Bøger fra hele verden: 25 bøger fra Afrika, Asien og Sydamerika

For et stykke tid siden gik det op for mig, at min bogreol er overvejende vestligt repræsenteret, og det vil jeg gerne lave om på. Derfor har jeg herunder samlet en liste med i alt 25 bøger skrevet af forfattere fra Afrika, Asien og Sydamerika. Tag med på en rejse til fx Ghana, Japan, Kenya eller Peru og vær berejst, – selv i en Corona-tid. 

Sydkorea:
Han Kang: Levende og døde
Gwangju, Sydkorea 1980. I efterdønningerne af et studenteroprør, som er blevet slået brutalt ned, leder den 14-årige Dong-ho efter sin ven. Man har samlet de sårede og de døde i en gymnastiksal, hvor en gruppe unge mennesker våger over dem. Vil vennen være levende eller død, når han finder ham? Hvad sker der med sjælen hos den, der dør? Og hvad sker der med sjælen hos den, der overlever?


Min Jin Lee: Pachinko
Sunja vokser op som fiskerfamilie i Korea, som immigrere til Japan for at finde arbejde. Hun forelsker sig hovedkulds i en velstående mand, men hendes fremtid med ham forsvinder som dug fra solen, da hun bliver gravid, og han viser sig allerede at være gift. I sin fortvivlelse accepterer hun derfor at blive gift med en svækket præst. Herfra begynder hendes familiehistorie i et fattigt, raceopdelt Japan, hvor hun med sin koreanske baggrund diskrimineres af det japanske samfund.

Vietnam: 
Báo Ninh: Krigens sorg
Selvbiografisk roman om en nordvietnamesisk soldat, som i tilbageblik genoplever sit førkrigsliv i Hanoi, de grufulde oplevelser under Vietnamkrigen og den svære efterkrigstid og dermed forsøger at få hold på sorgen.

Kina:
Bi Feiyu: Tre søstre
Roman om kvinders vilkår og kinesisk kultur og samfund under og efter Mao

Jun Chang: Vilde svaner
Forfatteren, der voksede op som medlem af den privilegerede elite i Maos Kina og senere blev forstødt under kulturrevolutionen i 1960’erne, fortæller sin families historie gennem tre generationer og giver hermed et billede af Kinas historie i 1900-tallet

India:
Aravind Adiga: Den hvide tiger
En indisk forretningsdrivende sender en række breve til den kinesiske præsident i anledning af dennes besøg i Bangalore, og i dem fortæller han om sit liv, der har formet sig som en både komisk, tragisk og amoralsk rejse ind i det nye teknologifikserede Indien

Vietnam:
Duong Thu Huong: De blindes paradis
De blindes paradis er en dramatisk familiehistorie og en beretning om ændringerne i det vietnamesiske samfund over en periode på fyrre år.

Japan:
Haruki Murukami: Kafka på stranden
I nutidens Japan forenes to skæbner tilfældigt: den unge Kafka Tamura, en intellektuel, der føler sig hjemme i et bibliotek og den gamle Nakata, en analfabet, der elsker naturen og kan tale med katte. Ved mødet genopstår deres historier på magisk vis.

Sayaka Murata: Døgnkioskmennesket
Keiko arbejder i en døgnkiosk og nyder sit rutineprægede liv, hvor hun trods sin anderledeshed passer ind. Desværre forventer folk omkring hende, at hun finder en mand, så hun laver en aftale med den arrogante og utilpassede Shiraha.

Kazuo Ishigure: De fjerne blå bjerge
En lavmælt og tilsyneladende udramatisk beretning om en midaldrende japansk kvinde, der som ung overlevede atomangrebet på Nagasaki, og som nu, mange år senere, bryder sammen.

Iran:
Shahrnush Parsipur: Kvinder uden mænd
Tæt på Teheran findes en have, hvor fem kvinder mødes frie af familiens og det patriarkalske samfunds normer og overvågning. Iblandt kvinderne findes en velhavende enke, en yngre prostitueret, to ældre ugifte kvinder og en lærerinde, som ønsker at forvandles til et træ.

Israel:
Amos Oz: At kende en kvinde
En jødisk efterretningsmand trækker sig efter hustruens død tilbage i et hus i Jerusalem sammen med sin datter, mor og svigermor, idet han håber at få klarhed over sin tilværelse.

Aserbadjsjan:
Olga Grjasnowa: Et ægteskabs mangel på juridisk skarphed
Balletdanseren Leyla og lægen Altay har indgået et proformaægteskab. Hun er til kvinder. Han er til mænd. Da Leyla forelsker sig i den unge Jojoun, begynder ideen om det harmoniske kærlighedsliv langsomt at krakelere.

Afghanistan:
Khaled Hosseini: Under en strålende sol
Mariam vokser op under fattige og kærlighedsløse kår, mens den 19 år yngre Lailas barndom er lykkelig og fri. Begges verden ødelægges og skæbnen bringer dem sammen hos en voldelig tyran af en ægtemand, hvor de trods forskellige baggrunde samles i et skæbnefællesskab.

Kenya:
Ngugi was Thiong’o: Drømme i krigens tid
Erindringer af den kenyanske forfatter, Ngugi wa Thiong’o (f. 1938), som fortæller om sin barndom og opvækst ude på landet

Sydafrika:
Nadine Gordimer: Burgers datter
En ung pige, datter af hvide sydafrikanske apartheidmodstandere, kommer efter forældrenes død i et moralsk dilemma: skal hun tage arven op?

Senegal:
Mariama Bâ: En sang i rødt
Kærlighedsroman om en senegalesisk mand og en fransk kvinde og de uoverstigelige problemer, deres forskelligartede kulturelle baggrund danner.

Egypten:
Alaa al-Aswany: Jeg løb mod Nilen
Roman om den egyptiske version af det Det Arabiske Forår. Revolutionen i Egypten i 2011 skildres gennem en mosaik af forskellige karakterer med hver deres rolle i omvæltningerne.

Nigeria:
Chiamanda Ngozi Adichie: Americanah 
Ifemelu og Obinzi fra Nigeria er forelskede, men bliver splittede, da Ifemelu får et stipendium til USA, og Obinzi må leve som illegal immigrant i London. Begge opdager hvad det vil sige at være sort. Men hvad med kærligheden?

Chinua Achebe: Alt falder fra hinanden
Okonkwo bor i en traditionel afrikansk landsby. Lige siden han var ganske ung, har han stræbt efter anerkendelse og indflydelse. Nu er han en af stammens stormænd, har tre koner og mange børn. Missionærer kommer til landsbyen og alt forandres.

Ghana:
Taiye Selasi: Gå væk, Ghana
Fire børn i familien Sai med ghanesiske, nigerianske og skotske rødder kæmper med identitet og selvværd under deres opvækst i USA, efter at deres far har forladt dem og uden forklaring er rejst tilbage til Ghana.

Columbia:
Gabriel Garcia Marquez: Kærlighed i koleraens tid
En kærlighedsfortælling fra Colombia om en forsmået elsker, der må vente i mere end halvtreds år, før han får sin ungdomselskede.

Chile:
Isabel Allende: Åndernes hus
Slægtsroman, som fortæller tre generationers historie, samtidig med at den skildrer Chiles udvikling i 1900-tallet.

Peru:
Mario Vargas Llosa: Vejen til paradis
Om maleren og billedhuggeren Paul Gauguin og hans bedstemor Flora Tristán, der var utopisk socialist og kvindeforkæmper. De to mødte aldrig hinanden, men begge kæmpede for at bryde fri af et konventionelt, borgerligt liv.

Brasilien:
Jorge Amado: Gabriela – Nellike og Kanel
På en malerisk baggrund skildres brydningen mellem nyt og gammelt i den brasilianske by Ilheus i 1920’erne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *