Flere kvinder i kanon

Jeg blev for nylig kontaktet af en, som ville høre, om jeg ville dele hendes borgerforslag om at få flere kvindelige forfattere på kanonlisten.

Egentlig er jeg ikke den store fan af den tvungne kanon. (Det at legitimere undervisningen i ældre litteratur i folkeskolen ud fra et så entydigt klassisk dannelsesideal og en ide om en fælles kulturel referenceramme er helt skæv i et samfund præget af værdipluralisme – for bare at nævne et enkelt problem. Men det er en anden snak – den får I en anden dag)

Nu har vi jo en kanonliste, og er det så ikke kun ret og rimeligt, at den tilføjes flere kvindelige forfattere?

Jeg har hørt folk tale imod det her forslag med argumenter som ”Listen skal jo afspejle de bedste – uanset om det er mænd eller kvinder” eller ”Vi kan ikke på den måde diktere, hvilke værker der er de største klassikere”.

Men jo, det kan vi godt! 

De store klassikere som vi kender dem i dag, dem der står som vores litteraturhistoriske sværvægtere, er jo først og fremmest klassikere, fordi tidernes litteraturkritikere og litteraturformidlere har gjort dem til det. De værker der huskes er de der værker der fremhæves, og er blevet fremhævet gennem tiden. Vores litteraturhistorie er ikke objektiv, den hviler på litteraturens receptionshistorie. 

Når vi i dag fx taler om de store forfattere fra det moderne gennembrud, så er der primært tale om de forfattere, som datidens store litteraturkritiker, Georg Brandes, fremhævede i sin afhandling ”Det moderne gennembruds forfattere”. 

Det er de forfattere, der er blevet omtalt i bøger om litteraturhistorien, er blevet genudgivet, fremhævet i antologier og undervisningsmateriale. 

Vores klassikere af i dag er dermed ikke nødvendigvis et udtryk for det bedste af det bedste. Der er andet, der kan være mindst ligeså godt, og måske endda bedre. Det er blot ikke det, som er blevet fremhævet. 

Litteraturhistoriens klassikere er ikke en objektiv fortælling. Det er en fortælling vi selv skaber. 

Så lad os da endelig gøre vores til at fremtidens litteraturhistorie bliver mere repræsentativ. 

Link til borgerforslag her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *