LÆS MERE MED DIT BARN – 5 gode råd: gør læsning til en naturlig del af dit barns hverdag

                     

 

Det er fantastisk at være bogblogger; Jeg har aldrig fået læst så meget som nu, for selvom jeg også læste før, så holder det mig lidt til ilden, at jeg har en blog, jeg gerne vil passe. Det har desuden overrasket mig, hvordan jeg førhen kunne synes, det var svært at få tid til at læse, men nu er læsningen ligesom bare gledet naturligt ind i min hverdag.

Noget af det bedste ved, at jeg nu har fået øget fokus på læsning har dog været, at jeg oplever hvordan læseglæden smitter af på resten af hustanden; Særligt min 2 år gamle datter.
For børn kopierer jo uvægerligt deres forældre, og når de ser dig læse, vil de også naturligt søge bøgerne.
Nu oplever jeg endda sommetider, at hun går ind på sit værelse, sætter sig i sit læsehjørne og begynder at bladre i bøger; Hun følger bogstaverne på papiret, peger på billeder og ”læser højt” for sig selv. Men vi har også ofte hyggestunder sammen, hvor vi læser – også gerne den samme bog flere gange i træk.

Her har jeg samlet fem gode råd til at gøre læsning til en naturlig del af hverdagen med og for dit barn:

1.
Bøgerne skal være tilgængelige. De skal ikke kun stå på en høj reol på børneværelset. Lav fx en bogkasse på gulvet et centralt sted i børneværelset, og hav også gerne nogle stående i stuen eller på sofabordet. På den måde bliver det naturligt lige at gribe en hurtig ”læsestund” med sit barn, – og dit barn vil opleve bøgerne som en naturlig og synlig del af hverdagen og hjemmet.

2.
Gør det hyggeligt at læse; Herhjemme har vi fx brugt en del af kvadratmeterne på Lillys værelse på et hyggeligt hjørne med madrasser og masser af puder. Ved siden af har vi så placeret en stor bogkasse med alle børnebøgerne. Her læser vi ofte ”godnat-bogen” og Lilly synes, at hjørnet er så hyggeligt, at hun også ofte sætter sig her alene og bladrer i sine bøger.

3.
Inddrag barnet i højtlæsningen; Stop gerne midt i læsningen, hvis dit barn fx spørger om noget, forklar og lad dit barns nysgerrighed styre læsningen. Det kan også være en ide at tale om bogen efter læsningen og genfortælle den – Efter flere læsninger af samme bog kan barnet også være med til ”at læse op” ved at man fx spørger ”Hvad sker der nu?”.
Det kan også være en ide at sætte fokus på enkelte nye og svære ord i bogen. Forleden læste vi fx en bog med titlen ”Verdens modigste mus” – og det førte helt naturligt til en snak om, hvad det betyder at være modig.
Tænk også gerne over, hvordan du læser op; Du må meget gerne ændre toneleje og gestikulere alt efter stemning i bogen – og fx ændre stemme, når forskellige personer i bogen taler. Det er dog helt klart en disciplin, som falder lettere for nogen end andre, men øvelse gør mester – så prøv, dit barn vil elske det.

4.
Husk altid at overveje, hvad du selv gør? For børn kopierer. Hvis du aldrig selv læser en bog, så er det lidt sværere at få dit barn til at være interesseret.
Læser du ikke selv, og har du ikke mod på at begynde på det (det synes jeg selvfølgelig du skal) så prøv i stedet at tænke over de vaner du ellers har. Herhjemme havde vi på et tidspunkt et problem med, at Lilly hele tiden ville se tegnefilm på vores Ipad. Vi talte så om, hvor meget vi egentlig selv kiggede på vores telefon eller havde fjernsynet tændt, og selvom det kan virke banalt og indlysende, var det alligevel en øjenåbner for os, hvor stor en forskel det gjorde, da vi selv begyndte at tænke over at slukke for tv’et og lægge telefonen væk.

5.
Du behøver ikke opstille faste skemaer for hvornår og hvor meget, du skal læse med dit barn. Det skal først og fremmest virke naturligt og være en hyggelig stund. Min egen erfaring er, at meget er givet ved at bruge ovenstående fire råd. Det er dog for børn, som det er med voksne, at det med at læse er noget man lige skal ”tage sig sammen til”, hvorimod det er så utrolig let at tænde for tv’et eller kigge på sin Ipad. Så læg op til læsning med dit barn, indfør en godnat-bog eller en lille hyggestund i sofaen med en god bog.

Men fortvivl ej, hvis du alligevel i ny og næ griber til tegnefilm og ”nemme løsninger” – det gør vi altså også herhjemme.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *