Find skjulte skatte blandt ukendte forfattere.

I en artikel på dr.dk 22.feb kunne man læse, at det er blevet langt lettere at få udgivet en bog, men langt sværere at slå igennem. Det er især svært for ukendte og debuterende forfattere, navnlig dem der kommer fra de små forlag.
Det handler nemlig i høj grad om at blive set, og her er det nemmere med et stort forlag i ryggen, som har ressourcerne og gode PR-medarbejdere. Derudover er det langt lettere for store og etablerede forlag at sikre lektørudtalelser og en plads på bibliotekernes reoler og boghandlerens hylder.
Men det betyder jo bare, at de mindre navne må tænke alternativt for at nå ud til sit publikum, det kan dog være svært, hvis man som ukendt forfatter alene skal forsøge at blive set og ikke mindst læst.

Bogcirklen.dk har som mission at skabe et fællesskab mellem de mindre forfattere, således at de sammen kan hjælpe hinanden med at få flere læsere. Ligeledes er tanken bag bogcirklen.dk at hjælpe ukendte navne med at få deres bøger set.


I praksis fungerer det således, at forfattere kan skrive deres bøger på den såkaldte rotationsliste. Besøgende på bogcirklen.dk kan så læse lidt om de forskellige bøger og via et klik på et link ledes den besøgende til bibliotek.dk, hvor man kan bestille materialet hjem til sit eget bibliotek – og efter en lille tur på biblioteket har man så en læseoplevelse i vente, som man ellers sandsynligvis ikke var stødt på.
Listen er meget alsidig, der er alt fra krimi til fantasy over historiske romaner og poesi – så der er lidt for enhver smag.

Jeg støtter bogcirklen.dk. Jeg har allerede bestilt og hjemlånt to bøger fra listen. Jeg ved, det gør en stor forskel for de her forfattere, og alene af den grund vil jeg gerne støtte. Men derudover er det jo også spændende at få helt nye og anderledes læseoplevelser.

Som læser, og som bogblogger især, kan jeg godt lide at følge med, og derfor vil jeg også blive ved med i stor stil at læse de bøger ”som alle andre læser” – de bøger, der får de gode anmeldelser og som der tales om. Men jeg synes også, der kan være noget særligt over at være den, der måske ”finder en skjult skat” blandt de ukendte titler.

I Politikens artikel om bogbloggere i begyndelsen af april kunne vi læse, at bogbloggere er den nye magtfaktor i litteraturverdenen, blandt andet fordi de har magten til at bringe synlighed til bøger og forfattere, som ellers ikke ville blive set. I samme artikel er en af pointerne desuden, at bogbloggere kan noget andet end dagbladsanmeldere. Dette ”noget andet” kan fx være at finde, omtale og anmelde de bøger, som ellers ikke ville blive set.

Selv har jeg foreløbigt reserveret og hjemlånt to titler:

Arvens hævn af Mathilde Gram
”Arvens hævn er fortællingen om Arias kamp for rigets overlevelse. Det er en fortælling om styrke, mod, sorg og kærlighed, som løfter læseren ind i et uforglemmeligt univers med engle, excalioner og havets folk.

Da Arias mor dør, tvinges Aria til at finde det gemte rige, Zilicius. Her møder hun de smukke excalioner og de mørke og lyse engle, som skal hjælpe hende i kampen mod mørkets fyrste. Aria er tvunget til at kæmpe sit livs kamp, mens hun samtidig kæmper for kærligheden til den mørke engel, Milas, og for at leve videre efter sin mors død. Hun kæmper for at blive accepteret i en verden, hvor hun som en blanding af lys og mørke slet ikke er tilladt at leve. Mørkets fyrste har evner, som kan fange engles sjæle og høste deres magt. Fyrsten har en enorm hær og vil gøre alt for at herske over det rige, som han længe har tørstet efter. Så spørgsmålet er – har Aria en chance mod denne ondskab, der har rustet så længe?”

Myrdede sjæle af Klaus Enghvidt Olsen
”Kriminalromanen Myrdede sjæle af Klaus Enghvidt Olsen har ikke mordet som udgangspunkt, men sætter i stedet fokus på en anden grov forbrydelse – voldtægt. I Myrdede sjæle bliver offeret ikke slået ihjel, men må i årevis eller måske hele livet leve med store ar på sjælen, offerets rolle er i denne roman derfor anderledes og mere centralt end i den klassiske kriminalroman.”

Jeg vil glæde mig til at læse bøgerne, og jeg vil bestræbe mig på at anmelde begge bøger til min blog. Jeg vil naturligvis være ligeså ærlig, som jeg altid er.

Fremover vil jeg også have fokus på at anmelde bøger fra de mindre forlag og ukendte forfattere, men jeg vil naturligvis også stadig anmelde fra de store forlag og de store navne.
Da jeg startede min blog var det med en ambition om at afspejle alsidigheden i litteraturen – og det ønsker jeg fortsat.

Hvis du vil læse mere om bogcirklen.dk – eller vil finde en god bog herfra – så klik ind på deres side.

4 thoughts on “Find skjulte skatte blandt ukendte forfattere.”

  1. Tak for dette indlæg. Jeg var selv med i opspillet til Bogcirklen og min ‘I Dragens Øje’ blev lagt ind lige fra starten. Den bog betyder meget for mig, den blev skrevet til højtlæsning kapitel for kapitel for mine to døtre, da de var en halv snes år gamle. Min yngste datter tog efterfølgende femårig uddannelse som grafisk designer på Danmarks Designskole, og hun fik lov at designe bogomslag og tegne illustrationerne inde i bogen som eksamensopgave. Det gav et smukt resultat og en fin karakter. Den anden datter har malet et billede af en prinsesse i bogen med sin søster som model, så bogen er et familieprojekt. 🙂

    1. Ja, den så jeg godt på listen derinde. Den lyder jo også spændende- jeg må prøve at låne den også, når jeg får tiden til det:) Skønt at din datter har kunnet kombinere eksamensopgave med at hjælpe sin far.

    1. Tak. Det er jo godt at blive mindet om, at det ikke kun er de bøger, der står forrest på boghandlerens hylder, som kan være gode:)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *