Giv en bog i gave, og støt de danske forfattere

Mangler du en julegave til kæresten, vennen, onklen eller måske din far? Så læs med her, hvor jeg kommer med tyve bud på en boggave, som samtidig støtter en nulevende dansk forfatter. Ofte er det de samme bøger, der havner under træet, og det er tit gamle klassikere eller store udenlandske bestsellere. Dem er der heller ikke noget i vejen med, men hvis du alligevel gerne vil overraske en kær med en god bog, så hvorfor ikke støtte de danske forfattere.
Min liste består fortrinsvis af de lidt mindre kendte værker fra små forlag, bestsellerne skal nok finde vej til stuerne af sig selv, og der findes simpelthen så mange gode men mindre kendte værker, der fortjener at komme ud til læserne. Så læs med her og find gaven til fx krimielskeren, den frankofile, den eventyrlystne og romantikeren.

Hvor legen ender af Martin Ellermann 
En velskrevet udforskning af konformiteten i et regelret samfund og et interessant portræt af et venskab mellem to drenge, der som børn forsøger at bryde rammerne, men som senere vokser fra hinanden.
Venskabet mellem de to drenge er romanens omdrejningspunkt, og det er opløsningen af det bånd, der binder dem, og den forskydning i balancen mellem dem, som er romanens mest interessante tematik. Jesper, der var den stærke og den der førte an, bliver pludselig den svage og usikre, mens vores hovedperson vokser i sin udlængsel og sit ønske om at søge mod grænserne. Der er noget meget essentielt over den tematik, som de fleste vel også har oplevet; Det at vokse fra en ven. Men også det at opleve, hvor forskelligt mennesker reagerer på fastlagte og trygge rammer; Nogle kan ikke vente med at bryde ud mens andre fastholder rammerne.

Dræbende floskler af Martin Ellermann
Silja sælger floskler, når hun skriver jobannoncer, og jobbet giver langtfra den mening med tilværelsen, som hun havde forestillet sig. Da en kollega begår selvmord begynder det hele at skride for Silja, der pludselig ser, hvor infiltreret hele hendes verden er af indholdsløse flosker og meningsløs tomhed.
Dræbende floskler er en fortælling om det oppustede og indholdsløse sprog, vi mennesker mestrer til fulde i vores søgen efter at iscenesætte os selv og vores verden som interessant. Men det er også en fortælling om det sprog, vi måske samtidig har mistet, det sprog som gør os i stand til at tale med hinanden om noget langt mere ægte og ærligt.

Agathe af Anne Cathrine Bomann
En aldrende psykiater lever som en søvngænger i sit eget liv. Han har ikke meget andet i sin tilværelse end sit arbejde, som han dog heller ikke til fulde har engageret sig i. Nu er han begyndt at tælle ned til sin pension, uden at han dog har nogen planer for sit otium.
En dag sætter sekretæren en ny patient i kalenderen; Agathe er blandt andet angst for sin egen utilstrækkelighed i livet, og hendes tilstedeværelse vækker noget i ham.
Vores aldrende psykiater har levet en statistrolle i sit eget liv. Han har aldrig rigtig engageret sig, men er snarere gået med tilfældet. Men den snarlige pension og totale frihed banker på, og som den nærmer sig, går det op for ham, at han intet har at udfylde denne frihed med, og at den kun er et stop fra den virkelige slutning – døden.
Hovedpersonens langsomme erkendelse og tiltagende angst er levende beskrevet, og så vil den sandsynligvis ramme noget i de fleste, da den netop tager udgangspunkt i en almenmenneskelig frygt; Frygten for om man bruger den tid, man har til rådighed ordentligt, og så naturligvis den ultimative frygt for vores egen dødelighed.

Jens Petersens forlængede forår af Cecilie Overbye
En vidunderlig fortælling med en dejlig blanding af drama, spænding, humor og hjertevarme. Cecilie Overbye skriver let og ligetil og blander de forskellige elementer rigtig fint, så det bliver en roman, der både rummer en behagelig feel-good oplevelse og dybsindigt stof til eftertanke.
Jens Petersen er blevet enke efter et langt liv med den kontrollerende og tillukkede Marie. Hendes hang til systemer og regler hænger dog stadig ved i Jens Petersens hverdag, hvor han dagligt kontrolleres af hendes stemme, der huserer i hans hoved.
Men da han finder hendes gamle dagbog åbenbares noget for ham; Han ser en Marie, han ikke anede fandtes og han begynder at forstå. Side for side lærer han den kvinde at kende, som han var gift med, og side for side indser han sandheden om det liv de sammen har levet.

Åh af Rasmus á Rógvu
Vón elsker sin kæreste, men selvom hun også elsker ham, så er han ikke nok for den ambitiøse Christina, der målrettet skøjter igennem sit CBS studie.
Selv har Vón ikke succes med at finde et arbejde, som han kan holde på i særlig lang tid. Ganske vist er han langt fra dum, men uddannelse siger ham slet ikke noget.Kvinderne elsker alligevel Vón, der til sidst selv kaster sin kærlighed på den usikre Mischa, der er enlig mor, psykotisk, kristen og netop kommet ud af et voldeligt parforhold. Kærligheden er stor og altomsluttende, og han oplever sin hidtil største og længstvarende forpligtelse i rollen som papfar for den lille Maya.
Rasmus á Rógvu fortæller historien om en moderne antihelt; En mand der er opgivet af samfundet og vel nærmest også sig selv, der hutler sig igennem med hjertet på rette sted.
Åh er historien om skrøbeligheden og sårbarheden i et samfund, der langt hen af vejen er skabt og indrettet for de ressourcestærke. Her er der ikke plads til at falde igennem og ingen tid til at vise svaghedstegn. Konsekvenserne er tydelige, og Rasmus á Rógva lader selv sin overambitiøse og målrettede karakter Christina bukke under med stress.

Crash Kalinka af Sigridur Larsen
Romanen handler om den 31 årige Kalinka, der bor i et usselt lille hummer i København mens hun forsøger at få job som stewardesse i et lavprisflyselskab. Kalinkas vej mod at få luft under vingerne kombineres med glimt fra hendes slægts historie og den islandske kultur og natur, som hun kommer fra.
Crash Kalinka er på alle mulige måder en ganske vild oplevelse; Den er lige dele besynderlig og dragende, og den kører derudaf i et voldsomt hæsblæsende tempo, hvori forskellige associationer hele tiden kobles i en kalejdoskopisk stil. Sigridur Larsen er en ordekvilibrist, og stilen synes at antage nærmest maniske dimensioner. Der er så meget fart og vildskab i denne debutroman om en ung kvinde og den slægt hun er oprindet af.
Crash Kalinka er helt sikkert et værk, der vil splitte sine læsere; Jeg følte mig fuldstændig kørt over af den voldsomme og halsbrækkende stil, men jeg var alligevel voldsomt fascineret, selvom jeg godt kan blive lidt i tvivl om, hvad det egentlig er, jeg har læst.

Hvis dette er en lakridspibe af Mads Damsøe
Mads er taget til Hvide Sande for at skrive en selvbiografi for den døende Kuno. Men det er en vanskelig sag for Kuno er slet ikke interesseret i at deltage i projektet, og Mads kan i øvrigt ikke finde ud af at skrive slutninger. Mads fordriver tiden i det vestjyske med at flakke omkring og spise lakridspiber, og depressionen sniger sig langsomt ind på ham, alt i mens hans mor efterlader utallige bekymrede beskeder på hans telefon.
Men måske lysner det en smule, da Mads møder Kunos barnebarn Ditte, der er klædt ud som en Geisha og bruger en tamagotchi som afløb for sine selvmordstanker.
”Hvis dette er en lakridspibe” er underlig, spøjs, skæv, humoristisk og sort.
Men den er først og fremmest poetisk, eftertænksom, dybsindig og hjerteskærende.
Vi er langt ude og dybt inde, der hvor der gør allermest ondt, og hvor kun humoren gør det hele udholdeligt.

Væddermændenes nat og Blodets sti af Tobias Stenbæk Bro
En serie der foreløbigt består af to bind, som er fuldstændig oplagt til fans af Game of Thrones.
Serien har det hele; okkulte hændelser, dystre hemmeligheder, dyb kærlighed, magtbegærlige mennesker og masser af spænding – både den slags spænding, der opstår mellem romanens karakterer, men naturligvis også den slags spænding, der opstår hos læseren.
Serien foregår i landet Agamore, og universet minder som i Game of thrones om noget middelalderligt. Omdrejningspunkter er de tre brødre Rodrik, Cedric og Stormfrik, og handlingen sættes igang da en da en konflikt om magten eskalerer under en fest på gården. Kort efter indledes en række mystiske og ildevarslende begivenheder, og dystre hemmeligheder fra farens fortid tvinger drengene fra deres hjem på flugt fra en mystisk fjende. Under flugten går nye hemmeligheder op for drengene, og det bliver pludselig svært at skelne mellem hvem der er ven og hvem der er fjende. Samtidig ulmer konflikterne de tre brødre imellem.

Lodbrogsønnernes hævn, Lodbrogsønnernes ran og Lodbrogsønnernes død af Lasse Holm.
Den store vikingehelt Ragnar Lodbrog er død, mens han var i den engelske kong Ællas varetægt. De fem Lodbrogsønner er derfor draget til England med en gigantisk hær for at få hævn. Under en plyndring finder sønnernes romanens fortæller og hovedperson, Rolf, en dansk/saxist dreng, der stod til at skulle hænges. De tager ham med sig, og indlemmer ham snart som en af deres egne.
Brødrenes hævntogt udvikler sig til en storstilet invasion af landet, og Rolf opdager, at hver af de fem Lodbrogsønner har deres helt egne motiver for at deltage i togtet. Mens hans egne hemmeligheder langsomt afsløres, dykker han ned i gåden om Ragnars død, som han hurtigt opdager gemmer på langt flere chokerende sandheder, der kan få fatale konsekvenser.
Med Lasse Holms roman får man helt sikkert et rigtig stort stykke med ægte vikingestemning; der er blodige slag, brutale plyndringer og snedige rænkespil.
Der er gjort et kæmpe historisk researcharbejde, og fortællingen oser af historisk ballast; man får med sig en masse viden om nordisk mytologis sagnhistorie og den tidlige vikingetid.

Happy ending, Happy family og Happy hour af Anne-Sophie Lunding-Sørensen
Elvira er 39 år gammel, meget overvægtig og arbejder sort som telefondame på et bordel. Hun passer sig selv og kæmper desuden hårdt for at kommunen skal lade hende være i fred. Hun vil have sin pension, og har arbejdet målrettet for det i mange år.
Hendes bror Sixten er narkoman, og familie har de ikke noget af udover deres bedste ven Køster, som er politibetjent.
En dag forsvinder en af pigerne fra bordellet, og da Elvira skal lede efter hende, kommer hun i kontakt med en af pigens stamkunder. Det ender slet ikke som hun havde regnet med.
Man kan ikke undgå at holde af Anne-Sophie Lunding-Sørensens heltinde Elvira,  der folder sig ud i denne herlige lille politisk ukorrekte sag, som både rummer en let underspillet satire, men som også er ganske alvorlig og demonstrerer en virkelig stor indføling med samfundets svageste.

HJÆLP af Jacob Skyggebjerg
Bogen bærer undertitlen ”vidnesbyrd fra den dansk retsstat – et justitsmord”. Den omhandler tiden fra Jacob Skyggebjerg med vennerne er i byen og bliver anholdt efter et kontrovers med en dørmand. Han bliver to år senere idømt en behandlingsdom for vold mod embedsmand i funktion og bogen skildrer tiden ind og ud af psykiatriske afsnit; En tid hvor han efter hver udskrivelse må genopbygge sin tilværelse kun for at få den afbrudt og smadret igen af en ny tvangsindlæggelse.
Hjælp er en autentisk og personlig beretning, som først og fremmest leverer en larmende og voldsom kritik af systemet. Jacob Skyggebjerg arbejder med flere forskellige fortælleteknikker som supplerer hinanden og efterlader læseren med en unik læseoplevelse.
Bogen rører og provokerer på mange måder. Skyggebjerg mestrer det poetiske, det barske, det nøgterne, det debatterende og det satiriske og han formår at bruge det til sin fordel i en godt opsat roman, der understreger hans skarpe kritik.

Knust Anne Mette Kirk
En trafikulykke efter en gymnasiefest er indledningen til dette nordic noir inspirerede krimidrama.
Anne Mette Kirk har skrevet et veldrejet og spændende plot, men det er først og fremmest hendes portrætter af en gruppe unge mennesker, der virkelig udmærker sig i den her bog. Kirk har en inderlighed i sine karakterfremstillinger, og hun skriver en vidunderlig stemningsfyldt historie frem, hvor sorgen men også håbet er omdrejningspunktet.

Dallas København af Peter Molde-Amelung
Dallas København er en bog, der berører de svære ting i livet. Omdrejningspunktet er de to børn Dallas og Jack, der begge må siges at have lidt af omsorgssvigt; Dallas fra sin fraværende og følelsesafstumpede mor og Jack fra sin psykisk syge mor med ”rotter på loftet”. Men selvom bogen beskriver disse mor-barn forhold ærligt og uden omsvøb, så er der ikke tale om et socialrealistisk drama.
Peter Molde-Amelung behandler nemlig de svære og barske emner i en genre, som mest af alt minder om et eventyr. Dallas København bor i et stort gammelt hus i en glemt afkrog af Frederiksberg have og hun er omgivet af mystiske ting og sager, som hendes excentriske oldefar Monty har hjembragt fra sine utallige opdagelsesrejser. Miljøet har derfor, sine barske elementer til trods, en vis aura af eventyr. Det samme har skabelonen for historien, hvor Dallas i bedste eventyrfortælling med sine hjælpere skal ud på en farefuld færd i kærlighedens navn for at redde sin oldefar.
Bogen behandler Alzheimer, psykisk sygdom, hustruvold og alkoholisme. Men dens altoverskyggende tema er først og fremmest kærligheden; Både når den svigter, men også når den overrasker og redder dagen.

Det er herfra jeg vil begynde at tale, disse ord kan finde vej af Gry Stokkendahl Dalgas
Gry Stokkendahl Dalgas debut bevæger sig mellem flere teksttyper i dette lille værk, der rummer store følelser. Værket er på en gang et digt og en dagbog, det er personligt og politisk, det rummer håb og angst, forventninger og frygt. Først og fremmest er det en fortælling om en ung transkvindes tanker og følelser i en periode af hendes liv, hvor hun venter på sin første samtale på sexologisk klinik. Hun er i en venteposition på vej mod at blive sig selv. Hun er en kvinde fanget i et mandeskelet, som hun selv skriver det. Gry Stokkendahl Dalgas udmærker sig først og fremmest ved at skrive både det smukke, det vrede og det sårbare frem.

Livet du efterlod af Lotte Elmann Wegner
I et nedlagt gartneri bor Albert. Engang var han gift og havde to børn, men nu er han alene med sorgen og ikke mist angeren. Cecily er blevet forladt af sin mand, og har svært ved at finde tilbage til tilværelsen igen. Åsa sidder bag kassen i Brugsen og ser livet glide forbi. Suleima er vendt tilbage til sin barndomsegn for at udrydde gamle minder. Der er meget tristhed og ensomhed i den lille by, hvor enhver passer sit. Men den lille pige Anemone og hendes hund Ebba kommer med smilet og glæden og forandrer tingenes gang.
En historie der udmærker sig ved nogle meget fine og rørende personportrætter. Det her er en roman, der skal læses for sin gribende og rørende stemning, der omslutter sin læser næsten fra første side. Der er en stemning af ensomhed, håbløshed og anger, men der er også et tydeligt håb i mørket, som alt i alt gør romanen til en rørende fortælling om at turde at gribe livet og ikke mindst et andet menneske.

Vi vågner i Sibirien af Martin Paludan
Vi vågner i Sibirien indledes med en prolog, hvor jeg’et er modløs i en form for postapokalyptisk verden, hvor en tung sne og kulde har lagt sig over landet. På samme måde er jeg’et tynget af sorgen over sin mistede kærlighed, – det fraværende du.
Derefter følger romanens hovedstykke, hvor jeg’et og hans forelskelse i du’et er i centrum. De to personer elsker hinanden, men er tydeligvis hinandens modsætninger, når det kommer til idealer og syn på samfundet. Jeg’et drømmer om en ”ganske almindelig” tilværelse med hus og barn, mens du’et er optaget af at redde verden, og er imod konformiteten og småborgerligheden. Hun er tilsyneladende frontfigur i et samfundsoprør, som forsøger at råbe politikerne op og handle for at forhindre samfundets opløsning, der foruden den truende klimakrise også tæller fremmedhad og et tiltagende skel mellem rig og fattig.
Vi følger de to personernes forelskelse og forskellige måder at tackle samfundets forandringer, forholdets udvikling og deres egen identitet.
Vi vågner i Sibrien er bestemt en anderledes roman; Den er tankekrævende, politisk og poetisk. Martin Paludan har meget på hjerte, og han får både fremstillet et poetisk billede af to menneskers kærlighed, idealer og sammenbrud, samtidig med at han er særdeles klar i sin samfundskritik.
Vi vågner i Sibirien er først og fremmest en roman, der efterlader et indtryk og en stemning hos sin læser, og det gør den virkelig godt.

Gennem en hinde af is af Maria Lundborg
Gennem en hinde af is handler om Anne, hvis voksne søn Thomas har slået hånden af hende. Hun forstår ikke hvorfor, og hendes søgen efter ham bringer hende til Indien. Samtidig tænker hun tilbage på den første tid med Thomas, og hun genkalder sig de livsvalg hun tog, da han var barn og senere ung i et forsøg på at finde svar.
Gennem en hinde af is handler grundlæggende om svigt, – Anne har svigtet sin søn, men hun har også svigtet andre, fx står hendes manglende evne til rigtig at knytte sig i et kærlighedsforhold centralt.
Men bogen handler også om den menneskelige selvoptagethed – eller måske snarere den menneskelige utilstrækkelighed. Anne vil gerne have et barn, men hun vil også ud i verden og realisere sig selv, og selvom hun tror, hun kan det hele, så ender hun alligevel med at være splittet, og det samvær, hun har med Thomas, er præget af hendes skyldfølelse over for ham.
Det er en roman, der på en mærkelig måde formår at være både nøgtern og poetisk i sin fortællestil. Den skraber kun overfladen af sine karakterer og deres indbyrdes forhold og alligevel efterlader den et markant indtryk.

Hvad ingen ved af Anne Cathrine Bomann
Jonas og Imse er brødre. Jonas er 19 år og træner for unge bordtennistalenter. Men det er særligt den elleveårige Niklas, der har fanget hans interesse.
Imse er 13 år. Han interesserer sig for filosofi, dokumentarfilm og han savner sin far, som ikke er så meget tilstede.
Mens Imse langsomt bryder ud af sin skal og måske får sin første ven, ser det dog helt anderledes ud for Jonas. Hans følelser for den unge Niklas udvikler sig og tvinger ham til at indse en chokerende sandhed om sig selv.
Anne Cathrine Bomann tager favntag med et uhyre tabubelagt emne, og hun gør noget, der ellers er ganske uhørt; Hun skaber sympati omkring en karakter, der udvikler nogle absolut forkerte følelser.
Men hun skaber også et virkelig rørende portræt af en ung drengs kamp mod ensomheden.
Hvad ingen ved er en fin lille fortælling om store følelser og emner, og brødrene Jonas og Imse går lige i hjertekuglen

To liv af Estrid Dyekjær
I 1954 bliver den unge Kirsten gravid. Men Christian, som er byens charlatan, har ikke i sinde at gifte sig med hende. Desperat og tilskyndet af moren forfører Kirsten sin gamle barndomsven Johannes, Christians bror, og bilder ham bagefter ind, at hun er gravid med hans barn.
Johannes er forelsket i Kirsten og drevet af at gøre det rigtige, så han gifter sig med hende. Således indledes deres ægteskab med en faretruende løgn.
Kirsten er plaget af skyld og skam og ønsker brændende at gøre ægteskabet til en succes, mens Johannes ligeledes føler skyld over at have gjort Kirsten gravid og besværliggjort hendes vej mod en uddannelse. Han indstiller sig på at gøre alle de nødvendige ofre for at Kirsten skal blive glad og velforsørget.
En historie om kærlighed, hemmeligheder, svigt og tilgivelse. To menneskers liv der starter med en løgn. En løgn der betyder alt og alligevel ender med at være sekundær i deres kærlighed.
Det er en smuk fortælling om et ægteskab – to liv – der på godt og ondt er det kærlighed i virkeligheden er – en sammensat affære, på en gang kompliceret og ganske ukompliceret.
Estrid Dyekjær skriver med stor en stor og tydelig kærlighed til sine karakterer, og som læser føler man sig omfavnet af en varm og tænksom historie.

Kelly af Runa Marie Luth
Tre skæbner præget af svigt i barndommen mødes i et på overfladen banalt trekantsdrama, hvor Runa Marie Luths fuldstændig vidunderlige sprog skaber noget smukt og poetisk midt i et kaos af smerte og skrøbelige skæbner. 
Kelly ender efter en barndom præget af afsavn og omsorgssvigt i en omflakkende tilværelse, hvor hun en dag tilfældigt samles op af lastbilchaufføren Pusser, der tager hende med tilbage til sin gård. Kelly og Pusser indleder et forhold og Kelly finder en tryghed midt i Pussers verden af rod og gammelt ragelse. Pusser har dog allerede et forhold til Viola, som også bærer på sin helt egen sørgelige fortælling. 
Runa Marie Luth fremmaner den ene stemning efter den anden i denne sanselige fortælling, der på en gang er såvel poetisk som prosaisk. 
Jeg følte mig virkelig betaget af Kelly, som først og fremmest skal læses for det sansende sprog med malende og indlevende beskrivelser. Det er en roman der beskriver alt det grimme og formår at gøre det smukt. 

Fanny Fairychild (trilogien) af Lykke Lindbo
Er du til eventyr, magi, alfer og nordisk mytologi. Så er det univers omkring Fanny Fairychild lige sagen.
Fannys mor forsvandt, da hun var fire år gammel. Seks år senere finder Fanny sin mors gamle dagbog og et mystisk spejl på loftet. Snart møder Fanny den gamle kone Alfhild, der fortæller hende om en verden fuld af nordiske guder, jætter og alfer. Fanny er nu den eneste, der kan drage mod gudernes land for at advare kong Frej om Udgårdslokes onde planer. Med spejlet og dagbogen tager hun afsted med hjælp fra sin nye gode alfeven Elvy.
I gudernes verden får hun sin sag for og skal rejse rundt i alle afkroge af verden for at redde guder, mennesker og alfer fra det store altudslettende Ragnarok. Men det bliver også en rejse, hvor hun skal finde sig selv og måske løse mysteriet om sin forsvundne mor.
Lykke Lindbo har skabt et magisk univers, der mikser den nordiske mytologi rigtig fint med et magisk og barnligt drømmeunivers.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *