Nye udgivelser i august

Mangler du lidt læsning til sensommeren? Her bringer jeg 9 nye titler, som du kan glæde dig til i august. Der er lidt af hvert på menuen; nyt fra Morten Pape, der imponerede med sin debut ”Planen” forrige år, en roman inspireret af Dantes guddommelige komedie, en krimi om mord og voldtægt og et drama om en kvindes kamp for at komme sig over tabet af sin mand og datter.

Personligt glæder jeg mig mest til følgende tre titler:

Lykkelige mennesker læser og drikker kaffe:
Alene titlen er jo lovende. Jeg læser en masse og elsker kaffe, så allerede der er jeg med. Romanen handler om Diane, der mister sin mand og lille datter i en bilulykke, og som efterfølgende skal forsøge at vende tilbage til livet. Handlingen minder mig om Kieslowskis film Bleu. Det er en roman om sorg, men titlen giver mig et indtryk af en vis lethed, – jeg er spændt på, hvordan denne roman behandler sorgtemaet.

Tyll:
Når jeg læser om denne roman fra Daniel Kehlman bliver jeg forvirret. Jeg kan ikke umiddelbart greje, hvad den egentlig handler om. I centrum er karakteren Tyll, der fødes i starten af 1600 tallet. Han fordrives fra sin by og ender på en rejse med bagerens datter. Her møder han flere forskellige personligheder og oplever landet, som er præget af 30 års krigen.
Det lyder spændende, spøjst og underfundigt, og jeg glæder mig til at se, hvad Tyll egentlig er for en karakter. Umiddelbart virker det til, at romanen inddrager historiske personer, og det er jeg altid begejstret for. Samtidig giver forsiden mig en forventning om en tvist af humor. Jeg er spændt, for jeg elsker, når jeg slet ikke ved, hvad jeg egentlig skal forvente mig af en roman.

Et liv i skjul:
En historisk roman med Anden Verdenskrig som omdrejningspunkt. Den slags er der jo skrevet rigtig mange af, og jeg læser rigtig gerne med. Jeg har nemlig en svaghed for bøger om den periode. Denne bog har fokus på en jødisk piges skæbne under krigen, men i høj grad også på hendes skæbne efter krigen, hvor hun udstødes af den familie, der ellers havde taget hende til sig under krigen.

Læs mere om de tre titler og seks andre herunder:

Dorthe Nors: Kort over Canada
Udkommer 23.august fra forlaget Gyldendal

” KORT OVER CANADA er fortættede tekster, der slår døre op til store rum. Det er noveller, der interesserer sig for kærlighed, vold, omsorg og ensomhed, og som altid hos Dorthe Nors krydser humoren det grumme.
KORT OVER CANADA er fortællinger om mennesker – sammen og hver for sig, men aldrig rigtig forventningsafstemte. Vi møder dem i Norge, i Thy, i Los Angeles og i København, men aldrig helt hjemme. En ægtemand taber alle kampe, og det er ikke første gang, han er kørt ud i en skov. En kvindelig forfatter logerer i betænkelig nærhed af sin tidligere elskers mor. En mand må konstatere, at der er sket en slags dobbeltbooking, så han ikke skal i seng med Anna, men med til hendes mosters fødselsdag. I Dorthe Nors’ noveller er der både kaffe og kage, spejdere og sødt duftende blomster. Men man skal ikke lade sig narre. Aldrig har hun været sortere.”

 

Niels Frederik Dahl: Mor om natten
Udkommer 22.august fra forlaget Gyldendal

”Mor om natten er et bevægende portræt af en kvinde fanget i angst og et råt selvportræt af en søn, der prøver at forstå; en medrivende og dybt personlig roman om to, der lever et liv sammen uden at kende hinanden.
Den norske romanforfatter, lyriker og dramaturg Niels Fredrik Dahl skriver musikalsk om menneskets natsider, om depression, mørke, arv og ensomhed i denne skildring af barndom, familie og afhængighed. Men Mor om natten er også en kærlighedsfortælling, om kærlighed, der går i stykker og som heles.”

 

Morten Pape: Guds bedste børn
Udkommer 23.august fra Politikens forlag

”Simon er netop blevet løsladt fra spjældet og er flyttet til Sydsjælland for at skabe en ny og sikker tilværelse for sin lille familie, selvom fortidens dæmoner og det hårdkogte bagland konstant spøger i baggrunden.

Mickey pønser på at flygte fra det sikrede ungdomsfængsel, hvor han driver personalet og de andre indsatte til vanvid.
Og i Holmbladsgadekvartet på Amager forsøger Jamil efter en psykiatrisk indlæggelse at få sit liv på sporet igen, men kan ikke slippe tanken om at hævne sig på Mickey og Simon, som for nogle år siden slog hans bedste ven Zeki ihjel i en rus af afstumpet had.
Guds bedste børn er en skildring af unge på kanten af samfundet – svigtet af omverdenen, fortabt i systemet, overladt til deres egen vrede. En fortælling om venskab, skyld, skam og forsoning”

 

Agnes Martin-Lugand: Lykkelige mennesker læser og drikker kaffe
Udkommer 17.august fra Politikens forlag

”Hele Dianes verden synker i grus, da hun mister sin mand og sin lille datter i en bilulykke. Hun murer sig inde i sin lejlighed i Paris og lukker sin lille hyggelige bogcafé, som hun kaldte ‘Lykkelige mennesker læser og drikker kaffe’. Den café var hendes stolthed, nu minder den hende bare om, at hun ikke længere hører til blandt de lykkelige.

Et år senere lejer hun et hus på den irske kyst, i den lille landsby, som hendes mand altid talte om at tage hende med til. Hun forlader Paris på ubestemt tid for at prøve at komme videre med sit liv. Alle tager godt imod hende i Mulranny, bortset fra hendes nye nabo, fotografen Edward. Han er en smuk mand, men han er indesluttet og lunefuld, og hun gør, hvad hun kan for at undgå ham. Alligevel løber de hele tiden ind i hinanden. Og langsomt begynder hun at forstå, at han måske slet ikke er den mand, hun troede, han var. Lykkelige mennesker læser og drikker kaffe er en varm og klog roman om at vende tilbage til livet igen efter en stor sorg”

 

Jeanette Øbro Gerlow og Ole Tornbjerg: De ustraffede
Udkommer 15.august fra Politikens forlag

”En mand bliver fundet hængt på Kalvebod Fælled på Amager. Det ligner umiddelbart et selvmord, men retsmedicinerne finder tegn på, at manden er blevet bedøvet før hængningen. Katrine Wraa er i gang med at undersøge, hvorfor der falder meget få domme i voldtægtssager, da hun opdager en forbindelse til den hængte mand – og til en række andre sager, hvor mænd, der tidligere har været sigtet for voldtægt, er blevet fundet døde under mystiske omstændigheder. Sammen med resten af efterforskningsteamet jagter Katrine gerningspersonerne, der tilsyneladende har lagt en strategi for den mission, de er ude på.”

 

Tomas Eloy Martinez: Skærsild
Udkommer 1.august fra forlaget Apuleius Æsel

”Skærsild (sp. Purgatorio, 2008) blev den berømte argentinske forfatter Tomás Eloy Martínez’ sidste roman inden hans død i 2010. Romanen handler om Emilia, der i 30 år har ledt efter sin elskede mand Simón, der blev et af de 30.000 ofre for det argentinske diktaturs (1976-83) klapjagt på sine modstandere. Pludselig en dag ser Emilia ham igen på en bar i New Jersey. Ved hjælp af tilbageblik i tiden har Martínez skabt en kompleks roman, som foruden forholdet mellem Emilia og Simón også handler om en argentinsk overklassefamilie og dens relation til de militære magthavere. Romanens titel “Skærsild” er inspireret af Dantes “Guddommelige komedie” og kan tolkes som en selverkendelsesproces i hovedpersonen Emilia eller måske i fortælleren selv?”

 

Daniel Kehlmann: Tyll
Udkommer 20.august fra forlaget Lindhardt og Ringhof

”Den omvandrende skuespiller, entertainer og provokatør Tyll Ulenspiegel blev født i starten af 1600-tallet. Tylls far, der er møller, er også tryllekunstner og opfinder og i særlig grad en mand, der vækker de lokale gejsteliges vrede. Tyll bliver nødt til at flygte og får følgeskab af Nele, bagerens datter. På sin rejse gennem et land, der er smadret af Trediveårskrigen, møder han både almindelige mennesker og store ånder; bl.a. den unge akademiker og forfatter Martin von Wolkenstein, som er opsat på at finde ud af, hvad krigen i virkeligheden indebærer; den melankolske bøddel Tilman; jongløren Pirmin; det talende æsel Origines; de tidligere herskere over Bøhmen Elizabeth og Friedrich, hvis fejltagelser satte gang i den store krig; doktor Paul Fleming, hvis bizarre plan er at skrive lyrik på tysk; og ikke mindst den fanatiske jesuit Tesimond. De farverige historier om disse meget forskellige karakterer gør romanen til en tryllebindende fortælling om Trediveårskrigen. Centrum og omdrejningspunk i romanen er ingen anden end Tyll, den kendte spøgefugl, der en dag beslutter sig for at blive udødelig.”

 

Bart Van Es: Et liv i skjul
Udkommer 14.august fra forlaget Lindhardt og Ringhof

”En hjertegribende historie om medmenneskelighed og splittelse i en hollandsk familie og om en jødisk piges skæbne under 2. Verdenskrig.
Under 2. Verdenskrig skjuler en hollandsk familie den jødiske pige Lien. Efter krigen adopterer de hende, men der bliver stridigheder mellem Lien og hendes adoptivmor, familien splittes og Lien bliver skåret ud af familiens historie.
Halvtreds år senere opdager Bart Van Es, der er barnebarn af Liens adoptivmor, at der har været et skjult medlem af familien. Han får kontakt med den 83-årige Lien og kan sammenstykke beretningen om hendes liv og hans egen familie.”

 

Guadaluppe Nettel: Kroppen jeg blev født i
Udkommer 10.august fra forlaget Grif.

”Fra psykoanalytikerens briks ser en yngre kvinde tilbage på sin barndom. Hunblev født med en hvid skønhedsplet på øjets hornhinde – i en familie der var opsat på at korrigere denne skavank for enhver pris – og med klap for det ene øje udvikler hun et særligt blik for det, andre ikke ser. Hendes frigjorte forældre flytter hende frem og tilbage mellem Mexico City og en socialt belastet forstad i Sydfrankrig, og hun udsættes skiftevis for progressiv70’er-pædagogik og konventionel pigeopdragelse. Oplevelsen af fremmedhed og følelsesmæssigisolation får hende til at forskanse sig og fremkalder bizarre møder medkakerlakker og lysegrønne larver. Men efterhånden som den voksne kvindefortæller sin historie forvandler de smertefulde erfaringer sig til et nyt kunstnerisk blik på verden. Kroppen jeg blev født i, er et fascinerende portræt af forfatteren som ung pige, af en af Latinamerikas mest markante unge forfattere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *