Børnebogsanbefaling: Alberte Bøgerne

Alberte: En dum dag, Alberte: Jeg vil kun lege med Sofia
Skrevet af: Line Kyed Knudsen
Illustreret af: Jan Solheim
Forlaget Carlsen
Målgruppe: Børnehavebarnet (primært 3-4 år)

Alberte bøgerne er henvendt til børnehavebørn, og de tager udgangspunkt i typiske situationer fra barnets dag i børnehaven. Der vil helt sikkert være genkendelige scenarier for barnet, og dermed også en masse at tale om. For det er netop det bøgerne kan, – de tilbyder en mulighed og et sprog til at tale med sit barn om de konflikter, der kan opstå i børnehaven.

Historierne kan virke rimelig banale, og nogle vil måske også hævde, at man ikke behøver en bog til at lukke op for samtaler om barnets dag. Men bøgerne giver mulighed for at tale om det på en helt naturlig måde. De giver også barnet en mulighed for at spejle sig i nogle af Albertes følelser, og det er med til at gøre det lettere for barnet at forstå sine egne følelser.

Bøgerne har fine illustrationer og en passende mængde tekst til barnet på ca. 3-4 år. Det store børnehavebarn vil måske nok synes, at de er lidt ”pattede”, og måske er tematikkerne i bogen også bedst til det nye børnehavebarn.

Herhjemme er de altså ret populære, og de giver anledning til mange snakke om Lillys egen dag i børnehaven, og særligt har det givet Lilly mulighed for at åbne op og fortælle om nogle konflikter fra børnehaven. Det har givet mange gode samtaler om konflikthåndtering på børneniveau.

Hvad handler de om:
Alberte: En dum dag – Alberte har slet ikke lyst til at være i børnehave. Hun vil meget hellere være sammen med far. Men han skal på arbejde. Alberte prøver at gynge lidt, men hun falder ned og slår sig. Hendes flyverdragt er også gået i stykker, og hun kan ikke lukke den ordentligt. Senere spilder hun også vand ud over det hele, og hun kan slet ikke falde i søvn. Alt er bare dumt. Men heldigvis kan pædagogen Mette trøste lidt og snart bliver Alberte gladere. Indimellem har man bare en dum dag.

Alberte: Jeg vil kun lege med Sofia – Alberte er blevet afleveret i børnehaven og Lærke vil meget gerne lege. Men Alberte vil kun lege med Sofia, og selvom Sofia foreslår, at de kan lege alle tre sammen, så synes Alberte egentlig bare, det er lidt irriterende, at Lærke ikke finder nogle andre at lege med. Men da Sofia bliver hentet tidligt finder Alberte ud af, at Lærke egentlig er meget sjov at lege med, og måske er det faktisk endnu sjovere at være mange om legen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *