Nye børnebøger på hylden: 4 billedbøger til børnehavebarnet

Så er der en lille håndfuld nye børnebøger på hylden, og der er både noget om bare at sorg, mod, venskab og en masse bare numser. Herhjemme var det særligt Bare numser og Venner – Hvem er Nora ørns ven der hittede.

Bare Numser
Skrevet af Annika Leone
Illustrationer af Bettina Johansson
Forlaget Carlsen

En herlig og forholdsvis enkel fortælling om Mira, der skal i svømmehallen med sine forældre. I omklædningsrummet er Mira nysgerrig og bemærker med et barns uskyldige nysgerrighed alle de forskellige kroppe. Der er store bryster, små bryster, lange bryster, brede numser, smalle numser og hængenumser. Bare numser er således et fint eksempel på en repræsentativ fremstilling af kroppe og afslappethed i forhold til nøgenhed. 
Men historien er også en fin fortælling om at overkomme sin egen frygt, idet Mira skal prøve at springe i vandet selv. 
Historien er et hit herhjemme, og selvom vi også taler om bryster og numser, så er det faktisk ofte historien om at være bange for noget og at turde gøre det alligevel, der gør størst indtryk på Lilly. 

Venner – Hvem er Nora Ørns ven
Skrevet af Bjørn Borgvardt
Illustreret af Lasse Voss
Forlaget Mellemgaard

En historie om ørnen Nora, der er ensom og har fantasivennen Bimse. Bimse er fantastisk og han lader altid Nora bestemme. Den dag Nora møder spurven Emmi forsvinder Bimse dog. Emmi bliver Noras ven, og selvom det nu ikke altid er Nora, der kan bestemme, og selvom de også bliver uvenner indimellem, så er de bedste venner.
En virkelig sød historie der lægger op til en del samtale med barnet om at være ensom, og specielt om venskab, som rummer både kærlighed og konflikter. 
Teksten er skrevet enkelt og er ganske klar i sine pointer uden dog at levere dem direkte. Teksten lægger ret naturligt op til spørgsmål og gør det på en måde, så det bliver oplagt for barnet helt af sig selv at reflektere over tekstens tematik. Illustrationerne er enkle med fokus på særligt Noras sindsstemninger.
En bog der virkelig har givet stof til samtale ved højtlæsningerne. Lilly fortæller ivrigt om sine egne venskaber og de konflikter der opstår, og hun reflekterer over værdien ved en god ven, der er der alligevel, når stormen har lagt sig. 

Tut og Katten Mille
Skrevet af Nynne Sommer
Illustreret af Petrine Willero
Forlaget Mellemgaard

Tut elsker sin kat Mille. Men en dag er den væk. Tut leder og leder, indtil mor fortæller, at den er oppe blandt stjernerne, og at Mille altid vil være hos Tut i de minder hun bærer i sit hjerte. En fortælling om sorg og savn formidlet til det helt lille barn.
Den er oplagt til det barn, der begynder at tale om og stille spørgsmål til døden. For hvad skal man lige sige, når den 3 årige ud af det  blå spørger, hvad der egentlig sker, når man dør?. Her er litteraturen jo et herligt redskab.
Denne historie udmærker sig ved ikke at være for teksttung, og den er rigtig fint tilpasset målgruppen 2-4 år. Illustrationerne er søde og stemningsfulde, og indholdsmæssigt tilbyder den en ”børnevenlig” forklaring på døden. Jeg er fan af moderens afsluttende forklaring om, at den døde lever videre i minderne – det er nemlig også den forklaring, jeg selv giver mine børn.
Derimod var delen med, at Katten Mille er oppe i himlen ikke min favorit, primært fordi det aldrig er en forklaring, vi har givet Lilly, så jeg kunne godt mærke på hende, at det forvirrede hende lidt. Derudover kunne jeg egentlig godt have tænkt mig, at historien havde været mindre berøringsangst overfor ordet død, det bliver slet ikke brugt en eneste gang, og det mener jeg er en fejl. Død er ikke et farligt ord, der skal gemmes bag allegorier som ”er taget på en rejse”. I det hele taget har jeg aldrig været fan af, at man på den måde ”skåner” barnet ved at poetisere sig ud af de svære emner. 

Den dag de tre ællinger stod på hinandens rygge
Skrevet af Jeanette Dünweber
Illustreret af Francois Couderc
Forlaget Mellemgaard

De tre ællinger kan ikke finde deres mor, og hvad gør man så, når man ikke er vant til at gå nogen steder uden hende?
Ællingerne møder udfordringer, fx da de skal krydse vejen, men i sidste ende finder de ved fælles hjælp ud af at klare sig og komme over vejen. Undervejs bliver de langsomt mere modige og opdager glæden ved at kunne stå på egne ben og opleve egne eventyr. 
En børnebog der primært udmærker sig ved sin originale udformning og de særlige illustrationer, hvor billeder af rigtige kyllinger er sat ind på baggrunden. 
Historien har flere pointer på hjerte, men på en eller anden måde mangler den lidt en helt overordnet og gennemgående pointe. Kompositionen i historien kunne også godt have været mere stram og klar i udtrykket, det bliver en smule langtrukkent og alt for gentagende, og Lilly mistede i hvert fald interessen. Desværre, for der er virkelig potentiale i de fine illustrationer, og bestemt også i fortællingen, hvis pointer bare ikke træder tydeligt nok frem. 

Illustrationer fra bøgerne:

Fra bare numser

Fra Venner – Hvem er Nora Ørns ven
Fra Tut og Katten Mille
Fra den dag de tre ællinger stod på hinandens rygge

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *