Julegaveønsker til vuggestue- og børnehavebarnet

Mangler du lidt inspiration til julegaveønskelisten, så kommer her en god portion anbefalinger til de små læsere..

Lilly på 4 år og Johan på 1.5 år – Bogtankens to co-anmeldere – har naturligvis været med til at vælge dagens anbefalinger til julegavelisten, og nogle af deres absolutte yndlingsbøger er at finde her.

Flaskens rejse af Camilla Dovbenko.
Fra 0 år.
Gode vaner kan aldrig læres for tidligt, og når man nu alligevel læser for sine børn, så er det jo kun en bonus, hvis de kan få lidt gode vaner ind under huden. Flaskens rejse er trykt på tykke sider, og det gør den ideel til de helt små. Illustrationerne er holdt i en enkel streg, og teksten er ligeså holdt helt simpel. 
Bogens undertitel lyder ”Hvor har flasken været i dag”, ligesom den indgår i en planlagt serie ”Pas på min jord til jeg bliver stor”. På første side ser vi en mor og et barn foran supermarkedet, hvor de lige har købt flasken. Herefter følger vi flasken på gaden, ude at flyve (med en fugl), i havet, i hvalens mave og på stranden, indtil vi på sidste side igen ser moren og barnet finde flasken og smide den hvor den slags retteligt bør smides ”i skraldespanden”.

Tæl med TJUGGA
Fra 0 år
Bjørnen Tjugga er kendt fra søvnmeditation bøgerne, men dette er på sin vis en ganske enkel tællebog. Tallene op til ti præsenteres gennem fine illustrationerne og så er den trykt i lækkert tykt genbrugspap med smukke farver. 

Lille Krokodille af Birde Poulsen
Fra 2 år
Historierne er simple, men sproget er trods sin enkelhed fyldt med fine og gode variationer til barnet, der er ved at lære sprog. Selvom fortællingerne nu og da fremstår lidt ulogiske og med spøjse sidespring, så vinder bøgerne alt i alt på de store og flotte illustrationer med masser af detaljer, samt historier der først og fremmest er i børnehøjde.
De bedste bøger i serien er uden tvivl Får lille krokodille en ven?, Lille krokodille vil ikke, Lille krokodille bliver væk og Lille krokodille vil ikke.

Kaj bøgerne af Mats Leten
Fra 1 år
Kaj bøgerne rummer helt enkle historier med velkendte scenarier fra barnets hverdag. Sproget er simpelt og enkelt med mange gentagelser – hvorfor den er særligt egnet til de helt små.
Illustrationerne er desuden på en gang enkle og detaljerige; Hver bog tager udgangspunkt i samme scene, man ser fx Kaj i sit soveværelse i alle illustrationer i Kaj er væk. Men alle bøgerne trods denne enkelthed små sidehistorier, som særligt de lidt større vil have fornøjelse af.

Lili Bøgerne af Kim Fupz Aakeson
Fra 1 år
Historierne om Lili er fabelagtige og rummer virkelig meget humor. Teksten er helt enkel og derfor oplagt til de små, men illustrationerne udbygger og fortæller ofte en anden historie.

Jeppe bøgerne af Babro Lindgren
Fra 0 år.
De helt simple historier med minimal tekst og masser af gentagelser. Helt ideel til de allermindste. 

Ida bøgerne Af Inger Tobiasen 
Fra 1 år
Enkle historier med meget lidt tekst, men alligevel med et meget fint poetisk udtryk i både tekst og illustration. 

Her er vi af Oliver Jeffers
Fra 0 år
Jeffers billedbog om hele den vidunderlige verden vi lever i. Den her kan fungere på flere niveauer, og for de helt små er det en fuldstændig vidunderlig pegebog, da illustrationerne virkelig er så smukke. 

Små mennesker, Store drømme af Isabel Sanchez Vegara. 
Fra 3 år.
Jeg har rost denne serie indtil flere gange, og det bliver jeg ved med. Hver billedbog fortæller historien om en af historien store personligheder, og vi møder dem fra de som børn har store drømme, men også ofte en del udfordringer. Det er inspirerende fortællinger, der åbner for et hav af samtaler med barnet. 
Serien inspirerer til at kæmpe for sine drømme, turde at skille sig ud og altid at være sig selv.
Men den giver også børnene et indblik i historien og samfundet, og de får dermed fra en tidlig alder en fornemmelse af, at livsbetingelserne ikke er ens på tværs af tid og rum. Favoritterne herhjemme er Anne Frank, David Bowie,

Nour og Noras første dag i børnehave af Camilla Kaj Paulsen 
Fra 3 år.
Denne bog fortæller historien om et kulturmøde. Den fortæller om de to piger, der oplever hinandens ligheder og forskelle med et barnligt og åbent sind. Undervejs præsenteres læseren for nogle forskellige situationer, som barnet måske også møder i sin egen hverdag. Nour og Nora har fx meget forskellige madpakker med, dukkerne i børnehaven ligner kun Nora og Nour fejrer slet ikke jul. Her lægger forfatteren ganske fint op til en snak med barnet, om de kulturforskelle de selv møder i deres hverdag, og barnets egne oplevelser af andre kulturer kan få plads.
Forfatteren arbejder i øvrigt lige nu på at samle midler til at udgive en 2’er. Den kommer til at hedde Nour og Nora fejrer Eid og handler om alle de forskelle, men også ligheder, der er mellem forskellige  kulturelle højtider. Du kan støtte via crowdfunding, og til gengæld kan du blandt andet få bogen, når den er trykt. Tjek link her.  

Jeg har jo sagt kom hjem, Jeg har jo sagt godnat af og Jeg har jo sagt jeg kan lide dig af Benji Davies.
Fra 2 år
Den morsomme historie om Bjørn og hans irriterende, ihærdige og energiske nabo And. Historierne er bygget om som en dialog mellem Bjørn og And. 
And er god, kærlig og fuld af energi, og indimellem bliver det lidt for meget for Bjørn, når And stiller spørgsmål og hele tiden vil lege. 

Alberte i børnehaven af Line Kyed Knudsen
Fra 3 år.
Bøgerne om Alberte tæller foreløbig ”En dum dag i børnehaven”, “På tur”, “Du lyver” og ”Jeg vil kun lege med Sofia”. De er som taget ud af barnets hverdag i børnehaven, og omhandler de typiske konflikter og følelser for det 3-5 årige barn.  Herhjemme er favoritten nok “En dum dag”, der fortæller om en dag, hvor Alberte bare slet ikke har lyst til at være i børnehave.


Glitter flytter ind af Amy Young
Fra 3 år
Glitter en lille enhjørning, som måske mest af alt ligner en ged, den lugter og har lopper, og er alt andet end den flotte magiske enhjørning, som Sofia forestillede sig, da hun bestilte den. Men engang imellem får man noget andet, end det man havde tænkt sig, og så elsker man det alligevel. En sød historie om kærlighed og venskab. Lilly elsker den her, måske især fordi Glitter både prutter, bøvser og snorker.

Hittegods og Barn af bøger af Oliver Jeffers
Fra 2 år
De to overstående titler er bare et udsnit og egentlig kunne jeg have skrevet ALT af Oliver Jeffers. For han er en af de absolut bedste indenfor billedbogsgenren. De tre ovenstående er Lillys favoritter fra det Jefferske univers.
Barn af bøger er en poetisk billedbog og en hyldest til litteraturen og alle de fantastiske rejser og oplevelser den giver, mens Hittegods er en historie om ensomhed og venskab. 
Jeffers udmærker sig særligt med sine fine illustrationer, men der er også en meget stor dybde i hans fortællinger, og så har sproget en enkel og alligevel smuk poetisk stil. Der er al mulig grund til at anbefale Jeffers. 

EN ulv en and og en mus af Mac Barnett og Jon Klassen
Fra 2 år
En ulv, en and og en mus er en særdeles vellykket børnebog. Historien trækker på den klassiske dyrefabel og har samtidig et spændende element af syret humor.
En tidlig morgen bliver en and spist af en ulv, i ulvens mave møder den en mus, der hurtigt lærer anden, at det bestemt ikke er slemt at blive slugt af en ulv. Inde i maven har den jo alt, hvad den skal bruge, og så er den i sikkerhed og skal ikke bekymre sig for at blive ædt. 

Firkant, Cirkel og Trekant af Mac Barnett og Jon Klassen
Fra 3 år
Makkerparret Mac Barnett (forfatter) og Jon Klassen (Illustrationer) er kendt for deres lidt pudsige og eftertænksomme historier i en fin streg holdt i ofte grå og brune nuancer.
Men de to herrer er bestemt heller ikke uden humor, og i alle deres billedbøger er der i både sprog og billede en let ironi, der introduceres fint på børneniveau.
I Firkant møder vi Firkant, som arbejder med firkantede klippeblokker, han skubber dem fra sin hule og op på bakken. En dag ser Cirkel ham i færd med at skubbe en klippeblok. Hun tror det er en skulptur, han har hugget af sig selv, hun kalder ham et geni, og vil have ham til at lave en af hende. Firkant nænner ikke at fortælle hende, at han ikke er et geni, og hvad skal han så gøre?

GUDS ABC af Marianna Iben Hansen
Fra 3 år
Guds ABC er skabelsesberetningen fortalt på vers. Hver side er knyttet til et bogstav og bogen skal ikke læses kronologisk, men derimod skal man springe frem og tilbage i alfabetet. På den måde bliver det rent faktisk en ABC, for der kommer et fokus på bogstavet, som er perfekt til barnet, der er i gang med at lære bogstaverne

Pigefest for søren af Ane Gudrun
Fra 3 år.
Tulle Mulle Mynteberg drømmer om en rigtig pigefødselsdagsfest med enhjørninger, glimmer og lyserøde nuancer. Men hvordan kan man få en rigtig pigefødselsdag, når man ikke har en mor, men kun en far og en Søren.
Tulle har opgivet alt håb om en pigefødselsdag, men hun bliver overrasket, for på dagen står far klar med pigefødselsdag og superseje Lene, der er lyserød fra top til tå og helt perfekt til det med pigefødselsdag.
Tulle er vild med Lene, og da hun opdager, at Lene faktisk er Søren bliver hun vildt glad. Tulle har ikke en mor, men hun har en Søren – verdens sejeste Søren, som er vildt god til det med pigefødselsdag, glimmer og cupcakes.

Men størst af alt af Kim Fupz Aakeson
Fra 4 år.
Kim Fupz Aakeson er bare en af de bedste fortællere herhjemme. Hans børneboger beskæftiger sig ofte med de store emner på en ganske spøjs og lunefuld facon, og de rummer stof til eftertanke hos både store og små, samtidig med at der altid er plads til et lille grin.
Størst af alt er ingen undtagelse.
Fanden og Fandens oldemor er godt og grundigt trætte af Gud, som de synes har fået al æren og opmærksomheden, bare fordi han har opfundet jorden og mennesket.
Heldigvis finder Fanden på at opfinde misundelse, vrede, sladder og ensomhed. Det har hurtigt effekt og Fanden godter sig.
I himlen finder Gud som modsvar på at opfinde kærligheden, og den er trods alt større end alle de andre onder tilsammen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *