Hvepsestik

Hvepsestik
Genre:
Sprog:
Originalsprog:

Sugardating er det centrale tema i dette mordmysterie, som skal løses af efterforskeren Britt og hendes unge makker Oliver. Line Vester Larsen har tydeligvis lavet noget research forud for denne roman, der dog desværre aldrig rigtig fik mig helt ud på stolekanten.

Motionisten Anders finder en ung kvinde stukket næsten til døde i Frederiksberg have. Da hun kort efter udånder, tilkaldes politiet, og den erfarne efterforsker Britt sættes på sagen sammen med sin unge makker Oliver. Sagens bliver kompliceret af flere forhold, blandt andet da Oliver viser sig at have et særligt kendskab til offeret, og da et vidne findes dræbt. Britt må balancere efterforskning med privatlivet i en sag, som trækker tråde til både en indremissionsk familie i Jylland og erhvervslivets øverste top.

Line Vester Larsen har researchet historien, og giver blandt andet sin læser en yderst detaljeret og ganske malerisk beskrivelse af en obduktion. Det giver naturligvis en vis autenticitet, men jeg følte måske også at det var en anelse overflødigt.

Vi bliver præsenteret for et væld af personer i denne mordgåde, blandt andet et meget stort efterforskningshold. Line Vester Larsen skal have ros for denne troværdige fremstilling; At der rent faktisk er et større hold på opgaven, i modsætning til mange andre kriminalromaner, hvor man får det indtryk, at politiets samlede styrke ved en drabssag alene tæller to koleriske betjente.

På minussiden bliver der i en kortere roman som denne for lidt tid til at præsentere alle disse karakterer, og de fremstår egentlig alle (med undtagelse af hovedkarakteren Britt) som alt for flygtige bekendtskaber.

Derudover præsenteres vi for mange personer omkring den dræbte, som alle kunne være mistænkelige. Men faktisk er det her, at Hvepsestik begår sin første og største fejl, for spændingen kunne have været øget væsentligt, hvis forfatteren i højere grad havde dvælet lidt mere ved de forskellige karakterer og begivenheders mistænkelighed. Det havde været rart, hvis flere spor havde givet læseren noget at spekulere over.

Det går rigtig hurtigt, og alligevel giver tempoet ikke krimien den hæsblæsende følelse, som føles kendetegnet for en rigtig page-turner.
Forfatteren skifter lidt for hurtigt mellem forskellige informationer, og lader sjældent sin læser dvæle ved forskellige mistænkte. Enkelte steder afslører hun for meget for tidligt og af samme grund ender romanen med at svigte, når det kommer til de store overraskelser.

Afslutningen viser et egentlig udmærket gennemtænkt plot, som dog særligt i sin sidste halvdel bliver skudt så hurtigt af, at man ikke rigtig når at fornemme spændingen.

Mange af karakterbeskrivelserne grænser til det forudsigelige – endsige stereotype. Offerets forældre er fx fra Jylland og det indremissionske miljø og taler som to dommedagsprædikanter, mens den rige advokat bor på Strandvejen med filippinsk au pair og tre lyshårede børn klædt i lyst tøj, og så er han naturligvis også en arrogant skid.

Af historiens to hovedefterforskere er Britt den mest interessante. Hendes dilemma mellem at være mor og efterforsker er interessant, og vel formegentlig velkendt for enhver forælder der skal balance mellem familieliv og karriere. Derimod kommer man aldrig rigtig tæt på Oliver til trods for hans indledende afsløring.

Rent sprogligt arbejder forfatteren med flere fantasifulde sammenligninger og billeddannelser, og hun skriver ting som:

”Hun følte sig spiddet sommerfugl. En sommerfugl, der var blevet naglet fast på en opslagstavle med en tegnestift igennem kroppen og nu flaksede hjælpeløst med vingerne”

Den slags sproglige sammenligninger fungerer som et morsomt og sjovt tvist til romanen.

De fleste af kapitlerne åbnes med en panoramisk og scenisk beskrivelse af miljøet førend forfatteren zoomer ind i sine beskrivelser på de specifikke begivenheder og karakterer. Det giver fortællingen en scenisk form, der understøtter det fortælletekniske tempo og illustrerer byens puls.

Alt i alt er det en ok krimi, der dog vil blegne i det brede landskab af krimier, som findes derude.

2.3Overall Score

Hvepsestik

Sugardating er det centrale tema i dette mordmysterie, som skal løses af efterforskeren Britt og hendes unge makker Oliver. Line Vester Larsen har tydeligvis lavet noget research forud for denne ...

  • historien/plot
    2.0
  • karakterer
    2.3
  • sprog og skrivestil
    2.5

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hvad syntes du om bogen?