Anmeldelse af Troldeliv – Julekalenderbogen.

Julekalenderbogen – Troldeliv.
Af Sissel Bøe og Peter Madsen. Forlaget Alvilda 2018.
Anbefales som højtlæsning fra ca. 4 år.

Serien om Troldeliv med de to trolde Paja og Pajko er tidligere udkommet med flere historie, og er man allerede bekendt med serien, så er julekalenderbogen oplagt. Men den kan bestemt også læses uden forgående kendskab.

Peter Madsen kender de fleste allerede fra tegneserierne om Valhalla, og det er den samme velkendte streg, der går igen i Troldeliv.
I denne historie er Nissen Nik træt og opgivende, fordi menneskene på hans gård ikke længere tror på ham, og derfor vil rive hans lade ned.
Men troldene tror på nisser og de er sikre på, de kan hjælpe. Så Paja og Pajko drager med Nisse Nik til menneskenes gård.
Det bliver en december fyldt med nissestreger og troldesjov, men også alvor og farlige situationer. Hvor langt vil Nisse Nik gå for sit hjem? Og måske kan menneskepigen Sofie og hendes gamle bedstefar hjælpe dem?

Bogen er lavet i et lækkert design, en flot hardback med rød lærredsryg og siderne er store og fyldt med fine billeder. Hvert kapitel tæller omkring 6-7 sider, så det er en rimelig overkommelig længde. Der er faktisk 26 kapitler i alt, i det den starter 30.november og slutter 25.december.
Derudover er historien forholdsvis enkelt bygget op med et overskueligt antal af gennemgående karakter, en relativ enkel konflikt og med gentagelser fx i form af Nisse Niks tilbagevendende rimbreve til pigen Sofie. Det er kort sagt et rigtig godt bud på julens højtlæsning for de helt små.

Historien er udover at være enkel også helt klassisk, og den emmer af julehygge og julestemning, – også selvom mor Rikke er lidt sur og bare har travlt med at få revet laden ned.
Pigen Sofie er sød i sin søgen efter Nisse Nik og den gamle bedstefar er hyggelig og rar. Troldene Paja og Pajko er sjove, og deres finurlige påfund vil nok være genkendelige for det lille børnehavebarn.

Den her bog er klassisk julehygge målrettet de yngste. Det er hygge og humor i børnehøjde og det passer perfekt til en hyggestund i sofaen med en skål pebernødder i kalenderlysets skær.

Lilly læser:
Herhjemme vil jeg forsøge at læse den for Lilly. Hun er kun lige fyldt 3 år, og er derfor lidt lille endnu. Jeg oplever sprog og historie i bogen som værende fint også til Lilly. Men jeg er lidt bekymret for, om hun stadig er for lille til at fastholde interessen for en lidt længere historie. Derudover er der sider i bogen uden illustrationer og det er hun ikke vant til. Men jeg går ind for, at man også skal udfordre lidt indimellem og på et tidspunkt skal vi jo også læse noget andet end kun billedbøger. Her er en bog med mange illustrationer et godt bud på en overgang.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *