jeg har læst bøgerne flere gange, og første gang, jeg stiftede bekendtskab med Liv og Alexander, må have været, da jeg var omkring 11-12 år.
Efterfølgende læste jeg mange bøger i samme genre om den svære men fortryllende første store kærlighed, men jeg har altid haft en særlig plads i mit hjerte for Liv.

 

 

2. Det lille hus i den store skov, det lille hus på prærien, det lille hus ved floden etc. Af Laura Ingalls Wilder.

Serien om den lille pige, der sammen med sin familie lever en tilværelse som nybyggere i slutningen af 1800 tallets USA, er en sand klassiker inden for børne- og ungdomslitteratur. Den giver et skønt og dejligt indblik i en historisk tid, hvor børn satte pris på at få et stykke kandis, hvor hårdt arbejde og slid var en del af hverdagen, og hvor pengene stort set altid var små. Historien fortælles fra en lille piges synspunkt, og gennem serien udvikler hun sig fra barn til voksen.

Jeg husker serien som værende et af mine allerførste møder med litteraturen og min første egentlige læseoplevelse. Det var naturligvis ikke den første bog jeg læste, men det var i hvert fald en af mine allerførste læseoplevelser ”på egen hånd”. Jeg vil tro jeg var omkring 7-8 år, da jeg læste den første bog i serien, og jeg blev grebet fra første side.

Sidenhen har jeg også taget tv-serien til mig, og når jeg længes efter det trygge, gode og genkendelige, så er det altid Laura og hendes familie, som jeg vender tilbage til.

 

1.Den grå heks af Hjørdis VARMER

Hjørdis Varmer er en fuldstændig fantastisk og efter min mening en anelse overset forfatter af børne- og ungdomslitteratur. Meget af det hun har skrevet er historisk socialrealisme, som fx netop Den grå heks, men også bøgerne om Anden Verdenskrig ”Det forår far forsvandt”, ”Den vinter far var i Sverige” og ”Det forår far vendte hjem” er gode og formidler historie til børn på en fantastisk fin måde.

Den grå heks handler om Bolette, der efter en tragisk familiebegivenhed sendes på børnehjem, hvor en ond forstanderinde hersker. Efterfølgeren hedder ”Børnenes ven” og følger Bolettes videre liv, samtidig med at den historiske person Peter Sabroe introduceres. Han var en mand, der i starten af 1900 tallet kæmpede for bedre vilkår for børnehjemsbørn.

Bøgerne fortæller indlevende og smukt om de her børns barske vilkår, ligesom de er historieformidling om den politiske situation på daværende tidspunkt og de vilkår, som mange fattige levede under dengang.

Det er barskt, men også utrolig vedkommende børne- og ungdomslitteratur.

Jeg læste bøgerne, da jeg var omkring 9-10 år, og jeg var utrolig grebet. Jeg kan huske, at jeg talte en del med mine forældre om den, for den gjorde stort indtryk på mig, og selvom jeg naturligvis nok har vidst, at man levede anderledes for 100 år siden, så viste bogen mig en helt anden og ny verden, som bestemt har været med til at grundlægge min interesse for historiske romaner.

  • Ganske skammeligt kan bogen ikke købes i dag, jeg har endda forsøgt at kontakte Hjørdis Varmer selv for af skaffe bogen. Men den findes pt. Kun som E-bog – eller du skal være heldig at finde den brugt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *