Matador

Matador
Sprog:
Originalsprog:
Forlag:

Der er lavet flere bøger om Matador gennem tiderne, men ingen har med garanti været så flot og så gennemført som denne nye af slagsen af Jacob Wendt Jensen og Christian Monggard. Det er sjældent, jeg bruger betegnelsen mustread, men er man Matadorfan, så er denne her uden tvivl et musthave.
Jeg læste selv bogens 430 sider på 2 dage, og det var fantastisk at dykke ned i den detaljerige gennemgang af seriens produktion og modtagelse.

Der er efterhånden lavet nogle udgivelser om serien Matador. Jeg kan blandt andet nævne Balling og Nørgaards ”Historien om Matador”, Lise Nørgaards ”Mit liv med Matador” samt Per Kuskners ”Mennesker, myter og minder”.

Man kunne måske spørge; Er der brug for endnu en bog om Matador? Svaret er ja, for denne bog kan altså noget, de andre ikke har kunnet.
Ser man på de to førstnævnte bøger (Historien om Matador og Mit liv med Matador), så er der tale om personlige beretninger fra henholdsvis forfatteren og instruktøren af serien. I disse udgivelser får vi så at sige nogle mere ensidige betragtninger og anekdoter. På samme måde er Per Kuskners bog en samling af personlige anekdoter og oplevelser, idet han har interviewet en lang række af de medvirkende om deres oplevelse af serien og tilblivelsen af den.

I denne bog er de to forfattere gået meget tydeligt journalistisk til værks. De har været i arkiverne og fundet originale breve, notater og skitser og de har sammenholdt interviews og beretninger i deres bestræbelser på at give læseren en fuldent og nuanceret fortælling om seriens tilblivelse og modtagelse.

Der er ingen tvivl om, at forfatterne er gået efter en grundig og detaljeret afdækning af serien og alle de fortællinger, der knytter sig til den, og det er netop en fuldent og afrundet oplevelse, man som læser oplever; Det er ikke nogens fortælling om Matador, det er fortællingen om Matador.

Bogen er derudover, og det er en meget vigtig og væsentlig del af dens uundværlighed for en Matadorfan, særdeles flot i sin lærredsindbundne indpakning. Det er en vaskeægte coffeetable-book, som vil pryde ethvert sofabord eller bogreol.

I bogen er optrykt store flotte billeder, alle Arne Ungermanns oprindelige vignetter, billeder af flere rekvisitter, Balling og Nørgaards oprindelige notater fra tilblivelsesprocessen, interne mails og skrivelser, og meget mere. Det er kræs for en rigtig Matador-nørd.

I bogen finder man også flere optryk af de oprindelige anmeldelser, også dem der var knap så positive, og det er særdeles interessant at læse den samtidige modtagelse af serien.

Serien blev mødt af mange roser, men enkelte kritiserede den blandt andet for at være for borgerlig og male et skønmaleri af besættelsestiden. Her går bogens forfattere grundigt til værks og bringer flere kilder i spil, således at man så læser oplever en meget fin nuanceret diskussion af seriens styrker og svagheder og af den kritik, som den trods overvejende roser også blev mødt med.

I bogen får vi den fulde historie om de vanskeligheder det var forbundet med at få budgetterne til at gå op, om alle overvejelser bag castingprocessen og om en produktion, der var præget af en utrolig mangel på tid og et behov for at alting klappede i første hug.

Her kan man som læser se et optryk af en oprindelig mail skrevet til Ole Ernst, hvori han fyres fra den tiltænkte rolle som Røde, ligesom det fremgår at der var en del skriverier mellem Nørgaard og Balling om behovet for fortsat at holde liv i Hr.Schwann figuren, – Balling ville nemlig rigtig gerne af med Arthur Jensen.

Bogen udforsker dog også de forskellige tematikker og lag, der er at finde i serien, og som læser vil man måske opdage nye måder at se og forstå serien på. Er det en Danmarkshistorie? En fortælling om kvinderollens udvikling? En fortælling om hovmod og fald? En fortælling om upstairs and downstairs? En fortælling om den enkeltes muligheder for udvikling?

Serien kan ses og forstås på mange måder, og hvem er egentlig seriens hovedperson? Det beror måske på, hvordan man ser serien og hvilke tematikker man opfatter som værende seriens væsentligste.

Jeg er blevet klogere af denne bog. Jeg er blevet klogere på seriens forhistorie, dens tilblivelse, dens produktion og dens oprindelige modtagelse. Men jeg er også blevet klogere på min egen måde at se, opleve og forstå serien. Derfor er jeg heller i tvivl om, at den vil blive et kærligt eje for enhver fan af vel nok den største danske tv-serie gennem tiderne.

2 thoughts on “Matador”

    Undskyld. Men det er dårligt arbejde når side 39 og 40 gemmer opslaget i ryggen, og at vignetten med Kvik er skåret igennem på flere sider. Blev enormt skuffet.
    Venligst Arne Jensen

      Ærgerligt du har haft den oplevelse med bogen, jeg synes det var rigtig godt boghåndværk. Måske har du fået en med nogle fejl? har du prøvet at kontakte forlaget eller din forhandler?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hvad syntes du om bogen?