15 Julebøger til børn og voksne.

Julen står for døren, og jeg har samlet en liste over de julebøger, som vi er mest begejstrede for herhjemme. Der er lidt til børn og voksne i alle aldre.

Peter Kanin et juleønske (fra 1 år)
af Beatrix Potter

Klassikeren om Peter Kanin som julehistorie. Helt enkel tekst og simpel historie. Meget søde og fine illustrationer, som vi kender dem fra Peter Kanins univers.

Da Boris blev julebjørn (fra 2 år)
Af Ryan T.Higgins 

Den gnavne bjørn er tilbage. Alle hans venner er klar til julestemning, men Boris gider ikke rigtig noget. Måske kan han komme lidt i julestemning alligevel? Historien er ganske ligesom de andre fortællinger om Boris fyldt med humor til glæde for børn i flere aldersgrupper og for voksne.
Bjørnen Boris er i hvert fald en ultimativ favorit hos vores yngste på 3.5 år.

Ankers bedste jul (fra 3 år)
Af Alberte Winding og C.Bigum

Ankers far glæder sig til jul og vil rigtig gerne glæde sig med Anker. Men Anker har lidt svært ved at huske, hvad jul egentlig går ud på. Det får far til at stresse en smule over al den hygge de skal nå og alt det julehalløj, som han glæder sig til at vise Anker. Men Anker vil helst bare hygge med farmor og spise risengrød. En hyggelig lille julefortælling der også kan minde de voksne om at skrue lidt ned for forventningspresset til juleriet, for børnene er faktisk allergladest for de helt enkle ting.

Det lille Snefnug (fra 3 år)
af Benji Davies
Benji Davies er næst efter Oliver Jeffers min favorit billedbogsforfatter. Denne julefortælling er absolut magisk og simpelthen så sød. Vi følger et lille snefnug og pigen Noelle, der begge har drømme om julen. Snefnugget vil ikke falde og allerhelst være en stjerne. Mens Noelle drømmer om det perfekte juletræ. Med lidt julemagi ender snefnugget heldigvis der, hvor det giver allerbedst mening; på toppen af Noelles juletræ.
Det er min favorit, når det kommer til julebøger til de små børn, og den jeg har anbefalet allerflest gange. Den kan læses fra 3 år, men for rigtig at kunne forstå og forholde sig til den fine stemning i fortællingen skal man måske i virkeligheden være en anelse ældre. Min datter på 6 år var tryllebundet.

Lille pinds juleønske (fra 3 år)
af Elvira Fragola

En smuk julefortælling om hjælpsomhed, gavmildhed og næstekærlighed. Lille Pinds mor er syg, og Lille Pind beslutter sig for at skabe en dejlig juleaften med hjælp fra skovens dyr.

Troldeliv: Julekalenderbogen (fra 3 år)
af Sissel Bøe og Peter Madsen

Nisse Nik er led og ked af menneskene på den gård, hvor han bor. De tror ikke på nisser mere og vil bare rive laden ned. Han får hjælp af de to små trolde Pajko og Paja, og så gælder alle kneb med nisselist og troldestreger for at få menneskene til at tro på nisser og genfinde juleglæden.

Den jul lillebror fyldte det hele (fra 4 år)
af Stine Josefine Dige og Charlotte Pardi

En herlig fortælling om alle de følelser der helt sikkert indimellem godt kan trænge sig på, hvis man er storesøster eller storebror, og den lille ny i familien tager al opmærksomheden. Illustrationerne er herlige og lader lillebrors hoved fylde abnormt meget og understreger dermed storesøster Siggas følelser. En helt oplagt bog til alle med små søskende, fortalt med indlevelse og masser af humor.

Donna finder Julen (fra 4 år)
Af Merete Pryds Helle og Charlotte Pardi

Måske har I allerede læst om den lille hvalp Donna, der finder et hjem hos Lillian Betty og hendes store familie. I denne julefortælling kommer julen i fare, da moderen er på arbejde og faderen og de fire søskende er blevet noget så forkølede. Lillian Betty og hunden Donna finder dog ved fælles hjælp ud af at redde julen, og måske får de også hjælp fra uventet kant af lidt julemagi.

Jul i andre lande (fra 6 år)
af Sofia Maria Brand

Lær om julen og julens traditioner i andre lande. Hvert land har et dobbeltopslag af to sider, der er fyldt med smukke illustrationer og små fortællinger om det enkeltes lands traditioner. Denne her kan både børn og voksne lære lidt af, og den er oplagt til at tale om forskelligheder og traditioner på tværs af kulturer. Tag på en julerejse til blandt andet Japan, Finland, Frankrig, Indien og Italien. 
Som ekstra bonus indeholder bogen også opslag, der fortæller om traditioner og højtider indenfor de store verdensreligioner; Islam, Hinduisme, Jødedommen og Buddhismen.

Drengen de kaldte jul (fra 7 år)
Af Matt Haig og Chris Mould.

”En umulighed er bare en mulighed, man endnu ikke har forstået”
Drengen Nikolas og hans far ejer ikke meget. Kårene er trange, pengene knappe og Nikolas’ eneste elskede stykke legetøj er en gammel roedukke.
Men måske kan hans far tjene en masse penge, hvis han begiver sig mod nord for at bevise, at nisser eksisterer.
Da hans far ikke kommer tilbage, beslutter den godmodige og kærlige Nikolas at finde ham. Men da han finder nissebyen opdager han, at menneskenes tilstedeværelse med deres mistillid og frygt har ødelagt noget i den før så åbensindede og venlige nisseby. Nisserne er blevet bange og mistænksomme.
Men kan det lykkedes Nikolas at bringe nisserne tilbage til deres magi? Kan han finde frem til, hvad det er han allerhelst vil være? Og kan han hjælpe menneskene med at få lidt af den nisselige-magi? 

Snesøsteren (fra 10 år)
Af Maja Lunde

Det er ved at være jul, og det elsker Julian normalt. Men i Julians familie er noget slet ikke som det plejer. Hele familien sørger nemlig over Julians søster Juni, der er død. Måske bliver det slet ikke jul i år?  Julian møder den livsglade Hedvig og selvom der er noget spøjst og mystisk ved hende, så bringer hun måske alligevel juleglæden med sig? Meget fin poetisk og smuk fortælling om sorg og familiesammenhold, og om at finde plads til glæden trods sorgen.

Poirots jul (voksne)
Af Agathe Christie

Den excentriske og manipulerende rigmand Simeon Lee inviterer hele sin familie hjem til jul, selvom mange af dem ikke har set hinanden i årevis. Men inden familien har nået at slå sig ned i stuen, finder de den gamle gnier livløs på gulvet med halsen skåret over. Det er op til Hercule Poirot at løse mordgåden, og så snart han kradser i overfladen af den pæne familie, falder facaden sammen og afslører et væld af motiver til mord.

24 dage i december (voksne)
Af Marie Fisker 
En moderne julekomedie i 24 afsnit om julestress og juleforventninger. Katrine er mor til to og godt gift, og hun skal endelig holde sin helt egen jul i eget hjem,. Forventningerne og de store planer for juleriet er skruet helt i vejret, og det er nærmest sat til katastrofekurs i denne humoristiske fortælling.

Den største gave (voksne)
Af Katrine Wessel
Er du allerede fan af Katrine Wessels familievinter, så er denne julebog i serien bestemt et must. Men nye læsere af serien kan også være med, når julefreden sænker sig over godset Oaktree Manor og det nygifte par Rose og Dimpy Ashmore. Rose elsker julen og har store planer for højtiden. Hun drømmer om en uforglemmelig jul med dejlig mad, varme toddyer, smuk pynt, ild i pejsen og kærlighed.
Men julefreden kommer i fare, da Dimpy modtager et brev, som for ham til at forlade godset i hast. Men hvad skjuler Dimpy? Og kender Rose i det hele taget sin mand? Bliver det mon jul på Oaktree Manor?


Julen varer længe  (voksne)

af Franceska Hornak
En hyggelig julefortælling om en lille familie, der er tvunget i isolation i juledagene. Hver især har de deres hemmeligheder og problemer, og konflikterne lurer lige under overfladen. En virkelig sød fortælling med masser af drama og hjertevarme, og så er historien om en familie i isolation jo helt aktuel i denne coronatid. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *