Hjælp! Jeg har ikke tid til at læse: sådan finder du tiden og kommer godt i gang med læsningen.

                      

 

Der er rigtig mange gode grunde til at læse, men i en travl og stresset hverdag er der helt sikkert også rigtig mange årsager til, at man alligevel ikke får det gjort.

Da jeg gik på barsel med min datter havde jeg store planer, og jeg havde indkøbt 5 bøger, som længe havde stået på min liste over bøger, jeg gerne skulle have læst. De fire af dem står stadig på hylden – ulæst.

Jeg havde mange gode forklaringer på den manglende læsning, men den primære årsag, som jeg gentog igen og igen, var den manglende tid.

Ret skal være ret, jeg skrev speciale under min barsel, så jeg havde måske heller ikke al tid i verden, men jeg brugte altså også en del tid på at se fjernsyn.

Da min datter så kom i vuggestue, og jeg blev jobsøgende, blev det dog heller ikke til det store med læsningen, – vi skulle jo flytte, jeg skulle skrive ansøgninger og der var vist også noget med en del vasketøj – undskyldninger var der nok af.

Men når det kommer til stykket er det et spørgsmål om prioritering og ”at komme i gang” – I dag har jeg fx mindre tid end jeg havde som jobsøgende; Jeg har fuldtidsarbejde og en lille pige på 2.5 år, men finder alligevel tid til at læse ca. 2 bøger i gennemsnit om ugen.

Men det er jo let nok bare at slynge et ord som prioriteringer ud, – og jeg skal være den første til at indrømme, at ordet skærer grimt i øret, når man er stresset og har en masse at se til.

Derfor vil jeg her ridse en række konkrete råd op, som du kan bruge som inspiration til at komme godt i gang med at læse, også i en stresset hverdag.

 

                      

  1. Læs en lille smule hver dag: At læse er lidt ligesom at komme i gang med at træne, det handler om at opbygge nogle gode vaner. Derfor nytter det heller ikke at finde en bog frem og læse et par sider sporadisk fordelt ud over flere uger – det demotiverer og ødelægger også oplevelsen ved bogen. Så sæt i stedet et mål om at læse en smule hver dag.
  2. Sæt realistiske mål: Lad vær med at sæt et mål, der hedder 50 sider om dagen til at begynde med. Bestem dig i stedet for noget, der er realistisk, – der er intet, der demotiver som uopfyldte mål og skuffelser. Sæt fx et mål, der hedder 10 sider om dagen og sæt det så gradvist op alt efter, hvad du har tid og overskud til.
  3. Giv bogen en fair chance: Opgiv ikke en bog efter 20 sider. Nogle bøger fanger fra første side og andre skal lige have lidt tid. Men at give en bog en fair chance betyder også, at du bør læse den kontinuerligt. Med andre ord dur det altså ikke at læse 10 sider her og der med mange dages mellemrum, – det ødelægger din oplevelse og du mister sandsynligvis interessen.
  4. Læsning hver dag øger dit tempo: Husk ikke at sammenligne for meget med, hvad andre kan nå. Når jeg fx når ca. 100-150 sider om dagen, så er det fordi, jeg har trænet min læsehastighed. Evnen til at læse hurtigt er i høj grad et spørgsmål om træning; Så læser du hver dag vil du hurtigt opleve, hvordan dit læsetempo øges.
  5. Prioriter læsningen: så kom det der ord – prioritering. Men til syvende og sidst er det jo det, det handler om. Der er garanteret noget tid, du ellers bruger på at se tv, som du kan skære fra og i stedet få tid til bøgerne. Det behøver jo ikke at være meget; En halv time hver aften har også ret.
  6. Læs lidt når tiden er der: Efterhånden som du kommer ind i læsningen vil du også opleve, at det bliver lettere at fordybe sig i læsningen, også selvom du ikke har fuldstændig ro eller der foregår andre ting omkring dig. Du kan fx læse et par sider, mens dit barn er optaget af at lege. Jeg kan fx sagtens sidde med en bog i sofaen, mens min datter leger på gulvet, og jeg oplever, at hun accepterer det langt mere, end hvis jeg fx finder Ipad eller computer frem. Jeg tror, at hun stadig oplever mig som nærværende, selvom jeg sidder med en bog. Desuden har det jo den ekstra bonus, at jeg med næsen i en bog tjener som det gode eksempel for min datter.
  7. Vælg ”lette” bøger i begyndelsen: Med lette bøger mener jeg først og fremmest en bog, som er let for dig. Vælg en genre som tiltaler dig, og vælg gerne bøger i den lidt mere lette underholdningskategori. Det er fx ikke tilrådeligt at kaste sig over Søren Kierkegaards samlede værker, hvis man ikke er vant til at læse.
  8. Følg med i hvad der sker i bøgernes verden: At gøre bøger til en naturligvis del af sin hverdag kan også komme ved at holde sig nogenlunde opdateret og få ny inspiration løbende. Er du på Facebook eller Instagram, så følg nogle af de mange bogbloggere, og lad dig inspirere.

Som lidt ekstra motivation vil jeg lige kort nævne 3 rigtig gode grund til at fordybe sig i bøgernes verden.

  • Læsning er en genvej til mange ting: fx udvider man sit ordforråd og oplever andre måder at se verden på; Sidstnævnte giver nyt perspektiv på tilværelsen og flere nuancer at se på verden med. Bøger er jo først og fremmest et udtryk for andre måder at se og forstå verden på, og det er udviklende for såvel børn som voksne at se på verden fra andre vinkler end vi er vant til.
  • Når man læser træner man også sin evne til at fordybe sig i noget. Det kræver et helt andet niveau af fordybelse at læse en bog end at fx se en film. Det er desuden godt for både krop og sjæl at opleve den ro, som det at synke ned i god bog kan give. Personligt synes jeg, at der er noget vidunderligt meditativt ved at læse.
  • Ekstra bonus hvis man har børn er, at man giver de gode vaner videre til sine børn.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *