Julebøger til børn og barnlige sjæle

Så er det blevet tid til at finde julebøgerne frem og læse lidt dejlig julestemning frem. I dette indlæg er der rigeligt med anbefalinger til børn og barnlige sjæle.

Peter Kanin et juleønske (fra 1 år)
af Beatrix Potter
Klassikeren om Peter Kanin som julehistorie. Helt enkel tekst og simpel historie. Meget søde og fine illustrationer, som vi kender dem fra Peter Kanins univers.

Idas helt egen juleaften (fra 2 år)
af Inger Tobiason 
Meget lidt tekst, om den tænksomme
Ida, der skaber sin helt egen juleaften. Hun har spist hele sin chokoladejulekalender og farmor siger det er jul, når der ikke er flere chokolader. Men hvor bliver julen af? Ida er opfindsom og skaber lidt julemagi på egen hånd.

Da Boris blev julebjørn (fra 2 år)
Af Ryan T.Higgins 
Den gnavne bjørn er tilbage. Alle hans venner er klar til julestemning, men Boris gider ikke rigtig noget. Måske kan han komme lidt i julestemning alligevel? Historien er ganske ligesom de andre fortællinger om Boris fyldt med humor til glæde for børn i flere aldersgrupper og for voksne. 

Paddington og juleoverraskelsen (fra 3 år)
af Michael Bond

Den kendte bjørn i en sød julefortælling. Fans af Paddington vil elske det, men andre kan bestemt også være med, når Paddington med familien tager i indkøbscenteret med store forventninger til juleudstillingen. Alt lever ikke helt op til hans forventninger, men heldigvis har julemanden den helt rigtige gave til en sød bjørn som Paddington.

Det lille Snefnug (fra 3 år)
af Benji Davies

Benji Davies er næst efter Oliver Jeffers min absolutte favorit billedbogsforfatter. Denne julefortælling er absolut magisk og simpelthen så sød. Vi følger et lille snefnug og pigen Noelle, der begge har drømme om julen. Snefnugget vil ikke falde og allerhelst være en stjerne. Mens Noelle drømmer om det perfekte juletræ. Med lidt julemagi ender snefnugget heldigvis der, hvor det giver allerbedst mening; på toppen af Noelles juletræ.

Lille pinds juleønske (fra 3 år)
af Elvira Fragola
En smuk julefortælling om hjælpsomhed, gavmildhed og næstekærlighed. Lille Pinds mor er syg, og Lille Pind beslutter sig for at skabe en dejlig juleaften med hjælp fra skovens dyr.

Den jul lillebror fyldte det hele (fra 4 år)
af Stine Josefine Dige og Charlotte Pardi

En herlig fortælling om alle de følelser der helt sikkert indimellem godt kan trænge sig på, hvis man er storesøster eller storebror, og den lille ny i familien tager al opmærksomheden. Illustrationerne er herlige og lader lillebrors hoved fylde abnormt meget og understreger dermed storesøster Siggas følelser. En helt oplagt bog til alle med små søskende, fortalt med indlevelse og masser af humor.

Jul i andre lande (fra 5 år)
af Sofia Maria Brand
Lær om julen og julens traditioner i andre lande. Hvert land har et dobbeltopslag af to sider, der er fyldt med smukke illustrationer og små fortællinger om det enkeltes lands traditioner. Denne her kan både børn og voksne lære lidt af, og den er oplagt til at tale om forskelligheder og traditioner på tværs af kulturer. Tag på en julerejse til blandt andet Japan, Finland, Frankrig, Indien og Italien. 
Som ekstra bonus indeholder bogen også opslag, der fortæller om traditioner og højtider indenfor de store verdensreligioner; Islam, Hinduisme, Jødedommen og Buddhismen.

Julemandens ønske (fra 5 år)
af Kim Fupz Aakeson

Julemanden deler gaver ud. Men hvad ønsker han sig selv?. Det bliver han en dag spurgt om. Det forvirrer ham fuldstændig og han ender med at dele alle gaverne helt forkert ud på selveste juleaften. Han indser dog snart, at hans tvivl skyldes, at han allerede har alt det, han ønsker sig, og ved fælles hjælp og lidt magisk julemagi og hjertevarme finder gaverne heldigvis deres helt rigtige plads alligevel.
En klassisk Fupz Aakeson billedbog med masser skæv humor og skøre påfund, således at den også vil være sjov for oplæseren.

Kalenderbøger

Troldeliv: Julekalenderbogen (fra 3 år)
af Sissel Bøe og Peter Madsen
Nisse Nik er led og ked af menneskene på den gård, hvor han bor. De tror ikke på nisser mere og vil bare rive laden ned. Han får hjælp af de to små trolde Pajko og Paja, og så gælder alle kneb med nisselist og troldestreger for at få menneskene til at tro på nisser og genfinde juleglæden.

Drengen der ville redde julemanden fra at blive skåret i skiver (fra 8 år)
Af Jesper Wung Sung
En herlig og humoristisk fortælling om drengen Kaj, hvis forældre arbejder rigtig meget og hele tiden render rundt med deres telefoner og computere. Da julemåneden starter ankommer en ny au-pair, som skal passe Kaj og hans lillebror og skabe lidt julestemning, nu mor og far ikke rigtig har tid. 
Men Kaj finder hende mistænkelig. Hvad har hun i kufferten, og hvorfor er hun så interesseret i julemanden. Er hun ude på at skære ham i småstykker og ødelægge julen? Undervejs i sit opklaringsarbejde oplever Kaj mange mystiske ting ved denne au-pair, men måske kan det alligevel nå at blive en god jul.

Julemandens tvilling (fra 8 år)
Af Lars Bøgeholdt Pedersen og Jacob Oliver Krarup
Netop som december er gået igang sker der to interessante ting i Antons liv; Han møder den seje og spændende Mille, og han bliver kontaktet af en mystisk lille mand ved navn Gorm, der viser sig at være nisse. Anton har nemlig engang leget, at han var detektiv, og de evner kan Gorm godt bruge nu; Julemanden er nemlig forsvundet!
Anton, Mille og Antons lillesøster Frida drager med Gorm til julemandens værksted, og her finder de snart ud af, at der faktisk findes to julemænd – en der tager sig af nord og en der tager sig af syd.
De to tvillinge-julemænd har dog ikke altid været de bedste venner, og har det mon noget med den ene julemands forsvinden at gøre?
Eller handler julemandens forsvinden om den årelange strid mellem nisser, elvere, hekse og dværge?
Som menneskebørn er Anton, Frida og Mille de eneste, der kan rejse frit mellem nissernes verden, Hekseskoven, dværgenes bjerg og Elverdalene, så de begiver sig ud på en rejse for at finde den forsvundne julemand og løse mysteriet.
Et magisk juleeventyr med masser af spænding, hvor vi kommer vidt omkring i den magiske og julede verden befolket af nisser, elvere, dværge og hekse

Snesøsteren (fra 10 år)
Af Maja Lunde
Det er ved at være jul, og det elsker Julian normalt. Men i Julians familie er noget slet ikke som det plejer. Hele familien sørger nemlig over Julians søster Juni, der er død. Måske bliver det slet ikke jul i år?  Julian møder den livsglade Hedvig og selvom der er noget spøjst og mystisk ved hende, så bringer hun måske alligevel juleglæden med sig? Meget fin poetisk og smuk fortælling om sorg og familiesammenhold, og om at finde plads til glæden trods sorgen.

Julebestiariet  (fra 12 år)
af Benni Bødker og John Kenn Mortensen
I 24 kapitler præsenterer forfatterne hver dag et væsen eller figur fra gamle traditioner, myter og folkesagn. Vi kender alle julemanden, der kommer med godter til de artige. Men hvad med de uartige børn? hvem tager sig af dem? Det har man verden over mangt og mange svar på. I denne kalenderbog møder vi blandt andet La Befana, Hans Trapp og Krampus. Der er dystre og skumle illustrationerne, der viser os de mange væsner fra hele verden, og som samtidig gør sin læser en lille smule klogere på alverdens mystiske traditioner og overtroiske væsner.

Mytonias vogter (fra 12 år)
af Lars Thomassen 
En kalenderhistorie for fantasyfans.
Historien om Viola og nissen Christophii og deres rejse i Mytonia hvor de skal redde nissernes verden, menneskenes verden og ikke mindst julen. Forfulgt af den onde Arkos og barkvætten Mãn må de kæmpe, samtidig med at Viola kæmper med sit savn. Hendes mor er død og hendes far er i stor fare.  Klarer de den?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *