Små mennesker store drømme; Lidt om hele serien og vores favoritter

Billedbogsserien om de små mennesker med store drømme er oprindeligt skabt af Maria Isabel Sanchez Vegara. Serien er oversat af Forlaget Albert og tæller på dansk foreløbig 21 bind. For nylig kom fortællingerne om John Lennon og Malala Yousafzai til. 

Serien har taget mange, inklusiv mig, med storm. Først og fremmest er de grafisk utrolig smukke og indeholder flotte illustrationer, men derudover skal serien have mange point for sin ambition om at introducere stærke forbilleder for børn. Derudover er jeg især begejstret for serien, fordi den gør faglitteratur lettilgængelig for de mindre børn. Det er en serie, der giver børn et indblik i historien og samfundet, og de får dermed fra en tidlig alder en fornemmelse af, at livsbetingelserne ikke er ens på tværs af tid og rum.

Men, og der er desværre et men, jeg synes det svinger lidt med formidlingen af historierne i de forskellige bind. Enkelte fortællinger synes også bare at være lidt for svære eller for vanskelige for barnet at identificere sig med. Et eksempel er fx historien om Ada Lovelace, der er kendt for sit arbejde med algoritmer og talkoder, der blandt andet dannede grundlag for arbejdet senere udvikling af software og computerprogrammering. Simone De Beauvoirs fortællings handler også i høj grad om hendes filosofiske refleksioner vedrørende samfundet, og det blev måske også en anelse abstrakt for mine to mini-anmeldere. 
Ligeledes er historierne om Astrid Lindgren og H.C Andersen nok en anelse uinteressante for de børn, der ikke kender historierne skrevet af de forfattere. 

Men der er også nogle virkelig gode historier imellem. Favoritterne herhjemme er for Johan (3 år) historien om Amelia Earhart og Jane Goodall, mens Lilly (6 år) især er blevet draget af fortællingen om Anne Frank, Frida Kahlo og Audrey Hepburn. 

I listen nedenunder har jeg markeret de bøger med fed skrift, som er populære herhjemme, de andre er ikke nødvendigvis dårlige, men har bare af den ene eller anden grund ikke lige fanget mine mine-anmeldere;

1.Frida Kahlo, der som barn kom ud for en frygtelig ulykke, der bandt hende til sengen, hvorefter hun begyndte at male for at fordrive tiden og endte som verdensberømt kunstner.

2. Coco Chanel, der på trods af fattigdom og en barndom på børnehjem voksede op og blev berømt modedesigner.

3. Ella Fitgerald, der begyndte sit liv som sangerinde på gaden i New York, men endte som berømt musiklegende.

4. Rosa Parks, en fattig pige fra sydstaternes USA, der oplevede racehad og raceadskillelse, men som voksen nægtede hun at acceptere uretfærdighederne og brugte sit liv på at bekæmpe dem.

5. Audrey Hepburn, som barn var hun fattig og sultede under krigen, men som voksen blev hun skuespiller og viede sit liv til at hjælpe alverdens fattige børn.

6. Marie Curie, som voksede op i et land, hvor kvinder ikke måtte gå på universitetet. Men hun lod sig ikke stoppe og rejste væk for at studere og blev sidenhen en nobelprisvindende forsker.

7. Amelia Earhart, som ung pige drømte hun om at flyve blandt fuglene og blev senere en af de første kvindelige piloter. En vovehals og eventyrer.

8. Simone De Beauvoir, der som lille pige udfordrede datidens normer og tanker og turde sætte spørgsmålstegn ved det meste. Hun blev berømt for sine bøger og nægtede konsekvent af gifte sig. 

9. Stephen Hawking, en videnskabsmand der fra han var ganske ung måtte kæmpe mod en dødelig sygdom. 

10. Muhammed Ali, en fattig dreng, der kæmpede for at blive den bedste bokser og senere hen kæmpede for lige rettigheder. 

11. David Bowie, en dreng med mange interesser og hang til musik, som skabte et ikon, der først og stod for at være sig selv.

12. Anne Frank, en ung pige med store drømme om at blive forfatter, som endte sine dage i fangeskab under krigen, hvor hun dog skrev den dagbog, der sidenhen er blevet verdenskendt, og dermed endte hun alligevel som forfatter.

13. Astrid Lindgren, en ung kvinde der turde gå mod strømmen og som skabte et fantasifuldt børneunivers, hvor især den stærke og egenrådige Pippi skiller sig ud.

14. Mahatma Gandhi, en lille dreng der troede på fred, og som ikke gik på kompromis med sine idealer for en bedre verden.

15. Jane Goodall, en pige med kærlighed til dyrene og naturen, som lærte at forstå aberne og deres fantastiske evner, og som kæmpede for en verden, der passede bedre på naturen.

16. H.C.Andersen, en lille dreng der fra starten skilte sig ud, og som mange så skævt til, men som alligevel endte med at blive verdensberømt for sine eventyrlige fortællinger

17. Ada Lovelace, en ung matematiker der blev kendt for sit arbejde med algoritmer og talkoder, der blandt andet dannede grundlag for arbejdet senere udvikling af software og computerprogrammering

18. Martin Luther King Junior, en pioner i USA’s kamp for lige rettigheder mellem sorte og hvide, der blev kendt for sine store taler og utrættelige kamp for et bedre og mere lige samfund.

19. David Attenborough, som var fascineret af naturen, og var en ivrig samler af fossiler og planter. Han uddannede sig inden for naturvidenskab og fandt snart ud af, at han brændte for at formidle verdens naturlige vidundere for børn og voksne

20. Malala Yousafzai, der voksede op under et hadefuldt regime, som ikke tillod piger at gå i skole. Det protesterede Malala imod, og hun blev et mål for angreb. Trods modstanden lykkedes det hende at blive en verdenskendt aktivist for pigers ret til at få en uddannelse.

21. John Lennon, en ung mand med glæde ved musik, der blev en del af et verdens største fænomener indenfor musikken, og som skrev store sange.

På engelsk findes der desuden titler om følgende personligheder, som vi måske kan glæde os til snart at få i dansk oversættelse;


 Maya Angelou 
Agatha Christie 
Emmeline Pankhurst 
Jane Austen 
Harriet Tubman 
Georgia O’Keefe 
Mother Teresa 
Josephine Baker 
L.M.Montgomery 
Vivienne Westwood 
Maria Montessori 
Dolly Parton 
Wilma Rudolph 
Rudolf Nureyev 
Mary Shelley 
Zaha Hadid 
Evonne Goolagong 
Alan Turing 
Bob Dylan 
Billy Jean King 
Greta Thunberg 
Jesse Owens 
Jean-Michel Basquiat 
Wilma Rudolph 
Aretha Franklin 
Corazon Aquino 
Pele
Ernest Shacketon 
Captain Tom Moore
Louise Bourgeois 
Ayrton Senna 
Steve Jobs 
Prince 
Charles Darwin 
Megan Rapinoe
Stevie Wonder 
Mary Anning 
Andy Warhol 
RuPaul 
Mindy Kaling 
Michelle Obama 
Ruth Bader Ginsburg 
Kamala Harris 
Iris Apfel 
Marilyn Monroe 
Albert Einstein 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *