Nye udgivelser i april 2018

       

 

Der er rigtig meget at glæde sig til i april. Her har jeg samlet en lille men bred vifte af spændende forårsnyheder. Der er både interessante nyheder fra forfatteren bag ”Simon vs. Verdens forventninger” og fra den danske læserfavorit Helle Helle.
Men også hidtil ukendte forfattere på den danske scene kan vi glæde os til; den populære tyske forfatter Benedict Wells debuterer på dansk med ”Ud af ensomheden”.
Men der er også en børnebog med barske temaer på programmet og lidt kvindelitteratur til #metoo debatten.
Helt personligt glæder jeg mig allermest til Peter Molde-Amelungs ”Dallas København” – hvad glæder du dig mest til?

 

Kvindekroppen, kvindekønnet og kvindekampen.
Elastik af Johanne Bille fra Gladiator d.5 april.

”Elastik er en roman om at være kvinde. Om at være kvinde mellem kvinder, mellem mænd og om at være alene med sin kvindekrop. Alice bryder sig ikke om at være kvinde. Hun føler sig fremmed i sin krop, med sit køn.
På samme tid er Elastik også en moderne, høvisk kærlighedshistorie. Om Alices fortiede, men stormfulde forelskelse i den enigmatiske Mathilde. En forelskelse, der ikke findes plads til hverken i Alices forhold til kæresten Simon, til Mathildes mand Alexander eller i Alice selv. Johanne Bille har et nænsomt og nuanceret blik, når hun skriver denne forelskelse frem, men i beskrivelsen af, hvordan de to mænd bliver trofæagtige værktøjer i relationen mellem de to kvinder og i skildringen af det pompøse, grænsesøgende livs skyggesider er hun skånselsløs”.

Johanne Billes Elastik synes jo umiddelbart at have et tema, der falder lige ned i tidens trend med moderne kvindekamp og #metoo – Gladiator er kendt for at udgive romaner, der er (eller i hvert fald gerne vil være det) meget mere end underholdning, – det er romaner, der rummer debat og eftertanke.

 

Minimalistisk hverdagsdrama
De af Helle Helle fra Rosinante d.13.april.

”Mængden af indbo holdes naturligt nede, hendes mor kasserer med hård hånd, det er døde ting. Hun har en remse med alle adresserne, hendes mor holder sig for ørerne, tørklædet falder frem i panden. Det er rødt og blåt og hvidt. Det er fra Sans Souci, det overlever. “De” er en skildring af et mor-datter-forhold. Det er en fortælling om sygdom og kærlighed og om at gå på gymnasiet i begyndelsen af 80’erne. Om sprog, der ikke slår til, men alligevel gør det.”

I april er der nyt fra Helle Helle, – efter min mening har Helle Helle efterhånden brugt den samme formel lige lovlig mange gange, og jeg har efter flere romaner fra hendes hånd vanskeligt ved at skille de forskellige værker fra hinanden. Jeg mener, at Helle Helle er stærkest i novellegenren, men måske kan hun overraske mig med denne roman.

 

Uro i forstæderne – et drama om forholdet mellem mennesker.
Små påsatte brande af Celeste Ng fra Forlaget Hr.Ferdinand d.19.april.

“I forstaden Shaker Heights, Cleveland, er der styr på tingene. Vejene former et sirligt symmetrisk net, husenes farver er afstemt efter hinanden, og beboernes liv er mindst lige så velplanlagte. Ingen passer bedre til den beskrivelse end Elena Richardson, hvis største ambition er at følge reglerne.
Ind på scenen træder Mia Warren, en gådefuld kunstner og alenemor. Mias mørke fortid og nonchalant forhold til tingenes tilstand og ligevægt i Shaker Heights truer med at forstyrre roen i det velordnede kvarter.
Elena og Mia går i hver sin retning, og pludselig er Elena fast besluttet på at bringe hemmelighederne fra Mias fortid frem i lyset. Men Elenas sandhedsbesættelse får uventede, dramatiske konsekvenser for det lille samfund.”

Små påsatte brande er en New York Times bestseller, der allerede har gået sin sejrsgang verden over. Nu udkommer den i Danmark, og det glæder jeg mig til. Den kommer med flere internationale roser, så forventningerne er naturligt høje. Umiddelbart virker det til at være et ”klassisk” drama om den den mystiske og anderledes kvinde, der ankommer til et perfekt forstads-ligusterhæk-miljø og sætter ”rav i den”.

 

Tre menneskeskæbner vikles sammen i kalejdoskopisk roman.
Asymmetri af Lisa Halliday fra Politikens forlag d.3 april.

”En ung kvinde indleder et forhold til en meget ældre mand i New York. Hun er yngste redaktør på et toneangivende Manhattan-forlag, han er en verdensberømt og prisbelønnet forfatter.
En mand bliver tilbageholdt i fireogtyve timer og gransket af politiet i Heathrow Lufthavn. Han er økonom og amerikansk statsborger, men han er af irakisk oprindelse.
En nobelpristager deltager i et populært radioprogram i London. Han spiller de plader, han ville vælge at tage med til en øde ø, imens han beretter løst og fast om sit lange liv.
Hvad er forbindelsen mellem disse tre mennesker, og hvordan krydses deres livsbaner?” 

Historien sammenfletter tre menneskeskæbner, der hver især fortæller en historie om verdens tilstand. Det er således tilsyneladende en meget politisk bog, der blandt andet behandler skævvridningerne i samfundet.

 

Børnelitteratur skal behandle alvorlige emner med humor.
Dallas København af Peter Molde-Amelung fra Politikens Forlag d.10.april.

”Dallas København bor i en kæmpestor faldefærdig villa midt i Frederiksberg Have sammen med sin oldefar Monty. Hendes mor rejser fra land til land for at redde truede dyr. Hvem der er hendes far, aner hun ikke.
Den søndag Dallas fylder 12 år, er hun helt alene hjemme, uden for øsregner det, og hendes eneste ønske er, at dagen snart er overstået – hvilket kan skyldes, at hun endnu ikke ved, at hun i løbet af den kommende uge vil:
1. stå bag et lille bitte mord på et menneske
2. flygte fra politiet
3. blive skudt på
4. slås med et rovdyr
5. lære alt for meget om kærlighed”

Peter Molde-Amelung har tidligere lavet børne-tv og er blandt andet kendt for det kontroversielle program på Ramasjang ”Osman og Jeppe” – det program, der før hed Specialklassen.
Jeg var stor fan af serien, som jeg mener var både humoristisk og provokerende – men også utrolig udfordrende for børn. Ganske ligesom Peter Molde-Amelung, mener jeg også, at børn kan klare langt mere end vi tror, og at tendensen til at pakke dem ind i vat kan være skadelig.
Dette princip har Peter Molde-Amelung taget med sig i denne bog og han udtaler ”Jeg plejer at sige, at jeg hjælper med at vaccinere børn til deres videre liv. Ved at konfrontere dem med de sider af livet som er svære og tilbyde dem en måde at tale om emnerne på, nemlig ved at bruge humor, men uden at lyve eller fortie.”
Forfatterens udgangspunkt er, at man kommer længst ved at tale til børn, som man ville til voksne. Og derfor er det også helt naturligt for ham, at tunge emner som disse, som alle kender til, bliver gjort til en del af noget ufarligt i hans nye bog.

 

Rejser og udvikling i autofiktions-roman.
Pasfotos af Einar Gudmundsson fra Lindhardt og Ringhof d. 6.april.

”Pasfotos er en rejseroman, en kærlighedsroman og en udviklingsroman, der tager os tilbage til Einar Már Guðmundssons egen ungdom i 70’erne. Her er boblende menneskeliv, glødende ungdom, sjove historier og grumme skæbner – det hele vævet sammen af Einar Már med velkendt snilde.
Romanen er den unge mand Hallis beretning om en længst svunden sommer, hvor han og hans ven Jonni drager fra Island til Norges fjelde for at grave grøfter og spare penge op til at rejse Europa rundt. På vejen møder vi et utal af brogede skæbner, og da vi mindst venter det, dukker selveste kærligheden op. Hvem skulle have troet, at det var Oslo og ikke Paris, der var kærlighedens by?”

Einar Gudmonsson har skrevet denne delvist autobiografiske roman, der handler om rejser, udvikling og kærlighed og i det hele taget det at finde sig selv i livet.
Jeg kender ikke forfatteren, som dog tidligere blandt andet har skrevet digte, ligesom han i 1995 vandt Nordisk Råds Litteraturpris for romanen Universets engle.

 

Rost tysk forfatter debuterer på dansk med roman om kærlighed og det at miste.
Ud af ensomheden af Benedict Wells fra Lindhardt og Ringhof d. 4.april.

“En svær barndom er som en usynlig fjende: Du ved aldrig, hvornår den kommer efter dig.”
Da Jules, Marty og Liz mister deres forældre i en ulykke, ændres deres liv dramatisk. Deres sorgløse og beskyttede barndom er med et slag ovre, da de tre søskende kommer på kostskole. De tre voksne søskende er gledet fra hinanden. Hver især tror de at være kommet over forældrenes død, da fortiden pludselig indhenter dem.”

Ud af ensomheden er en roman om at miste og derefter at finde sig selv og kærligheden.
Romanen er den tyske forfatter Benedict Wells første roman på dansk. Hans bøger er oversat til 25 sprog

 

  

Populær YA forfatter udkommer med hele to romaner.
Leah på offbeatet / Fordelen ved hemmelige forelsker af Becky Albertalli fra Carlsen Puls d. 24.april.

”Leah på offbeatet
Som trommeslager i et band har Leah intet problem med at finde takten – men det er ikke helt så let i det virkelige liv. Hun elsker at tegne, men tør ikke vise sine tegninger til nogen. Og selvom hendes mor ved, at hun er biseksuel, har Leah endnu ikke fortalt det til sine venner – ikke engang til sin bedste ven Simon, som er homoseksuel.
Afslutningen på high school nærmer sig, der er spændinger og uro blandt vennerne, og det går efterhånden op for Leah, at hun måske er ved at forelske sig i en af dem”.

”Fordelen ved hemmelige forelskelser
17-årige Molly Peskin-Suso ved alt om at være hemmeligt forelsket. Hun har prøvet det 26 gange – men forelskelserne er altid forblevet hemmelige. For selvom hendes tvillingesøster Cassie siger, at hun skal kaste sig ud i det, tør Molly ikke blive afvist. Hun er forsigtig. For det skal tykke piger altid være.
Men så dukker Will op. Han er hot, sjov, flirtende og muligt kæreste-materiale. Og med ham kan Molly måske få sit første kys.”

Foråret byder på hele to romaner af den amerikanske bestsellerforfatter, Becky Albertalli.
Hun er i forvejen kendt for bestselleren ”Simon vs. Verdens forventninger” – som rammer det store lærred til sommer.
Med sine to nye bøger behandler Becky Albertalli universelle YA problemstillinger som den første forelskelse; frygten for at blive afvist og ikke at slå til i Fordelene ved en hemmelig forelskelse. Mens Leah på offbeatet er en bog om den første store forelskelse, om at acceptere sin seksualitet og om angsten for at skulle stå på egne ben.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *