Lucie

Lucie er barbarisk og betagende; Anne-Marie Vedsø Olesen har skrevet en historie, der rummer livets store og små spørgsmål, samtidig med at det er en spændingsfyldt og actionmættet fortælling – fyldt med nordiske guder og kristne myter. Det lyder måske som en rodebutik, men romanen står knivskarpt og det hele går op i en højere enhed. En original fortælling der med sin alsidighed vil tiltale langt de fleste læsere.

Lucie er en tusind år gammel kannibal, der steg op af fjorden i de norske skove. Hun er drevet af en evig og umættelig trang til menneskekød, og hun lever et ensomt og følelsesløst liv.
Hun møder Casper, der er midt i en eksistentiel krise, og under en fælles opiumsrus oplever hun stemmer, der måske kan give hende svar på, hvorfor hun eksisterer. Sammen med Casper og hans gode ven Martin, som er religionshistoriker og kan tale med fugle, tager de på pilgrimsfærd til Norge for at opsøge en myte om den kristne martyr Kong Olav, der blev dræbt af den asatroende Tore Hund. Lucie, Casper og Martin tyr flere gange til rusmidler for at nå nærmere sandheden, og hver især oplever de mystiske syner og uforklarlige hændelser, der alt sammen synes at kunne kædes sammen med Lucies fødsel og kong Olavs død.
Men Lucies sult er ikke til at stoppe og hun trækker gennem Norge et spor af barbariske dødsfald, der snart også sender politiet i hælene af dem.

Alt i alt lyder det måske som lidt af en rodebutik, eller i hvert fald lidt af en mundfuld. Det var i hvert fald, hvad jeg tænkte første gang jeg læste om romanen. Men denne roman er altså ganske enkelt fantastisk.
Anne-Marie Vedsø Olesen har skabt en fortælling, der rummer så mange lag og elementer, men som på fuldstændig fantastisk og uanstrengt vis hænger sammen og går op i en højere enhed.

Det er først og fremmest en fortælling om Lucie; en umiddelbart alt andet end sympatisk karakter, som kun er drevet af sin sult efter at fortære menneskekød, og som er blottet for empati og kærlige følelser, men som vi alligevel kommer til at holde af.
Men det er også en fortælling om to mænds personlige udvikling; Casper der står i en krise efter en skilsmisse, som mangler mening med tilværelsen, og Martin, der opdager at han ikke har været i stand til at lukke kærligheden og nærheden ind i sit liv.
Samtidig rummer fortællingen også et lag af større eksistentielle temaer, åndelighed, spiritualitet og en god portion historie.
Det er mange temaer for en bog, men den røde tråd er synlig og mærkbar fra første side, og alle de religionshistoriske referencer indgår med lethed i fortællingen.

AMVO er desuden en fantastisk skribent. Hun formår at skabe et individuelt sprog for de tre karakterer, som understøtter deres sindsstemninger. Hun formår at skrive både poetisk og sanseligt, når vi tages med på svamperus, ligesom hun også mestrer det flimrende voldsomme og rå, når vi oplever Lucie fortære sine ofre.

Jeg slugte hvert et bogstav med samme glubske appetit, som Lucie fortærer sine ofre.

Denne roman er ganske enkelt suveræn, og det vil være en fortælling, som med sin alsidighed vil appellere til mange forskellige typer læsere. Den kan ganske enkelt det hele.

Den er original, velskrevet, dyb og den overrasker.

Jeg kan kun opfordre til straks at få fingrene i et eksemplar.

4.8Overall Score

Lucie

Lucie er barbarisk og betagende; Anne-Marie Vedsø Olesen har skrevet en historie, der rummer livets store og små spørgsmål, samtidig med at det er en spændingsfyldt og actionmættet fortælling – ...

  • Historien
    4.8
  • Karakterer
    4.8
  • Sprog og skrivestil
    4.9

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hvad syntes du om bogen?