Sommerbogtanken: Hemmeligheder og længsler i et lille samfund.

Sommerbogtanken fortsætter sine anbefalinger og denne gang gælder det tre bøger der har det tilfælles, at de foregår i et lille samfund, hvor hemmeligheder og længsler ligger og ulmer i krogene. 

Hvor der er fugle af Maren Uthaug.
Den bedste bog jeg læste i 2018 var ubetinget Hvor der er fugle.
Kan man godt lide at læse noget let og hyggeligt, så skal man holde sig langt væk fra Maren Uthaugs bog ”Hvor der er fugle”. For der er ikke meget hygge ved historien om Johan, der for at sikre sin mors skæbne, nødtvungent gifter sig med præstedatteren Marie, selvom han er dybt forelsket i Hannah.

Til gengæld er det en medrivende og dyster fortælling, der folder sig ud i flere lag gennem først Johan, derefter datteren Darling og til sidst Maries perspektiv på de samme begivenheder.

Netop denne fortælleform er genial og skaber en historie, som hele tiden udvikles og ændrer sig efterhånden som man læser videre. Det fungerer specielt godt, at de forskellige synsvinkler ikke bare giver nyt perspektiv på de samme begivenheder, men at de rent faktisk også forandrer historien væsentligt, samtidig med at de forskellige karaktereres bevæggrunde uddybes og afdækkes.

Maren Uthaug skriver fantastisk. Hun er hverken pompøs eller prætentiøs i sin fortællestil, men bevarer en enkel og nøgtern stil, som passer perfekt til miljøet; livets stille gang i den lille norske flække og på det afsondrede fyr samt karakterernes barske præmisser og triste skæbner. De triste skæbner er historiens kerne, men også det der gør det til en voldsom omgang at læse.

Livet du efterlod af Lotte Elmann Wegner
I et nedlagt gartneri bor Albert. Engang var han gift og havde to børn, men nu er han alene med sorgen og ikke mist angeren. Cecily er blevet forladt af sin mand, og har svært ved at finde tilbage til tilværelsen igen. Åsa sidder bag kassen i Brugsen og ser livet glide forbi. Suleima er vendt tilbage til sin barndomsegn for at udrydde gamle minder. Der er meget tristhed og ensomhed i den lille by, hvor enhver passer sit. Men den lille pige Anemone og hendes hund Ebba kommer med smilet og glæden og forandrer tingenes gang.

Romanens absolutte styrke er dens grundlæggende stemning, som effektfuldt læses ud af siderne nærmest fra romanens første anslag. Der er noget evigt sorgfuldt, dystert og alligevel ganske smukt ved romanens grundtone, som beskriver mennesker, der alle er i en eller anden konflikt med sig selv. Den lille afsidesliggende by danner rammen om karakternes ensomhed, mens den evigt kvælende varme understreger deres indre trængsler. Samtidig spiller gartneriets (og naturens) smukke blomster og planter en stor rolle, og disse danner en smuk farverig og samtidig håbefuld modvægt til den ellers så sorgfulde grundstemning.

Løgneren af Martin A. Andersen
Løgneren blev i afstemningen om århundredets danske bog henholdsvis nummer 3 og 7 (i Berlingske Tidende og Politiken). Så er man blandt dem, der gerne vil have læst sine klassikere, så er Martin A. Hansens værk ikke til at komme udenom.

Centralt i bogen står det store og indviklede kærlighedsdrama – Johannes vil have Annemari, som er kæreste med Olaf. Annemari vil egentlig også gerne have Johannes, men da han i loyalitet over for Olaf ikke kan erklære sin kærlighed og give sig hen til hende, som hun ønsker, flirter hun i stedet rundt med Harry- en ingeniør på besøg fra fastlandet. Johannes indleder i stedet et forhold til den gifte kvinde Rigmor, der længe har været forelsket i ham.

For mig er bogens mest centrale tema Johannes forhold til sin egen moral; Hans fuldstændig intakte moralkodeks i forhold til at erklære Annemari sin kærlighed, står i skærende kontrast til hans manglende kvaler ved at kaste sig ud i et seksuelt forhold til Rigmor, som er gift.

Stærkest står fortællingerne om livets barske realiteter i efterkrigstidens miljø på den lille ø, som også er præget af på en gang håb og håbløshed.

Af stærke fortællinger er fx historien om den tuberkuloseramte dreng, Kaj, der skal sendes til behandling på fastlandet, men som alle godt ved aldrig kommer tilbage. Eller historien om Nils’ og Eriks død; druknet og forsvundet i det nådesløse vinterkolde hav.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *