Game of thrones: 5 forskelle mellem bøgerne og tv-serien.

Game of thrones tv-serien nærmer sig slutningen. Derimod har vi efterhånden ventet længe på bøgernes afslutning, og det der ud til, vi kommer til at vente en del endnu.

Men når først sidste afsnit af serien er rullet over skærmen, er der så overhovedet en grund til at vente på bøgerne? 

Svaret er ja, for serien har faktisk lavet nogle ændringer, som måske kan få afgørende betydning for plottet. Jeg har samlet en lille top 5 over punkter, hvor plotudviklingen i bøgerne afviger væsentligt fra tv-serien, og hvor historien derfor stadig kan byde på overraskelser.

For god ordens skyld skal det siges, at indlægget indeholder spoilere for dem, der endnu ikke har læst bøgerne eller set serien. 

5. Jamie og Tyrion er uvenner

I tv-serien hjælper Jamie Tyrion med at flygte, da han ellers står til at blive henrettet. Tyrion undslipper og dræber på sin vej faderen Tywin. Det gør han også i bøgerne, men forinden har han et opgør med broderen Jamie. Opgøret bunder i historien om Tyrion ungdomskærlighed og første hustru Tysha.

Tysha var en ung kvinde, som Tyrion reddede fra et overfald. De forelskede sig og blev gift i hemmelighed. Da Tyrions far Lord Tywin finder ud af det bliver han rasende, og han tvinger Jamie til at fortælle Tyrion, at Tysha i virkeligheden er en prostitueret, der blev betalt for ”at gøre Tyrion til en mand”. Lord Tywin får ægteskabet annulleret og pigen bliver voldtaget på skift af hans soldater. Tyrion tvinges til at blive den sidste mand, der voldtager hende, hvilket han gør tynget af bitterhed over at være blevet narret af hende.

I fangekælderen på natten for Tyrions befrielse fortæller Jamie sandheden om Tysha, hvilket gør Tyrion så rasende, at han fortæller Jamie, at det var ham, der slog Joffrey ihjel,

De to brødre er altså langt fra på god fod, og måske får det betydning for historien. 

4. Lady Stoneheart

Lady Stoneheart er ikke en del af tv-serien. Hun er en genoplivet Catelyn Stark, der er drevet alene af et begær efter hævn. 

Catelyn som blodtørstig hævner.

I bøgerne ridder hun omkring og slår de forskellige Freys ihjel (dem der var ansvarlige for The Red Wedding). I tv-serien er det i stedet Arya, der har fået denne opgave, så det er ikke sikkert at Stonehearts fravær får den store betydning. Men vi får se…

3. Aegon Targaryan er stadig i live

Aegon Targaryan – jamen er det ikke Jon Snow? Jo, det er det også. Men Aegon er også navnet på Rhaegars anden søn. Den søn han fik med Elia Martell. 

I såvel bøgerne som serien får vi at vide, at Rhaegars første kone Elia og de to børn Aegor og Rhaenys blev dræbt af Gregor Clegane under Roberts Rebillion. 

I bøgerne bliver der dog sået tvivl om denne kendsgerning, for en ung mand kaldet the Grif påstår pludselig at være denne Aegon, og er han det, så er han Rhaegars førstefødte søn.

The Grif bakkes op i sin historie af Lord Varys, der fortæller, at han placerede et andet barn i Aegons sted og dermed reddede den unge prins fra døden. 

Men er den unge mand virkelig Aegon? Og hvis han er, hvilken betydning får det så for kampen om tronen? 

2. Arianna Martell

I tv-serien har man ikke bare valgt at udelade en af George Martins mest feministiske karakter. Man har også udeladt nærmest hele den dorniske storyline.

Arianna Martell er endnu en person, der ikke eksisterer i tv-serien. Muligvis har man fundet det for komplekst at introducere en ny stor karakter i serien.

I bøgerne er Arianna Martell datter af Doran Martell the prince of Dorne, og dermed arving til titlen som hersker af Dorne.

I tv-serien bliver der gjort kort proces for Dorne dynastiet, i det prins Doran og hans eneste søn bliver myrdet af the sand snakes. Men i bøgerne er der langt mere power over familien, som anført af Arianna er på jagt efter hævn over den myrdede Elia Martell. Deres planer inkluderer blandt andet Myrcella, Cerseis datter, som de ønsker skal gå efter jerntronen. Myrcella er altså også endnu i live i bøgerne.

Det bliver spændende at se, hvad George R.R Martin bruger denne karakter til, og i det hele taget at følge plotudviklingen i Dorne, som tv-serien har afviklet fuldstændig. Kan sydlændingene få betydning i kampen om tronen? Desuden har nogle kritiske røster også undret sig over, at tv-serien har valgt at udelade en af George Martins mest feministiske karakterer. 

1.Sansa bliver ikke gift med Ramsay

I tv-serien sender Littlefinger Sansa afsted mod Winterfell for at blive gift med Ramsay Bolton, og vi ved jo alle sammen, hvordan det ender. Men i bøgerne er det dog ikke Sansa, der lider denne skæbne, men derimod en tjenestepige, som Cersei Lannister har bildt Bolton ind er Arya Stark. Sansa forlader derimod aldrig Eyrie, og bøgerne slutter med, at Petyr afslører for hende, at han har planer om, at hun skal giftes med en Harrold Harding. Harrold er ikke en karakter i tv-serien, men i bøgerne er han den mand, der står til at arve the Eyrie. 

At Sansa således ikke gennemgår det frygtelige ægteskab med Ramsay, og dermed heller ikke på samme måde har en grund til at være så vred på Petyr kan ikke undgå at få en betydning for hendes karakterudvikling. Men vil det også få en betydning for historien?

Jeg håber, at bøgerne kan byde på nogle overraskelser i forhold til serien, i hvert fald er der nogle væsentlige forskelle i plottet, som alt andet lige må få en eller anden betydning. 

Det forudsætter selvfølgelig alt sammen at George R.R.Martin nogensinde får skrevet de bøger, og det kan der måske være noget der tyder på, har meget lange udsigter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *