Bogtankens Film og TV

Et nyt lille segment på bloggen bliver dette; En kort opsamling af serier og film, som jeg har set på det seneste, og min umiddelbare vurdering af dem. 

Denne gang er det med afsluttende sæsoner af et middelalderdrama og lidt regency romance, og så var jeg nede og skrabe bunden med et højst utroværdigt menage a trois drama fra Netflix. 

The last kingdom – sæson 5 (Netflix) (fire ud af 6 seks stjerner)

Serien om krigeren Uhtred, der blev født som sakser, men taget af vikingerne som barn og derfor vokser op som daner. 

Uhtred står resten af sit liv klemt mellem de to kulturer i et rige, der er præget af interne stridigheder og kampe mellem saksere og danere. 

The last Kingdom er måske en af de få serier, jeg har set, der bliver bedre fra sæson til sæson. Seriens hovedperson er måske lidt kedelig, og skuespilleren Alexander Dreymon får heller ikke det optimale ud af karakterens indre konflikter. Men han er omgivet af et godt cast, og rammen er sat for en god fortælling med smæk for skillingen i form af magtkampe og store slag.

Seven kings must die (Netflix) (2 ud af 6 stjerner) 

Fremfor en sjette sæson valgte skaberne af ”The last kingdom” at gå med en spillefilm, som afslutning på serien om Uhtred. Jeg forstår til dels valget, men samtidig gør det filmen og alt det den gerne vil en anelse for kompakt. Filmen starter med et ordentligt tidshop fra afslutningen på femte sæson, og vi springer direkte ind i en blodig kamp om tronen, idet den regerende konge Edvard er død. Nu må Uhtred og hans venner hjælpe Edvards søn Athelstan med at forene England. Men det bliver udfordret af at Athelstan er blevet forledt af sin ven/elsker og pludselig  tager vanvittige beslutninger, der set i lyset af karakteropbygningen fra serien fremstår helt uforståelige, utroværdige og med rigtig mange tomme huller. 

Her tror jeg simpelthen, at historien var bedre fortalt over en hel sæson, for det går simpelthen for hurtigt til, at man køber den. Samtidig har valget om at lave en film fremfor en sæson skåret en del af fortællingens bipersoner helt fra, og de er savnet, specielt fordi serien ikke tilbyder nogen forklaring på deres fravær. 

Alt i alt en lidt skuffende oplevelse.

Shadow and bone sæson 2 (Netflix) (3 ud af 6 stjerner) 

Jeg kunne egentlig meget godt lide sæson 1, som jeg syntes balancerede godt mellem en fin introduktion til universet og et spændingsfyldt plot.  Desværre lider serien en smule under at have alt for mange karakterer i spil, man når simpelthen ikke at engagere sig nok i alle personerne. Men seriens største problem er uden tvivl, at de to hovedkarakterer Alina Starkov og hendes ven/soulmate/kæreste er dybt uinteressante, og måske skyldes det især skuespillernes lidt utroværdige skuespil. Der er nul kemi mellem dem, og særligt Archie Renaux, der spiller Mal, fremstår anstrengt i rollen. 

Sanditon sæson 3 (DRTV) (5 ud af seks stjerner)

Jeg elskede sæson 1 af serien, og da sæson 2 og 3 blev annonceret var jeg ligesom de fleste andre skuffet over, at den mandlige førsteelsker ikke længere var en del af castet. Sanditon er en adaption af Jane Austens ufærdige roman af samme navn, og hvad er en Austen filmatisering uden en lykkelig slutning for helten og heltinden?

Trods indledende skepsis, så synes jeg Sanditon 2 og 3 slipper godt fra det, og især er jeg begejstret for de mange fine bipersoner, der hver især bringer sin historie eller bidrager med det komiske indslag. Der er latter, drama og romantik, og mere kan jeg ikke ønske mig af lidt lækker regency drama. 

How I met your father, sæson 1+2 (HBO) (3 ud af 6 stjerner)

Der er en lille smule (okay meget) falde-på-halen-plat-humor over denne serie, der er en slags remake af succesen How I met your father, forstået på den måde, at serien grundlæggende har samme koncept. Skuespillet er en anelse overspillet og dialogen stiv og til tider mere kikset end sjov. Men det dur som let underholdning, og særligt den konstante will-they-wont-they romance mellem to af seriens karakterer var altså nok til at holde mig fanget. 

Obsession (miniserie Netflix) (1 ud af 6 stjerner)

En succesrig kirurg møder tilfældigt sin søns kæreste, de udveksler få sætninger og vupti, så er han klar til at risikere alt for en tur i kanen med den forføriske femme fatale. Det er ganske enkelt håbløst utroværdigt, og man aner jo også hurtigt historiens tragiske udgang. Læs lidt mere om mine tanker angående serien kontra bogforlægget. 

Sygeplejersken – miniserie Netflix (4 ud af 6 stjerner) 

Har man fulgt med i sagen fra Nykøbing Falster, om sygeplejersken der blev dømt for drabsforsøg mod en række patienter, så kender man allerede det overordnede plot i serien. Seriens skabere har lavet en fin adaption af de virkelige hændelser, der særligt i kameraføring og lyssætning har en ildevarslende og dunkel stemning, og det fungerer; Jeg var draget af plottet, selvom jeg kendte udgangen. Dog var jeg ikke så begejstret for karakterskildringen, som jeg havde håbet bød på lidt flere facetter og udforskning.

Queen Charlotte: En Bridgerton historie (Netflix) (4 ud af 6 stjerner) 

Har man set Bridgerton, så kender man den kølige og stoiske dronning Charlotte, hvis mand, kongen, er ved at fortabe sig i vanviddet. I denne miniserie følger man Charlotte fra det første møde med George. Samtidig rummer serien også en ret interessant baggrundshistorie for en anden af Bridgertons gengangere – Lady Danburry. 

Serien er en anelse langtrukken og kunne måske nok med fordel have været et par afsnit kortere. Derudover oplevede jeg ikke skuespillet fra de to hovedrolleindehavere, der spiller henholdsvis den unge dronning Charlotte og den unge Kong George, som særligt overbevisende. Sigende er det i hvert fald, at jeg blev langt mere opslugt og overbevist af den ene afsluttende scene, som skuespillerne Golda Rosheuvel og James Fleet (i rollerne som den ældre udgave af samme par) deler. 

The diplomat (Netflix) (5 ud af 6 stjerner)

Der er fuld smæk på det personlige drama, politiske spin og internationale storkriser i tv-serien, hvis omdrejningspunkt af kvinden Kate Wyler, der midt i en stor international krise udnævnes til amerikansk ambassadør i England. Kate har samtidig et mildest talt kompliceret forhold til sin mand Hal. Indimellem bliver det en smule indviklet og trægt med al den politik-snik-snak, men overordnet er den både spændende og intelligent skruet sammen. 

Kate Wyler spilles fænomenalt af Keri Russell, hvis karakterarbejde er seriens absolutte styrke. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *