Gode vaner kan aldrig læres for tidligt, og når man nu alligevel læser for sine børn, så er det jo kun en bonus, hvis de kan få lidt gode vaner ind under huden.
Flaskens rejse er trykt på tykke sider, og det gør den ideel til de helt små. Illustrationerne er holdt i en enkel streg, og teksten er ligeså holdt helt simpel.
Bogens undertitel lyder ”Hvor har flasken været i dag”, ligesom den indgår i en planlagt serie ”Pas på min jord til jeg bliver stor”.
På første side ser vi en mor og et barn foran supermarkedet, hvor de lige har købt flasken. Herefter følger vi flasken på gaden, ude at flyve (med en fugl), i havet, i hvalens mave og på stranden, indtil vi på sidste side igen ser moren og barnet finde flasken og smide den hvor den slags retteligt bør smides ”i skraldespanden”.
På ganske enkel hvis formidler forfatter og illustrator Camilla Dovbenko essensen af en væsentlig lektie om miljøet: Plastik (og skrald i det hele taget) hører ikke hjemme i naturen men i skraldespanden.
For den voksne kan det synes ganske banalt og simpelt, men det er netop pointen med denne bog, at de gode vaner aldrig kan læres for tidligt.
Bogen kan bruges på flere niveauer, og til hjælp har forfatteren udarbejdet en læseguide til forskellige aldersgrupper, den kan du finde hjemmesiden.
Herhjemme har både Johan (15 mdr.) og Lilly (knap 4 år) haft glæde af bogen.
For Johan læser jeg teksten og udpeger forskellige ting, som vi taler om. Da vi læste den i dag talte vi fx om, at hvalen er ked af det, fordi den får ondt i maven, når flasken er der derinde.
For Lilly blev bogen brugt som udgangspunkt for en samtale om at passe på naturen. Det blev til mange interessante spørgsmål; ”Hvad sker der med naturen, hvis alle mennesker i hele verden smider deres affald i den?” spurgte hun – og den slags spørgsmål viser jo, at hun har en begyndende forståelse for, hvor vigtigt det er, at vi passer på vores miljø.
Alt i alt var jeg ganske begejstret for denne bog, der med sine enkle illustrationer og simple tekst formidler et vigtigt emne. Hvor er det dejligt at se, at man også til de helt små kan lave bøger med så væsentligt indhold.