Fra 2-4 stjerner, billedbøger med repræsentation for de helt små og en stærk vinder af De Gyldne Laurbær. Hermed denne måned kort fortalt på bogtanken.dk og i litteraturens verden.
Februar anmeldelser:
– Bulgakovs kat af Adda Djørup (4 stjerner)
– Voksne mennesker af Marie Aubert (4 stjerner)
– S af Simone Mørch Stjer (2 stjerner)
– De heldige af Georgia Hunter (4 stjerner)
Det læste jeg også:
– Det store fald af Peter Handke (Ikke hans bedste bog efter min mening)
– Den hvide Dronning af Philippa Gregory (2. del i Plantagenet serien. Rig på historiske detaljer, kedelig karaktertegning)
– Jammers Minde af Allan Van Hansen (Flot grafisk gendigtning af klassiker)
– Lillepigen fra Lolland af Line Malling Schmidt (Sød grafisk roman om livet på landet i gamle dage)
– Læserne i Broken Wheel anbefaler af Katarina Bivald (Feel-Good roman om kærlighed og bøger)
Børnenes februar favoritter
- Bøgerne om Brillebjørn af svenske Ida Jackson, som er en serie af bøger til børn helt ned til 1 års alderen. Genkendelige hverdagssituationer som vi kender det fra fx Totte-serien. I serien om Brillebjørn har man gjort noget ud af repræsentationen og mere moderne kønsroller. Brillebjørn har fx 2 mødre og blandt vennerne er pigen Warzan og drengen Bo, hvis far tilsyneladende er den, der er hjemme på barsel med lillesøsteren Bella.
- Lille Myr af Benji Davies. En billedbog fra cirka 2 år, som herhjemme både fanger Johan på 1,5 år og Lilly på 4 år. En fortælling med en overskuelig mængde tekst, som handler om at det ikke altid gælder om at være den største og stærkeste.
- Du ka’ godt af Chris Haughton. En billedbog ligeledes egnet fra 2 års alderen, men som herhjemme fungerer for begge børn. En fortælling om at være bange for noget og alligevel overvinde sin frygt med god hjælp fra mor og far.
- En fabel om Fausto af Oliver Jeffers. Endnu en genistreg fra den fabelagtige børnebogsskaber Oliver Jeffers. Om menneskets forhold til naturen, om at føle ejerskab over noget, der ikke kan ejes, og hvad det vil sige at elske. Mange muligheder for dybe samtaler med barnet. Fungerer bedst fra 4-5 års alderen.
Litterære nyheder fra januar og februar:
- De nominerede til Nordisk råds litteraturpris blev annonceret og fra dansk side er de nominerede Yahya Hassan 2 af Yahya Hassan og HHV, FRSHWN -Dødsknaldet i Amazonas af Hanne Højgaard Viemose.
- Sara Omar vandt De Gyldne Laubær.
- Kvinderne udraderer mændene på bestsellerlisterne i februar. 10 ud af 10 forfattere på bestsellerlisten fra Bog og ide er kvinder, I Arnold Busck er der en mand på listen (Kristian Bang Foss) og på Saxo ligeledes kun en mand ud af ti, nemlig Eddy de Wind med Endestation Auswitch.
- Lars Bukdahl kritiserer i Weekendavisen de store forlag for at svigte debutanterne og lukrere på de små forlags arbejde. https://www.dr.dk/nyheder/kultur/boeger/forlag-faar-haard-kritik-svigte-de-unge-det-er-enormt-groft
I Marts jeg glæder mig til:
- Livet illustreret af Lisa Aisato som udkommer 25/3 fra forlaget Straarup og co.
Jeg ved, at denne flotte billedbog er lige på trapperne og jeg går og tripper lidt efter, at den skal ankomme i min postkasse, for jeg glæder mig helt enormt. Den ser simpelthen så flot ud. Tjek selv et par sideeksempler fra forlagets hjemmeside. https://straarupogco.dk/vare/livet-illustreret/
- Ulykkelig og uden ønsker af Peter Handke som udkommer 27/3 fra forlaget Batzer.
Genudgivelsen af Handkes (efter min mening) bedste værk fra 1972. I denne udforsker Nobelprismodtageren Handke sin mors personlighed og liv i et forsøg på at forstå det, der drev hende til at tage sit eget liv.
- Leksikon om lys og mørke af Simon Stranger udkommer 12/3 fra Politikens Forlag.
En historisk roman om jøderne under Anden Verdenskrig. Simon Stranger udforsker historien bag sin jødiske kones familie og deres oplevelser unden krigen.