Jane går til filmen: Jane Austen filmatiseringer

Jane Austen er nok en af de forfattere, hvis bøger er blevet filmatiseret flest gange. Særligt er romanen Stolthed og Fordom blevet genstand for et hav af fortolkninger og kan blandt andet opleves i så forskellige udgaver som krimi, Bollywood og zombiefilm (ja, du læste rigtigt).

Læs her min top fem over de bedste og de værste,  og se hvilke du ellers kan kaste dig over. 

De bedste:

 1. Sanditon (Tv-serie fra 2019)
  Sanditon er en tv-serie i foreløbig 8 afsnit (forhåbentlig kommer der flere), som er baseret på Jane Austens ufærdige roman af samme navn. Jane Austen nåede selv kun at skrive 11 kapitler af romanen, og Austens materiale rækker kun til cirka halvdelen af første afsnit. Herefter er det skaberen Andrew Davies, der har taget over og udviklet historien og karaktererne. Andrew Davies er i øvrigt også manden bag 1995 BBC udgaven af Stolthed og fordom, og Northanger Abbey fra 2007.
  Sanditon har navne som Rose Williams og Theo James på rollelisten og er tro mod Austens ånd.
 2. Stolthed og fordom (BBC miniserie fra 1995)
  Der er ganske enkelt ingen over og ingen ved siden af, når det for mig kommer til at vælge min favorit. Jennifer Ehle og Colin Firth er perfekt castet og Austens velkendte og smukt timede sans for humor skinner igennem. 
 3. Fornuft og følelse (1995 af Ang Lee)
  Med stjerner som Hugh Grant, Emma Thompson, Kate Winslet og Alan Rickman er det svært at gå helt galt i byen, og skuespillerne bringer karakterne og deres indre konflikter og følelsesliv fantastisk til live.
 4. Northanger Abbey (2007)
  Filmen blev lavet til tv og har blandt andre Felicity Jones og Carey Mulligan på rollelisten. Felicity Jones betager især som Cathrine Morland og rammer hendes naive og godmodige charme fantastisk. Kemien mellem J.J.Field og Jones er desuden fabelagtig og så stråler en ung Mulligan som den opportunistiske veninde. 
 5. Becoming Jane (2007)
  Dette er faktisk ikke en filmatisering af en af Jane Austens bøger men derimod af hendes liv. Eller det vil sige en filmatisering af det påståede romantiske og ulykkelige forhold til den unge jurastuderende Tom Lefroy. Austen kendere og forskere er forholdsvis enige om, at der egentlig ikke rigtig er belæg for påstå at Austen og Lefroy skulle have haft en romantisk forbindelse. Men filmen holder altså alligevel på sine egne præmisser og filmens hovedrolleindehavere Anne Hathaway og James McAvoy er vidunderlige.

De værste:

 1. Pride and Prejudice and Zombies (2009) 
  Baseret på karakterer fra Stolthed og fordom.
  En såkaldt historisk – komedie – gyser film baseret på en roman af Seth Grahame-Smith.
  Den er dog hverken uhyggelig eller specielt morsom, og nogle gange er en ide måske så åndssvag, at man bare burde parkere den ved ideen. Handlingen kan man nok tænke sig til, en zombie epidemi bryder ud i det velkendte univers, hvor Darcy og Elizabeth snart får andet end deres respektive stolthed og fordomme at tænke på.
 2. Scents and sensibility (2011)
  Tv film baseret på karakterer fra Fornuft og følelse.
  Nu vi er ved dårlige ideer, så skulle denne nutidige version af søstrene Elinor og Mariannes trængsler helt sikkert også være parkeret der. Historien er langt hen af vejen den samme, men med den moderne ændring at Marianne og Elinor viser sig at være nogle driftige business kvinder in spe, idet de opfinder en formidabel creme, som åbenbart dufter så englene synger.
 3. Mansfield park (from 2007) 
  Denne version med Billie Piper som Fanny Price så jeg ganske kort efter, at jeg havde set 1999 versionen, og måske var det medvirkende til min relativt hårde dom over denne her version, som jeg synes springer væsentlige ting over og har et skævt fokus. Derudover er jeg bare ikke fan af Billie Pipers version af Fanny.
 4. Lost in Austen. (2008)
  Miniserie baseret på karakterne fra Stolthed og fordom.
  Den unge kvinde Amanda finder en mystisk portal i sin lejlighed og sendes tilbage i tiden og ind i fiktionens verden, i det hun havner hos familien Bennet og bytter plads med Elizabeth Bennet. Amandas tilstedeværelse rusker godt og grundigt op i den velkendte handling og snart er Darcy forelsket i hende i stedet. En virkelig uinteressant historie, der på mange måder virker kikset og usammenhængende. Gemma Arterton er eneste interessante karakter i sin version af Elizabeth Bennet, der finder sig selv i det moderne samfund. Mens kærlighedshistorien mellem Darcy og Amanda er ligegyldig.
 5. Stolthed og fordom  (2005)
  Der er virkelig delte meninger om denne version af klassikeren med Kerira Knightley og Matthew Macfadyen. Nogle kalder den genial og andre hader den. Jeg vil ikke ligefrem kalde det had, men jeg brød mig virkelig ikke om denne film. Jeg tror faktisk, jeg faldt en lille smule i søvn, da jeg så den i biografen. I virkeligheden er det nok ret simpelt for mig; BBC udgaven fra 1995 er perfekt og andre forsøg på at gøre det efter vil sandsynligvis aldrig fungere. If it ain’t broke don’t fix it!

Dem kan du også kaste dig over:

Death comes to Pemberly (2013)
Miniserie i 3 afsnit – baseret på karakter fra Stolthed og fordom
Seks år efter at Darcy og Lizzie er blevet gift besøger Wickham Pemberly med sin kone Lydia og ven Denny. Senere finder man Wickham i skoven holdende liget af vennen Denny. Men var det ham, der slog ham ihjel?.

Mansfield Park (1999)
Denne version af Mansfield Park deler vandene, og det er da heller ikke den nemmeste roman at filmatisere. Jeg er dog vild med Frances O’Connor og hendes fortolkning af Fanny, og så er jeg fan af de små sekvenser, hvor Fanny taler direkte til kameraet og gengiver sine små humoristiske skriblerier og observationer.

Bridget Jones dagbog (2001)
Film baseret på karakter fra Stolthed og fordom.
Moderne og kendt nyfortolkning af kærlighedshistorien og tematikken fra Stolthed og fordom.

The Lizzie Bennet Diaries (2012)
Youtube serie – baseret på karakterer fra Stolthed og fordom
Vlogs fra nutidens Elizabeth Bennet

Bride and prejudice (2004)
Bollywood version af den kendte historie. 

Pride and prejudice (1940)
Første filmatisering af historien med Greer Garson og Laurence Olivier

Fornuft og følelse (2008)
BBC miniserie med Hattie Morahan, Dan Stevens og Dominic Cooper

Overtalelse (1995)
Første filmatisering af en af Austens mindre kendte værker med Amanda Root

Overtalelse (2007)
Efter min mening den bedste version af Overtalelse med Sally Hawkins

Clueless (1995)
Baseret på karakterer fra Emma
Alicia Silverstone som den forkælelse Cher, der tager pigen Tai under sine vinger og beslutter sig for at give hende en make-over”

Emma (2009)
BBC miniserie med Romola Garai og Johnny Lee Miller.

Emma (1996)
Film med Gwyneth Paltrow, Jeremy Northam og Toni Colette

Emma (1996)
ITV miniserie fra med Kate Beckinsale. 

Austenland (2013) 
Film med Keri Russell (Felicity) og J.J.Field i hovedrollerne. Den unge Jane beslutter efter et forlist forhold at bruge alle sine penge på ophold ved et Jane Austen inspireret resort.

The Jane Austen Book club (2007)
Feel-good film om en gruppe kvinder (og en enkelt mand) der finder sammen om kærligheden til Austen og bliver klogere på deres eget liv i processen. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *