Lilly og Johans favoritter; Bøger til børn i børnehavealderen

En ting er, hvad de voksne synes børnene skal læse, men hvad kan børnene selv lide?. Jeg bad Lilly og Johan om at finde deres fem favoritter frem fra hylderne, og det førte egentlig til en fin snak om, hvad de bedst kan lide ved bøger. Specielt for Lilly på 5 år var det en sjov og anderledes måde at komme til at tale om litteraturen på, og den ledte hende blandt andet til den konklusion, at hun faktisk bedst kan lide at læse forskellige slags bøger.

Herunder kan du læse lidt om de bøger, de valgte, ligesom jeg har tilføjet lidt om deres refleksioner vedrørende deres valg,

Lilly (5 år)

  • Alberte i børnehave: Jeg vil kun lege med Sofia af Line Kyed Knudsen og Jan Solheim
    Alberte bøgerne er henvendt til børnehavebørn, og de tager udgangspunkt i typiske situationer fra barnets dag i børnehaven. Der vil helt sikkert være genkendelige scenarier for barnet, og dermed også en masse at tale om. For det er netop, det bøgerne kan, – de tilbyder en mulighed og et sprog til at tale med sit barn om de konflikter, der kan opstå i børnehaven.
    I “Jeg vil kun lege med Sofia” er Alberte blevet afleveret i børnehaven og Lærke vil meget gerne lege. Men Alberte vil kun lege med Sofia, og selvom Sofia foreslår, at de kan lege alle tre sammen, så synes Alberte egentlig bare, det er lidt irriterende, at Lærke ikke finder nogen andre at lege med. Men da Sofia bliver hentet tidligt finder Alberte ud af, at Lærke egentlig er meget sjov at lege med, og måske er det faktisk endnu sjovere at være mange om legen.

    Lilly var ret sikker på valget af den her, men det kunne måske ligeså godt have været en af de andre bøger i serien. Hun sagde, at det var nogle gode bøger, fordi de handler om nogle af de ting, der sker i en børnehave; “Det er lige som sådan nogle ting, jeg har prøvet” sagde hun.
  • Hittegods af Oliver Jeffers
    En dreng finder en pingvin foran sin dør, og hvad skal man mon stille op med sådan en? Drengen beslutter sig for at hjælpe den hjem til Sydpolen, men det er som om, at pingvinen ikke rigtig vil hjem? De begiver sig ud på en rejse sammen, men da de skilles er der noget, der føles forkert? Måske hører pingvinen alligevel ikke hjemme på Sydpolen, måske hører pingvinen hjemme hos sin nye ven?
    En magisk fortælling fra den altid fantastiske billedsbogsforfatter Oliver Jeffers om venskab og ensomhed.

    Lilly siger om bogen; “Den er bare så sød pingvinen og rigtig nuttet, for den siger ikke rigtig noget, men den vil bare være venner med drengen, og det er virkelig sødt, da de krammer hinanden til sidst og er blevet venner.”
  • Små mennesker, store drømme: Anne Frank af Isabel Sanchez Vegera
    Serien

    Serien “Små mennesker, store drømme” byder på mange interessante fortællinger om store og vigtige personligheder og begivenheder i vores historie. Det er fortællinger i et enkelt sprog, med fine illustrationer, som dog rummer nogle virkelig store og indimellem også svære emner.
    Bogen om Anne Frank har fokus på Annes glæde ved at skrive, og hendes måde at bruge dagbogen til at skrive sig gennem en meget vanskelig tid. Anne og familiens tilfangetagen af nazisterne er skildret meget poetisk og ildevarslende i illustrationerne, hvor et tog fører dem væk omgivet af sorte fugle, mens der i teksten står “Efter tre lange dage nåede de det værste sted på jorden”. Man udpensler ikke rædslerne og fokuserer ikke på døden, men der er alligevel en meget stor grad af ærlighed. Det er en historie, der lægger op til forklaringer og samtale. Det er en historie, der ikke lader sig læse uden en voksen, der følger op på de spørgsmål fortællingen må afstedkomme. Men det er samtidig en stærk fortælling om at bevare håbet midt i det svære, og så fortæller den jo på et meget fint børneniveau om en at de mørkeste kapitler i vores historie, som vi for alt i verden ikke må glemme.

    Den her bog har vi læst flere gange, og hver gang vender vi nye aspekter af fortællingen, eller lægger nye lag på de tematikker, som vi allerede har vendt. Den historiske kontekst bliver også udbygget ved hver læsning, eftersom jeg forklarer i det omfang hun stiller spørgsmål. Hun forstod langt fra alt første gang vi læste den, og hun forstår heller ikke alt nu. Men perspektiver bearbejdes og lægges til.
    Lilly havde lidt svært ved selv at sætte ord på, hvorfor hun kan lide bogen, for som hun sagde “den handler jo ikke om noget godt”. Men jeg tror måske især hun kan lide de snakke, som læsningen af den afstedkommer og alle de refleksioner og overvejelser læsningen af den giver hende.
  • Jeg har jo sagt godnat af Jory John og Benji Davies
    Den morsomme historie om Bjørn og hans irriterende, ihærdige og energiske nabo And. Historierne er bygget om som en dialog mellem Bjørn og And. And er god, kærlig og fuld af energi, og indimellem bliver det lidt for meget for Bjørn, når And stiller spørgsmål og hele tiden vil lege.

    Den her bog, og de to andre i serien, er altid en sikker vinder hos begge børn, men den bliver også altid leveret med fuld gas på oplæsningen og sjove stemmer, og det tror jeg helt sikkert er en del af charmen for begge børn.
  • Enhjørningemagi af Daisy Meadows
    Der er rigeligt med glitterstøv, magi, venskab og naturligvis enhjørninger i denne bogserie af Daisy Meadows, der tidligere har skrevet serien ”Regnbuemagi”.
    Aisha flytter ind i Den fortryllede hytte med sin familie, og hurtigt møder hun en ny veninde i Emilie. Hytten viser sig at rumme en masse spændende hemmeligheder og en mystisk portal fører dem til den fortryllede dal, der er befolket af enhjørninger, trolde og drager. 
    Enhjørningerne styrer landet, og hver af dem har en magisk amulet, som bevarer balancen i landet. Men den onde enhjørning Selena vil tage magten fra dronning Aurora, og der bliver hurtigt behov for pigernes hjælp til at forpurre Selenas planer og redde dalen.
    Daisy Meadows har skabt et fint univers, der formegentlig vil fortrylle de fleste børn, som har hang til enhjørninger og eventyr. Der er en rigtig fin balance i historien mellem beskrivelser af personer og miljø og fremdriften i plottet. 

    Lilly siger om bogen “Den er sådan spændende, fordi der er nogen de skal redde og de oplever nye spændende ting. De to piger er gode venner og hjælper hinanden”.

Johan (3 år)

  • Anker finder ting af Alberte Winding og Claus Bigum
    I Anker finder ting har far rigtig travlt, de skal altså afsted i børnehave. Men Anker har ikke travlt, han er i stedet optaget af at finde skjulte skatte på gaden. Det synes far ikke er så godt, for den slags er fyldt med bakterier. 
    Anker bøgerne handler om sammenstødet mellem børns evne til ro og fantasi, når den møder forældrenes mangel på samme. Det er et morsomt portræt af de forskelle, der er på børn og voksnes måde at opleve verden på, og måske kunne vi indimellem lære lidt af vores børn?Bøgerne minder de voksne om alt det børn ser, som er værd at dyrke og dvæle ved, for i begge bøger bliver farmindet om, at de indimellem er meget godt at tage sig tid og stresse lidt ned.
    Bøgerne er desuden oplagte til at tale med børnene om de situationer, der utvivlsomt opstår i ethvert hjem fra tid til anden, når tiden er knap og morgentravlheden sætter ind.

    Johan siger om bogen; “Anker er skør, han finder skøre ting” – og jeg tror Johan kan relatere til situationerne;)
  • Lilly myr af Benji Davies
    Lille Myr er historien om at være den undertippede og alligevel klare sig ganske godt. Myr er en lille haletudse, hun er faktisk den mindste af alle haletudser i hele dammen. Hun må svømme dobbelt så hurtigt som sine søskende for at kunne følge med. I dammen truer Gavflab, en kæmpe stor og slem fisk, som svømmer i den mørke del af dammen. Men Myr er snu og forstår at gemme sig. Som tiden går i den lille dam vokser hendes søskende til, mens hun forbliver ganske lille. Samtidig forsvinder flere og flere af dem, indtil der til sidst kun er lille Myr tilbage. Ganske vist er hun lille, men hun er også stærk og kløgtig og kender de bedste gemmesteder. 

    Den her bog er måske en af dem, vi har læst allerflest gange herhjemme, så mange endda, at Lilly nu kan læse den for Johan, fordi hun kan den udenad. Jeg tror helt sikker genkendeligheden er en stor del af charmen for Johan. Men han elsker særligt bogens sidste sider, hvor Lille Myr endelig kan springe og er blevet stor. Han gyser når Gavflab kommer, og smiler, når Myr klarer den.

  • Du ka’ godt af Chris Haughton
    Lille Krabbe skal ned i det store hav for første gang, og ligesom mange børn oplever det, når de skal noget nyt allerførste gang, så både glæder den sig og er urolig for det. Der skal samles meget mod!

    En virkelig sød fortælling som rammer Johan helt særligt lige nu, fordi han er i en periode, hvor han indimellem godt kan blive utryg ved nye nogle ting, fx at turde prøve en rutchebane. Måske netop derfor er historien om Lille Krabbe, der langsomt tager tilløb og alligevel klarer den med sin mors hjælp, lige noget for ham.
  • Brillebjørn bager af Ida Jackson
    Der er Kim Fupz Aakesons Lili, Babro Lindgrens Jeppe, Gunilla Woldes Totte og mange flere; Bogserier til de helt små om almindelige hverdagsscenarier og velkendte følelser. Brillebjørn er endnu en serie i samme dur, men den adskiller sig ved i særlig grad at have fokus på repræsentation. Brillebjørn har fx to mødre, hjemme hos vennen Bo er det far der tager barselstjansen og så har Brillebjørn en god ven, der hedder Warsan, hvis mor går med tørklæde og underviser på universitetet.
    Alt det bliver der dog ikke gjort et stort nummer ud af, og er aldrig temaet i de små historier, det er bare sådan det er! Det glæder mig, at mere og mere børnelitteratur har fokus på repræsentationen, og at mangfoldighed i stigende grad er en del af de historier, vi fortæller vores børn. 

    Brillebjørn hitter hos Johan, og det er også helt enkle historier om velkendte hverdagsscenarier og følelser for et barn i hans alder. Det er Totte i moderne klæder med mere fokus på barnets følelser og som en ekstra bonus med repræsentation og et opgør med stereotype kønsroller.
  • På tur til planeterne af Caryl Hart
    En sød lille fortælling på vers, der samtidig kommer omkring rigtig mange fine facts om vores solsystem og planeterne. Selv forældrene kan lære lidt her, og så er den jo fin til at snakke videre om astronomien. Teksten er på en gang let med sine små vers, og den søde fortælling om en pige, der rejser ud i rummet med sin hund, og henvender sig derved til de lidt mindre. Men så indeholder den også fine fakta om forskellene på de forskellige planeter, og giver god mulighed for at snakke videre med de lidt større om planeterne. Hvorfor er det fx at man kan leve på jorden og ikke de andre planeter? Hvilke planeter er lavet af gas? Hvilken har mange vulkaner? Hvilken ville være vand i stedet for is, hvis den lå tættere på solen? Hvilken har alle ringene? Og hvad består ringene egentlig af? Og på hvilken planet lugter der fælt på grund af alle gasserne? En herlig rejse med et forholdsvis enkelt sprog, som også gemmer lidt humor til motion af smilebåndet. 

    Johan har i hvert fald fået styr på hele rækken af planeter med den her fortælling, og de fine illustrationer dvæler han meget og længe ved. Han bladrer også gerne ofte i den alene og forsøger at huske alle planeterne og deres rækkefølge.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *