Anmeldelser; Da bedstefar forsvandt, Anker i badetøjet, Flere Eventyr fra Mumidalen, Det vi vil bygge og Vild symfoni

Der er kommet nye børnebøger på hylden, og som sædvanlig har mine hårde medanmeldere (Lilly 4 år og Johan 2 år) hjulpet mig lidt med anmeldelserne. Der er lidt for enhver smag, men vi læser selvfølgelig fortrinsvis bøger, der er målrettet aldersgruppen 2-6 år.

Da bedstefar forsvandt af Michael Bastholm
Jeg giver den 3 stjerner/Lilly giver den 3 stjerner. 
Bogen er anden del i serien om DOTDOT land og henvender sig til børn i aldersgruppen 3-6 år.

Historien handler om Sonny, hvis bedstefar har været forsvundet længe. Han finder et mystisk brev og begiver sig ud for at finde ham. Undervejs møder han udfordringer i form af nogle knuder, som han skal løse. Sonny skal løse forskellige knuder i bogstavelig forstand, men det skal også forstås i overført betydning, og bogen er således en fin lille fantasifuld reminder i højtlæsningen om, at knuder/problemer kun løses ved at gøre noget aktivt ved dem. Personerne i Dotdotland er særlige, fordi de har enormt store hoveder, hvori deres magiske dotdor bor. En dotdot kommer frem, når man kalder på den, og kan bruges i mange situationer. De er vel en slags magisk lille hjælper. 

Underforstået oplever man som højtlæser den pointe ved fortællingen, at hovedet kan bruges til mange ting, og at det ikke nødvendigvis handler om at være stærk fysisk, men i ligeså høj grad om at være klog og kunne tænke sig til de gode løsninger.I børnehøjde er det en sjov og også lidt fjollet lille historie. Den inviterer børnene til at bruge deres fantasi, og bogens sidste sider giver mulighed for farvelægning af karakterne. 

Lilly og Johan var begge meget godt underholdt og historien fastholdt deres interesse under hele læsningen. Lilly strøg da også direkte til tegnebordet bagefter, og gav sig til at tegne sin egen Dotdot. 

Anker i badetøjet og Anker og kagekonkurrencen af Alberte Winding.
Jeg giver den 3 stjerner. Lilly giver den 2 stjerner. 
2-5 år.

Anker er jo altid et fint bekendtskab! Herhjemme var vi specielt begejstrede for de første to bøger i serien, som på en meget god måde formåede at ramme humoren i sammenstødet mellem de voksnes og børnenes verden.

I de to nye bøger vil Anker i svømmehal, og det er ikke lige fars kop te, men han kaster sig ud i det alligevel. I Anker og kagekonkurrencen har far lidt store ambitioner for kagebagningen og det må selvfølgelig gå galt.

Der er stadig en fin humor i bøgerne, der hvor de voksnes forventninger møder barnets oplevelse. Fx er det sjovt for den voksne læser, da far efter en lang dag synes de skal bage og have mere ”kvalitetstid”, mens Anker mest af alt trænger til at slappe af. Sådan en fortælling spiller lidt på de forestillinger forældre indimellem har om at gøre det hele bedst muligt, men i deres iver får de alligevel skudt forbi målet. 

Jeg kan blive i tvivl om humoren indimellem rammer de voksne mere end de rammer børnene. Der er i hvert fald i de her nye bøger i serien nogle pointer, som jeg måske nok fangede, men som Lilly og Johan ikke fangede. Da vi læste de før

Set i børneperspektiv er de to første bøger i serien ”Anker finder ting” og ”Anker og råbemanden”, stadig de bedste, og det er da også dem, børnene vender tilbage til. Her havde serien en fin balance mellem børne- og voksenperspektiv,  som jeg måske lidt synes den har mistet i de senere bøger. 

Flere eventyr fra MUMiDALEN
Jeg giver den 4 stjerner. Lilly giver den 3 stjerner. 
4-7 år

En helt ny bog med historie fra mumi-land skrevet i Tove Janssons ånd. Historierne tager alle udgangspunkt i en smuk poetisk filosofisk pointe om fx venskab, mod og kærlighed, og de er velegnet til en hyggelig højtlæsningsstund med fine samtaler om stort og småt. 

Læs fx historien om Det usynlige barn, hvori mumifamilien lærer, hvor vigtigt det er at lytte. Eller læs en spøgelseshistorie, hvori mumitrolden opdager den sande betydning af mod. 

Hvad sker der så – Mumi, Mymlen og Lille My af Tove Jansson
Jeg giver den 2 stjerner. Lilly giver den 4 stjerner. 
4-7 år

Personligt synes jeg der findes nyere og bedre litteratur end denne her mumiklassiker, som netop er genudgivet af Forlaget Carlsen. Jeg må dog erkende, at jeg er nedstemt af min medanmelder Lilly, der da vi skulle anmelde denne stak bøger erklærede, at den var den sjoveste af bøgerne.  Bogen er da også sjov nok i sin opsætning med hullede sider og en fortælling på vrøvlevers. 

Bogen handler om Mumitrolden, der møder Mymlen, som ikke kan finde Lille My. De begiver sig afsted for at finde hende, og på vers rejser læseren ind og ud af vrøvleuniverser, hvor de fx bliver suget op af en støvsuger. Det er skørt, men det er altså åbenbart ganske underholdende i et børneunivers. 

Vild Symfoni af Dan Brown
Jeg giver den 5 stjerner. Lilly giver den 5 stjerner. 
2-7 år.

Favoritbogen over dem alle i denne omgang, og en enstemmig femstjernet vurdering fra anmelderteamet. Dan Brown (ja, den Dan Brown) har skrevet en ret charmerende børnebog. 

Vi møder i bogen alverdens dyr, der på hver sin side beskrives med en lille sød og charmerende tekstbid på vers. Til bogen følger en app, hvor man med et enkelt klik kan skifte musikken, hver gang man bladrer. På den måde ledsages hvert dyr og tekststykke af et stykke klassiskmusik, der på virkelig fin vis indrammer stemningen ved tekststykket og essensen af dyret. Ved tekststykket om hvalen fornemmer man i musikken de dyne toner af blåhvalens sang, mens undervandsstemningen og de store favntag fra hvalens hale stryger gennem tonerne. På samme måde skaber et dramatisk stykke musik stemningen i stykket om leoparden, der jager sit bytte.

Det er virkelig en stærk ide med kombinationen af tekst og musik, og det introducerer barnet for en helt ny og spændende verden af toner og musikalske stemninger. Det giver et helt nyt lag til samtalen med barnet, og sammen kan man tale om de stemninger musikken fremmaner.
Genialt.

Det vi vil bygge af Oliver Jeffers
Jeg giver den 4 stjerner. Lilly giver den 3 stjerner. 
4-7 år

Oliver Jeffers er en af mine absolutte favoritter indenfor børnebogsgenren. Han kan ganske enkelt ikke rigtig lave noget, der ikke er fantastisk. 

Jeffers illustrationer er enkle og poetiske og hans tekster er altid såre simple men med lag af eksistentiel væsentlighed. Han formår virkelig at ramme det smukke ved livet i helt enkle tekststykker, – og så endda i børnehøjde.

Jeg elsker den her fortælling om en far, der sammen med sin datter drømmer om verden og alt det vi som mennesker kan skabe med og for hinanden. 

”Men om du taber eller vinder, så har de fleste et godt sind. Så vi bygger en port og lukker dem ind”

Jeffers er et must på børnebogsreolen, fordi han netop bidrager med noget helt andet. Det er poetisk og dybt, og det giver rig mulighed for spørgsmål og svar og gode snakke inden sengetid. 

Men jeg må også erkende, når jeg ser Lillys vurdering af bogen, at den måske ikke fanger på samme måde, som nogle af hans andre bøger fx gjorde det. Lilly vælger aldrig den her bog til, og hun siger at den er ”mærkelig”. Jeg tror måske at den er lige en tand for svær og abstrakt til hende. Vi prøver igen om et års tid. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *