Søstre

Søstre
Sprog:
Originalsprog:

Søstre er en sanselig og stemningsfuld roman om et forvrænget paradis. Det er en roman om to søstre, der på hver sin måde gør sig erfaringer med verdens alvor, og så er det en virkelig velresearchet fortælling om et mørkt kapitel i Danmarks historie.

I 1792 ankommer Susanna til de dansk vestindiske øer, her skal hun bo med sin far, som hun stort set ikke har set, siden hun var en lille pige.
Susanna har mange drømme om de spændende muligheder i det nye eksotiske land, men paradiset viser sig at være noget ganske andet under overfladen, hvor slaveriets brutale realiteter snart går op for hende.
Samtidig drømmer slaven Becca om et bedre liv og om at møde sin halvsøster Susanna. Men det er vanskeligt, da deres far har bestemt, at ingen må vide, at de er søstre.

Søstre foregår i 1792, et tidspunkt med store politiske forandringer på de dengang dansk vestindiske øer. Det var nemlig året, hvor den danske stat forbød slaveriet (med effekt fra 1803). Slaveriet blev dog opretholdt i godt 150 år endnu, da det ellers var for vanskeligt at skaffe arbejdskraft til plantagerne. I Søstre fornemmer man både den ulmende opstand mod slaveriet, og plantageejernes frustrationer over udsigterne til et forbud mod slaveriet. Susannas far er tydeligvis splittet mellem sin pressede økonomiske situation og sin moralske anskuelse, mens Adrian og søsteren Magdalena har vanskeligt ved at eksistere i en verden, de ikke kan forlige sig med.

Fra det første øjeblik Susanna betræder jorden på de varme øer bliver hun slået af skønheden; planterne, dyrelivet og farverne. Men hele tiden er de smukke indtryk også ramt af den kvælende fugtighed, der lægger sig som et tungt tæppe over karakterne. Den trykkende varme føles kvælende, og bliver et fint billede på den illusoriske forestilling om øerne som et paradis.

Nina Belling arbejder med en virkelig flot og detaljeret beskrivelse af sit miljø, og jeg følte virkelig under læsningen, at jeg blev taget med til søstrenes verden. Det er uden tvivl miljøbeskrivelserne og stemningen, som romanen vinder på, og det er klart for enhver læser, at der er lagt en stor mængde researcharbejde bag romanen.

I Søstre skifter perspektivet mellem de to søstre, og selvom forfatteren lader os komme tæt på, så følte jeg undertiden alligevel, at der var potentiale for at komme længere ind under huden på de to piger.

Nina Belling er stærkere i sine stemninger end sine karakterportrætter, og måske derfor fungerer sekvenserne med Becca særlig godt, fordi de er holdt i et sanseligt og nærmest poetisk billedsprog, der understreger hendes tro på det åndelige i naturen.

Romanens mest interessante karakterer er bifigurerne Adrian og Magdalena. De er børn af en af øens godsejere, og Adrian er den unge mand, som er tiltænkt Susanna. Adrian bærer tydeligvis på en sorg, og det er både spændende og interessant at læse om hans begyndende relation til Susanna, der synes præget af lige dele pligtfølelse og oprigtig omsorg og samtidig tynget af dybe hemmeligheder. Hans søster er gode venner med sin personlige husslave og hun forarger i det lille samfund, hvor hendes frisindige tilgang ikke tolereres. Desværre er man som læser kun vidne til en ganske lille del af deres historier, og det er synd, da deres dilemmaer, konflikter og følelser rummer så mange interessante aspekter.
En lille smule i modsætning hertil står Susanne og til dels Becca, som jeg godt kunne have ønsket mig en større udvikling og udforskning af.

Alt i alt er det dog først og fremmest en virkelig flot roman, der udmærker sig ved sine smukke miljøbeskrivelser, der er både sanselige og poetiske og som giver en virkelig god stemning af tiden og stedets kultur og konflikter.

3.0Overall Score

Søstre

Søstre er en sanselig og stemningsfuld roman om et forvrænget paradis. Det er en roman om to søstre, der på hver sin måde gør sig erfaringer med verdens alvor, og så er det en virkelig ...

  • historien/plot
    2.6
  • karakterer
    2.8
  • sprog og skrivestil
    3.7

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hvad syntes du om bogen?