Lille Krokodille Bøgerne af Birde Poulsen

Bøgerne om Lille Krokodille af Birde Poulsen
Fra ABC-Forlaget – Anbefalet til 2-3 år.

Historierne er simple, men sproget er trods sin enkelhed fyldt med fine og gode variationer til barnet, der er ved at lære sprog.
Selvom fortællingerne nu og da fremstår lidt ulogiske og med spøjse sidespring, så vinder bøgerne alt i alt på de store og flotte illustrationer med masser af detaljer, samt historier der først og fremmest er i børnehøjde.

 

Historierne:
Historierne er forholdsvis enkle og målrettet det store vuggestuebarn/lille børnehavebarn. De skildrer kendte hverdagssituationer (fx han er blevet væk, kan ikke sove, har slået sig) og genkendelige følelser (han vil selv bestemme, han bliver bange).

Lille krokodille er det 3 årige barn, han er lidt fræk og grænsesøgende, men han er også kærlig, viljestærk og nysgerrig.

Der er rigeligt at spejle sig i, ligesom mor/far krokodille siger alle de ting, som de voksne typisk gør.

Sproget:
Sproget i bøgerne er enkelt. Men det rummer fine variationer, der er tilpasset de 2-3 årige barn og sprogudviklingen på dette stadie. Der er fx en fin variation i udsagnsordene; Birde Poulsen skriver ikke bare ”siger lille krokodille”, hun varierer i stedet med blandt andet hvisker/råber/udbryder.

Illustrationerne:

Bøgernes største styrke er uden tvivl illustrationerne, som er store og flotte! Flere steder er illustrationerne kompletterende, dvs. at billederne giver en viden, som ikke står i teksten, og dermed lægger op til, at man som oplæser og barn taler om billederne. I ”Får Lille Krokodille En Ven” står der fx ”pludselig gør lille isbjørn noget fjollet” – men hvad han gør, kan vi kun se på illustrationen. Det giver en langt bedre oplæsningssituation, at der på den måde lægges op til snak om bogen. Det er i øvrigt også i ”Får Lille Krokodille En Ven”, hvor illustrationen pludselig fordrer at man vender bogen, som her:

Illustrationerne er desuden meget detaljeorienterede, når det kommer til mimik og ansigtsudtryk, og det giver også rigtig god anledning til at tale om følelser og udtryk.

Alt i alt nogle velillustrerede bøger, der er rige på muligheder for samtale og gode oplæsningsstunder!

Der er skrevet i alt 12 bøger om Lille krokodille. De bedste er uden tvivl dem, som tager udgangspunkt i nogle meget velkendte scenarier og følelser fra hverdagen. Jeg har herunder listet bøgerne i rækkefølge efter de bedste:

 

Får Lille krokodille en ven

Lille krokodille bliver væk

Lille krokodille vil ikke

Lille krokodille er sulten

Lille krokodille er syg

Lille krokodille kan ikke sove

Lille krokodille gemmer sig

Lille krokodille bløder

Lille krokodille på kælketur

Lille krokodille og det store hav

Lille krokodille og det flyvende tæppe

Lille krokodille og det store hul

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *