Videre til indhold
Bogtanken.dk
  • Forside
  • Om Bloggen
  • Anmeldelser
  • Litteraturtanker
  • Kultur og Debat
  • Børnebogtanken
  • Kontakt

Forfatter: Amalie Laulund Trudsø

Kunstnerhjem

maj 20, 2025 Ida
no title has been provided for this book
Forfatter: Amalie Laulund Trudsø
Genre: Familiedrama/generationsroman, feministisk litteratur, forældreskab, Historisk roman, Samfundsroman

Kunstnerhjem følger hovedpersonen Signe fra barndommen i 1940’ernes Danmark og op gennem fire årtier af hendes liv. Det er en roman, der med stor præcision og nænsomhed tegner et portræt af et kvindeliv formet af længsler, kærlighed, kunst – og moderskabets vilkår på godt og ondt.

 

Læs mere

Følg mig på Facebook Følg mig på Instagram

Søg i bloggen

Find anmeldelser efter

Titel
Forfatter
Dato
Genre
Antal Stjerner

Seneste anmeldelser

no title has been provided for this book

Kunstnerhjem

Forfatter: Amalie Laulund Trudsø

Kunstnerhjem følger hovedpersonen Signe fra barndommen i 1940’ernes Danmark og op gennem fire årtier af hendes liv. Det er en roman, der med stor præc

Dødsbo

Dødsbo

Forfatter: Inger Smærup Sørensen

”Alt blev spist indefra. Menneskeligheden og kloden. Gnavet ihjel, passivt aggressivt, gnave, gnave, gnave.” En roman om fællesskabets skrøbelighed, o

Den frosne flod

Den frosne flod

Forfatter: Ariel Lawhon

Stemningsfyldt historisk samfundsdrama med krimielement til den kolde tid? Ariel Lawhons ”Den frosne flod” åbner med et mordmysterie, men er meget mer

DBBA 2019 Finalist
DBBA 2020 Nomineret
Bogtanken (Ida Barkholt)

bogtanken

Litterære lækkerier samt anbefalinger og anmeldelser.

”Så begynder en ny art at lure langs bredden, e ”Så begynder en ny art at lure langs bredden, et rædselsvækkende rovdyr. Tidligere har søkoen ikke behøvet at frygte jægere, men hvor mennesket breder sig, forsvinder de store arter snart.” 
 
En roman om en uddød søko og de mennesker der tilbragte store dele af deres liv med at jagte den i den ene eller anden forstand. 
Om Steller der rejser til verdens ende og opdager den. Om årene der går og de mennesker der jagter den. Om Furuhjelm der tager sin gravide kone og svagelige søster med til kanten af civilisationen for at finde dets skelet. Om en kvindelig tegner der skal vise sit værd og en konservator der skal forsøge at stykke skelettet sammen. 
 
”På sporet af det levende” er en historisk roman, der i tre overordnede kapitler skildrer historiske personer, der alle spillede en rolle i det lille stykke historie om den særlige art, der for længst er uddød. 
Stellers søko blev opdaget, og uddøde kun 27 år efter. Så kort tid tog det mennesket at jage og nedslagte alle artens eksemplarer. 
Iida Turpeinens bog er en historisk roman med naturen i fokus, et stykke exofiktion med en søko i centrum. En fortælling om menneskets drømme om storhed og hæder, et behov for at opdage og erobre, og om alle de ”road kills” det efterlader. 
 
Romanen er smuk og poetisk, men også – undskyld – en smule kedelig. De tre spor er korte og fokus er på det historiske og naturvidenskabelige og jeg mangler lidt mere karakterer og følelser. Særligt romanens sidste del tabte mig i facts og således afsluttede den på en lidt kedelig note. 

#læsning #bookstagram #bogsnak
Vi tager lige en lille runde mere med “det ville Vi tager lige en lille runde mere med “det ville de have læst, hvis de levede i dag” 

Hvad ville have ligget på Camus’ natbord? Havde Mary Shelley været nede med feministisk scifi? Og mon sådan en god omgang bronzealderdrama havde været lige noget for den gamle Ernest? 

Kom gerne med bud! 

#læsning #bookstagram #bogsnak
”… når en mandlig kontorist er træt af dagen ”… når en mandlig kontorist er træt af dagens arbejde, så går han i byen og skiller sig af med et par pengesedler på fornøjelser. En kvindelig kontorist i samme situation bliver hjemme og tager et aspirinpulver.” 
 
Sliklæsning – for at bruge et at LitteraturDk´s begreber -  Det prædikat kan man godt hæfte på Elin Wägners roman med den knap så mundrette titel ”Norrtullsligaen”. Romanen blev da også i første omgang udgivet som en føljeton i avisen i 1907. 
 
Her følger man fire ugifte kvinder, der bor sammen i et par små værelser i Stockholms arbejderkvarter, mens de klarer lange arbejdsdage, knappe penge, og kedelige mænd uden gode intentioner. Men samtidig hygger de sig også, de griner og gør nar, skælder ud og planlægger strejker –men tør man overhovedet gå op mod overmagten (mændene) og kan man egentlig tillade sig det? 
 
I romanens forord kaldes den Sex and the city anno 1907. Jeg forstår pendanten om end disse kvinder i modsætning til New York´er kvinderne ikke tilhører de privilegerede og egentlig heller ikke er så interesserede i mænd. Persongalleriet ligner dog, i det de 4 kvinder i Norrtullsligaen også fremstår vidt forskellige med hver deres karikerede særpræg. Der er alt fra den kyniske Emmy til den drømmende Magnhild. 
 
Alt i alt et underholdende portræt af fire forskellige kvinder i et samfund, hvor en kvindes muligheder var få og svære, om end sammenholdet var stort. 
 
Feelgood samfundssatire med feministisk slagside. 
 
”Jeg gik op af Drottninggatan og blev antastet seks gange mellem Fredsgatan og Kunstgatan af Stockholms helte og riddersmænd. Den sjette var chefen, men han reddede den flot og påstod, at han skam havde genkendt mig på lang afstand.” 
 
”For rige mennesker kommer julen tilpas, den gør dem bare endnu rigere, men de fattige gør den bare endnu fattigere, hvis den da overhovedet påvirker dem.” 

@ti_vilde_heste #bookstagram #læsning #bogsnak
”Dyret opholder sig konsekvent i burets ene hjø ”Dyret opholder sig konsekvent i burets ene hjørne og har på intet tidspunkt vist ændring i humøret. Ej heller har det udvist nogen form for interesse i n******* (min udeladelse). Kan det mon skyldes, at de ikke kommer fra eksakt samme egn.” 
 
En romance i feltnoter – sådan lyder undertitlen i Anna Neys Roman ”Opmåling af hjertet”. Her oprulles de glemte feltnoter fra en fiktiv kvindelig forsker, der i 1800 tallet foretog studier ved Københavns ZOO. 
Heather Withermore har fået til opgave at studere og kurere en deprimeret orangutang, og som en ide vil hun sætte en sort mand ind i buret til den – hendes ræsonnement er typisk for tiden ”manden er tæt på en artsfælle og vil være godt selskab for aben.” 
Withermore er opflasket med datidens opfattelse af den hvide race som overlegen, men hun bliver udfordret på sine forestillinger – hvilket genrebetegnelsen romance allerede afslører. 
 
Anna Neye har tidligere skrevet ”Emma Gad for hvide” en satirisk guidebog med alvorlig slagside om samfundets strukturelle racisme. Her får vi en satirisk roman om det historiske fundament, som nutidens racisme hviler på. 
Det er morsomt – men også ubehageligt og desværre sandt – at læse om de opfattelser, som man regnede for videnskab for bare 150 år siden. 
 
Anna Neyes roman bærer betegnelsen romance og er skrevet let og satirisk. Det er både underholdende, tankevækkende og en smule ubehageligt på samme tid.  Så kan jeg godt tilgive romanen den lette forvirring i de skiftende fortællere og de små åbenlyse anakronismer i sproget. 

@forlagetgyldendal #bogsnak #læsning #bookstagram
Hvad mon de gode gamle klassikere ville kaste sig Hvad mon de gode gamle klassikere ville kaste sig over, hvis de var læsere i dag? 
 
Her er mit bud på nogle yndlingsbøger på hylden hos Pontoppidan, Ditlevsen, Blixen, Kierkegaard og Bang. 
 
Kom gerne med dine bud herunder… 

#bogblogger #bookstagram #bogsnak
Indlæs mere... Følg på Instagram
  • Anmeldelser
  • Anmeldelser efter Dato
  • Anmeldelser efter Forfatter
  • Anmeldelser efter Genre
  • Anmeldelser efter Stjerner
  • Børnebogtanken
  • Kontakt
  • Kultur og Debat
  • Litteraturtanker
  • Om Bloggen
© Ida Barkholt