Litterære teaterforestillinger i det nordjyske.

Jeg elsker fortolkninger af litterære værker, hvad enten det er på film eller i teateret, og i år er der mange spændende litterære fortolkninger på programmet hos begge de nordjyske teatre; Vendsyssel teater og Aalborg teater, ligesom de også har både gamle og nye klassikere indenfor dramatikken på tapetet. 

Jeg glæder mig især til følgende forestillinger;

Hedda Gabler
Intet teater uden dramatikeren over dem alle; Henrik Ibsen. Hedda Gabler flirtede i sin ungdom med den vilde og udsvævende Lövborg. Men hun valgte i stedet den rolige og om end lidt kedelige Tesman, og med ham fik hun det komfortable og gode liv, som hun drømte om. Men med årene er hun begyndt at kede sig i det praktiske og lidenskabsløse ægteskab, så da den gamle flirt dukker op fristes hun hurtigt til at lege med ilden og udfordre skæbnen.
Spiller på Aalborg teater i perioden 26.september – 24.oktober.

Tine
Herman Bangs store roman om degnens datter Tine, der som helt ung kommer i huset hos skovridderen. Hun bliver veninde med fruen i huset og forelsker sig samtidig i al hemmelighed i skovridderen. Så rammer krigen det lille samfund på Als, og mens slagmarken rykker tættere på Skovridderhuset flygter fruen og den lille søn til København. Det efterlader Tine alene med skovridderen, og midt i krigens kaos og med kanonerne fra slagets gang i baggrunden nærmer de to sig hinanden i en kærlighed, der får fatale følger.
Spiller på Aalborg teater i perioden 31. Januar – 27. februar.

Forbrydelse og straf
Dostovjevskijs store kriminalklassiker blev i Aalborg teaters opsætning rost, da den havde premiere sidste år. Stykket handler om Raskolnikov, der beslutter sig for at tage livets udfordringer i egen hånd og slår et menneske ihjel. Stykket følger den angrende morder og en skånselsløs detektiv.
Spiller på Aalborg teater fra 27.oktober – 31. oktober. 

Den unge Werthers lidelser
Johann Wolfgang von Goethes klassiker fra 1774 om den unge borgersøn Werther, der flygter fra byen og ud på landet, hvor han møder Lotte, der ganske vist allerede er forlovet, men som i sin forlovedes fravær udvikler et forhold til Werther. Da hendes forlovede vender tilbage forlader hun Werther, hvilket driver ham til selvmord. 
Stykket er en genopsætning på Aalborg teater, og det fik efter premieren sidste år meget fine anmeldelser. I hovedrollen ses Gustav Dyekjær Giese, som mange måske kender fra ungdomsserien ”Perfekte steder” eller det store drama om Anden Verdenskrig ”De forbandede år”
Spiller på Aalborg Teater fra 6.april til 21.april

De skønne dage i Aranjuez
Sidste års Nobelprismodtager Peter Handke er udover sine romanskriverier også en anerkendt dramatiker. De Skønne dage i Aranjuez foregår på en veranda i de lune sommeraftener i Aranjuez, hvor en mand og en kvinde finder tiden til at tale sammen og lytte. Hvem er de? Hvad har de været for hinanden? Har de været noget?
Handke er som dramatiker kendt for sin dybe og stille eftertænksomhed, rummet for refleksion og sine smukke dialoger.
Opsættes på Aalborg teater i perioden 19.Januar – 20.Februar med Martin Ringmose og Camilla Gjelstrup. 

Romeo og Julie
Shakespeares ikoniske drama om stridighederne mellem Montague og Capulet i Verona, Italien. 
De bærende roller som Romeo og Julie spilles af henholdsvis Lue Støvelbæk, kendt fra blandt andet Badehotellet, og Luise Kirsten Skov.
Opsættes på Vendsyssel Teater i perioden 19.november – 19.december

Frøken Julie 
Strindbergs mesterværk fra 1888. Et drama om erotik og begær, der i sin tid var så vovet, at han ikke kunne få det opført i hjemlandet Sverige, hvorfor det havde sin urpremiere i Danmark med Strindbergs egen kone i hovedrollen. Stykket handler om tjeneren Jean og hans uofficielle forlovede kokkepigen Kristin, der er forargede over grevens datter og hendes frigjorte forhold til mænd. Men en sommernat forfører den unge Julie Jean, hvorefter hun dog bliver grebet af skammen.
Opsættes på Vendsyssel teater i perioden 15.april – 8.maj 2021. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *