Rygtet om hendes død

no title has been provided for this book
Sprog:
Originalsprog:
Forlag:

Hvis man har set Netflix serien Black Mirror, som omhandler teknologiens fremskridt og konsekvenserne heraf, så kunne man sagtens forestille sig, at Rygtet om hendes død kunne være et oplæg til et afsnit hertil. Det er en opfindsom historie, som jeg tror ville gøre sig langt bedre på film end i en bog. Dermed er alt godt og skidt vist også sagt om denne roman, der er underholdende og som med sit korte format og let spiselige sprog vil gøre sig godt som ”strandbog” – dermed intet ondt ord sagt om det – for tag ikke fejl, Rygtet om hendes død er skam en underholdende fortælling.

”Beate Nielsen er en verdensberømt hjerneforsker. Da hun rammes af en dødelig kræftsygdom, iværksætter hun sit største og mest ambitiøse projekt nogensinde: Hun vil genskabe sin egen hjerne i en computer, så hun kan fortsætte med at eksistere efter sin død. Beates projekt får uoverskuelige og vidtrækkende konsekvenser, ikke mindst for Morten. For hvad stiller man op, når ens mor genopstår som en stemme i en urne?”

Romanen holder hvad den lover. Næsten da.

I oplægget fra forlaget hedder det sig, at romanen er en humoristisk roman. Dermed forventede jeg mig noget i retning af ”Den hundredeårige der kravlede ud af vinduet og forsvandt”. Men det er altså så som så med de humoristiske spidsfindigheder i romanen. Bedst fungerer det i starten, hvor forholdet mellem Beate og sønnen, og særligt karakteristikken af Beate som mor, er leveret med små humoristiske detaljer. Blandt andet kan Beate konsekvent ikke huske navnet på sønnens kone, ligesom hun belejligt har glemt, at hun ikke har fortalt sin søn, at hun er dødeligt syg.

Romanen vil tydeligt også gerne være lidt filosofisk. Flere steder i romanen er der lange passager med forskellige karakteres refleksioner over, hvad det at være menneske og ”være til” egentlig vil sige. Her bruges flere fagudtryk om hjernens funktioner, men det bliver aldrig dybere end de banale lommefilosofiske betragtninger.
Som i romanens slutreplik: ”Livet har lært mig, at selv kærligheden må have en afslutning. Ellers er den meningsløs”.

Romanen vil også gerne udforske de menneskelige konsekvenser ved de teknologiske fremskridt og tanken om ”det evige liv”. Men det bliver ikke til mange spadestiks dybde og bevæger sig i stedet på overfladen og i det forudsigelige; Den forsømte søn afviser først ideen om en digital version af sin mor, men drages efterfølgende af muligheden for at skabe en relation til sin ellers så fraværende mor, til slut lærer han dog et og andet om de sande værdier og finder tilbage til det ægte i forholdet til kæresten Ulla.

Helt symptomatisk for romanens overfladiskhed skøjter den let hen over det, der kunne have været interessant, hvis man virkelig ville udforske de menneskelige konsekvenser; Mortens psykiske sammenbrud berøres kun i ganske få linjer i epilogen.

Det bliver altså med andre ord aldrig rigtig dybt- Tværtimod er romanen enkel og ligetil både i sprog, handling og romanens karakterer. Beate som den fraværende mor og Morten som den omsorgssvigtede søn er stereotypen på det dysfunktionelle mor og søn forhold, og rammerne er dermed sat for en åbenlys og forudsigelig fortælling.
Det er der sådan set heller ikke noget galt i, for Rygtet om hendes død er på mange måder en ganske underholdende fortælling.
Men jeg tror romanen kunne have fungeret langt bedre, hvis man i stedet havde valgt at fokusere mere i dybden med enten det humoristiske, det filosofiske eller det psykologiske.

Romanen er kort, og den vil rigtig meget på en gang. Men den kan ikke rigtig indfri alle ambitionerne og kommer dermed også til at savne en egentlig retning.

Alt i alt er den først og fremmest en let lille sag med en god og anderledes historie, som helt sikkert vil underholde læsere og elskere af science fiction genren. Jeg var skam også underholdt, det var jeg helt bestemt. Men jeg blev aldrig overrasket – hverken af sprog eller handling.

3.2Overall Score

Hvis man har set Netflix serien Black Mirror, som omhandler teknologiens fremskridt og konsekvenserne heraf, så kunne man sagtens forestille sig, at Rygtet om hendes død kunne være et oplæg til ...

  • Historien
    3.5
  • Karakterer
    3.2
  • sprog og skrivestil
    2.9

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hvad syntes du om bogen?