Julekalenderbøger for børn og voksne

Har du endnu ikke fundet årets julekalenderbog, så læs med her, hvor jeg præsenterer hele 20 af slagsen. Se i øvrigt også mine andre indlæg om bøger til julen for både børn og voksne.

For voksne

Ps. Trænger til Risalamande (og adventsdiller) 
af Jeanett Veronice Hindberg
Jul på den ufede måde. Kultforfatter Jeanett Veronica Hindberg, engang kendt somBitterfissen, er klar med en ny dagbog, hvor hun i vanlig bitter, humoristisk og spydig stil giver klar besked om julen og alle dens højtider og traditioner. En dagbog med et kapitel for hver dag i december.

Det bliver jo altid jul
P3’s julekalender
Hvad er jul for dig? P3 har stillet spørgsmålet til 24 kendte danskere, og det er der kommet en række meget forskellige svar ud af. Bogen er illustreret af Jakob Martin Strid.

Julekalender for voksne
af Halfdan Rasmussen
Julerim og remser fra ordsmeden over dem alle. Der er et til hver dag i julemåneden. 

Glædens fest: En julekalender for voksne 
af Jørgen Carlsen
Julen behøver ikke kun at være en tid for børn og barnlige sjæle – det kan også sagtens være en tid på året for alle de voksne, der kan lide at reflektere over hverdagen, julen og alle de ting, der følger med. Det er lige præcis hvad “Glædens fest” giver mulighed for.
Jørgen Carlsen giver hver dag sin læser en lille fortælling med udgangspunkt i et tema, der lægger op til refleksion hos læseren. 

24 julefortællinger
Af Bjarne Nielsen Brovst
Bjarne Nielsen Brovst har lavet en litterær julekalender, hvor han deler ud af små hyggelige og finurlige julehistorier; én for hver dag op til jul. Nogle af historierne er fra hans egen barndom i 1950‘ernes Nordjylland, andre fortæller om julemandens mange navne og ansigter rundt om i verden, og atter andre handler om de gode gamle drillenisser på loftet.

24 nedslag på decembervej
Af Magaret Lindhardt
Margaret Lindhardt har i “En julekalender” samlet 24 små tankevækkende og rørende fortællinger til hver dag i december op til jul.
I vintermørkets lange måneder er december for mange lysets fest fyldt med forventningsglæde, søde minder og kærligt samvær med de nærmeste. Men for nogen er det også det modsatte. Ensomheden mærkes mere, når de andre familier samles, sorgen stikker hårdere og modløsheden kan forstærkes. Til sin personlige og vedkommende “En julekalender”, har Margaret Lindhardt skrevet 24 fortællinger om julens mange skæbner og stemninger.

Julekalenderen: En vinterbaders notater fra menneskehavet
af Peter A.G. Nielsen
I “Julekalenderen” samler Peter A. G. Nielsen 31 samtaler med nogle mennesker, der sjældent høres i det danske mediebillede. Som julekalender skal man læse 1 kapitel om dagen.
I sin bog springer Peter A. G. Nielsen ud i det store menneskehav, hvor han møder en række hårde skæbner, man normalt ikke ville tænke over i den travle juletid. På den måde viser Nielsen, hvor mangfoldige vi danskere er og at vi burde tænke mere på hinanden, selvom der er fart på.
“Julekalenderen” er en spændende og anderledes gave, der vil glæde enhver der ønsker sig en utraditionel julekalender.

De dansk vestindiske nisser
Af Flemming Jensen
De dansk-vestindiske nisser er en julekalenderbog i 24 kapitler for voksne og andre barnlige sjæle.
De tre dansk-vestindiske nisser, hr. Krøjs, hans kone Jane og lille Thomas, blev forladt af danskerne i 1917 og har derfor ikke smagt risengrød i 80 år! Men nu har nisserne mistet tålmodigheden og er taget til Danmark i jagten på den hellige grød. Her møder de opportunistiske politikere, filosofiske tv-kokke, berusede roligans og mange andre danske borgere, der vækker nissernes forundring over Danmark.

For børn

Gurli Gris: en julekalender (fra 1 år)
Vil man gerne hygge med en kalenderbog med vuggestuebarnet kan Gurli Gris kalenderen være et alternativ. 24 små historier i små bøger, der bagefter kan hænges på juletræet.

Troldeliv Julekalenderbogen (fra 3 år)
af Sissel Bøe og Peter Madsen
Nisse Nik er led og ked af menneskene på den gård, hvor han bor. De tror ikke på nisser mere og vil bare rive laden ned. Han får hjælp af de to små trolde Pajko og Paja, og så gælder alle kneb med nisselist og troldestreger for at få menneskene til at tro på nisser og genfinde juleglæden.

Rasmus Klump redder julen (fra 3 år)
af Kim Langer
Rasmus Klump og vennerne stævner ud på det gode skib Mary for at redde julen. Nisserne i julemandens værksted er nemlig blevet syge på grund af kanelmangel og Klump og vennerne må skaffe kanel i en fart. Men når de det? Korte kapitler og en forholdsvis enkel handling.

Befri julemanden (fra 3 år)
af Peter Gotthardt
Tvillingerne Sara og Simon må sammen med deres husnisser Frejdi og Venli begive sig ud på et eventyr for at redde julemanden, der er taget til fange af en stor trold. Helt korte kapitler på kun 2 sider med illustrationer på alle sider og en meget enkel historie, der gør den oplagt som den først kalenderbog. 

Hanne Hundiges jul (fra 6 år)
af Thomas Lagermand Lundme
Kender man allerede Hanne fra Hundige? Så er historien her et oplagt bud. Hanne synes der er lang tid til jul, men så har hun jo hele sit herlige galleri af familiemedlemmer. Masser af små sjove humoristiske detaljer. 

Drengen der ville redde julemanden fra at blive skåret i skiver (fra 8 år)
Af Jesper Wung Sung
En herlig og humoristisk fortælling om drengen Kaj, hvis forældre arbejder rigtig meget og hele tiden render rundt med deres telefoner og computere. Da julemåneden starter ankommer en ny au-pair, som skal passe Kaj og hans lillebror og skabe lidt julestemning, nu mor og far ikke rigtig har tid. 
Men Kaj finder hende mistænkelig. Hvad har hun i kufferten, og hvorfor er hun så interesseret i julemanden. Er hun ude på at skære ham i småstykker og ødelægge julen? Undervejs i sit opklaringsarbejde oplever Kaj mange mystiske ting ved denne au-pair, men måske kan det alligevel nå at blive en god jul.

Julemandens tvilling (fra 8 år)
Af Lars Bøgeholdt Pedersen og Jacob Oliver Krarup
Netop som december er gået igang sker der to interessante ting i Antons liv; Han møder den seje og spændende Mille, og han bliver kontaktet af en mystisk lille mand ved navn Gorm, der viser sig at være nisse. Anton har nemlig engang leget, at han var detektiv, og de evner kan Gorm godt bruge nu; Julemanden er nemlig forsvundet!
Anton, Mille og Antons lillesøster Frida drager med Gorm til julemandens værksted, og her finder de snart ud af, at der faktisk findes to julemænd – en der tager sig af nord og en der tager sig af syd.
De to tvillinge-julemænd har dog ikke altid været de bedste venner, og har det mon noget med den ene julemands forsvinden at gøre??
Eller handler julemandens forsvinden om den årelange strid mellem nisser, elvere, hekse og dværge?
Som menneskebørn er Anton, Frida og Mille de eneste, der kan rejse frit mellem nissernes verden, Hekseskoven, dværgenes bjerg og Elverdalene, så de begiver sig ud på en rejse for at finde den forsvundne julemand og løse mysteriet.
Et magisk juleeventyr med masser af spænding, hvor vi kommer vidt omkring i den magiske og julede verden befolket af nisser, elvere, dværge og hekse.

Snesøsteren (fra 10 år år)
Af Maja Lunde
Det er ved at være jul, og det elsker Julian normalt. Men i Julians familie er noget slet ikke som det plejer. Hele familien sørger nemlig over Julians søster Juni, der er død. Måske bliver det slet ikke jul i år?  Julian møder den livsglade Hedvig og selvom der er noget spøjst og mystisk ved hende, så bringer hun måske alligevel juleglæden med sig? Meget fin poetisk og smuk fortælling om sorg og familiesammenhold, og om at finde plads til glæden trods sorgen.

Julemandens død (fra 12 år)
Af Kenneth Bøgh Andersen
Et gysende julemysterie på linje med de velkendte historier fra serien om den store djævlekrig. Er man fan af den serie, så vil man med garanti også elske dette julemysterie.
Julemanden er død, og en enkelt nisse er undsluppet de onde mystiske gerningsmænd. Han opsøger tvillingerne Frederik og Katrine i håbet om, at de kan hjælpe ham med at finde julemandens mordere og stoppe deres onde planer.

Mytonias vogter (fra 12 år)
af Lars Thomassen 
En kalenderhistorie for fantasyfans.
Historien om Viola og nissen Christophii og deres rejse i Mytonia hvor de skal redde nissernes verden, menneskenes verden og ikke mindst julen. Forfulgt af den onde Arkos og barkvætten Mãn må de kæmpe, samtidig med at Viola kæmper med sit savn. Hendes mor er død og hendes far er i stor fare.  Klarer de den?

Julebestiariet  (fra 12 år)
af Benni Bødker og John Kenn Mortensen
I 24 kapitler præsenterer forfatterne hver dag et væsen eller figur fra gamle traditioner, myter og folkesagn. Vi kender alle julemanden, der kommer med godter til de artige. Men hvad med de uartige børn? hvem tager sig af dem? Det har man verden over mangt og mange svar på. I denne kalenderbog møder vi blandt andet La Befana, Hans Trapp og Krampus. Der er dystre og skumle illustrationerne, der viser os de mange væsner fra hele verden, og som samtidig gør sin læser en lille smule klogere på alverdens mystiske traditioner og overtroiske væsner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *