En ulv, en and og en mus

Billedbog/højtlæsningsbog for børn i aldersgruppen 3-6 år ca.
Skrevet af Mac Barnett og illustreret af Jon Klassen
Fra forlaget Carlsen

En ulv, en and og en mus er en særdeles vellykket børnebog. Historien trækker på den klassiske dyrefabel og har samtidig et spændende element af syret humor. Bedst er det dog, at historien fungerer på flere niveauer inden for aldersgruppen. Således tilbyder den en god læseoplevelse og muligheder for dialogisk læsning med udfordringer for både barnet på 3 og barnet på 6.

Bogens illustrationer er anderledes. Farverne er domineret af enkle naturfarver og kan forekomme lidt mørke. Dette er en fin kontrast til mange billedbøger, som er fyldt med alverdens farver. De anderledes illustrationer skaber et unikt udtryk, som giver barnet en anderledes læseoplevelse en sædvanligt.

Historien er på en gang enkel og kompleks. Dermed kan den læses på flere niveauer, og rammer bredt med mulighed for en god og udviklende læseoplevelse for et barn på 2 såvel som et barn på 6.
Billedbogen trækker på den klassiske dyrefabel i sin morale, og jeg følte mig hensat til nogle af Rudyard Kiplings fabler, som fx Sådan fik elefanten sin snabel, idet bogens slutning giver os forklaringen på, hvorfor ulve hyler mod månen om natten.

Moralen i historien kan læses og forstås på en simpel facon; Det er slet ikke så slemt at blive spist af en ulv. Men den stikker også dybere og sammen med barnet kan man tale om, hvad det er for en lektie, man kan udlede af slutningen.
For det helt lille barn, som fx min datter Lilly på 2,5, er det fortrinsvis den første pointe, som hun udleder af historien. Hun griner af det groteske i, at det egentlig er farligt at blive spist, men at anden og musen elsker det.

Humoren og ironien er et andet interessant og spændende element i historien. Det er bestemt syret og morsomt; fx når anden forsøger at kurere ulvens mavepine ved at råbe til den, at den kan spise lidt ost og rødvin, som anden og musen derefter får en fest ud af at indtage.
Det er humor, som også Lilly fangede under læsningen, og for det lidt større barn vil der være flere lag i den groteske humor at udforske.

Alt i alt er det en børnebog, som jeg klart kan anbefale. Som voksen kan jeg se potentialet i bogen, og de muligheder der foreligger for at udforske bogens pointer og humor. Derudover er historien underholdende for barnet og den er allerede blandt Lillys favoritter.
Derudover er den jo næsten højaktuel i en tid, hvor ulvens indtog i Jylland fylder i medierne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *