Sommerbogtanken anbefaler: 3 bøger til dig, der gerne vil læse om en barsk opvækst fortalt i et smukt sprog.

Tre stærke fortællinger om et barn, der kæmper og klarer sig på trods af ubegribelige og voldsomme omstændigheder. Turtle lever isoleret og med ambivalente følelser for sin voldlige og incestuøse far, Jojo lever i fattigdom med sine fraværende forældre, dødsyge bedstemor og alle fortidens spøgelser, mens Taras opvækst er præget af faderens religiøse fanatisme. Tre barske historier om at kæmpe i modgang og mod alle odds. Tre stærke fortællinger, som alle udmærker sig ved et smukt sprog.

  1. Religiøs fanatisme, isoleret opvækst og en kamp for uddannelse
    Oplyst af Tara Westover

En fortælling om en ung kvindes rejse mod selvstændighed. Det er en historie om at elske sin familie, men samtidig være nødt til at søge væk fra den.

Tara er yngste barn i en stor børneflok i familien Westover. Familien er troende mormoner, og lever isoleret fra det meste af omverdenen. Børnene går ikke i skole, og flere af dem har end ikke en fødselsattest. Familielivet er præget af faderens strenge regler og angst for omverdenen. Hans sindstilstand grænser til det skizofrene, og han ser farer og mulige komplots overalt. Børnenes oplevelse af verden er begrænset til faderens foredrag om statsliges konspirationer og farlige sygehuse, og selvom moderen prøver at hjemmeundervise dem, kræver omstændighederne at børnene arbejder for faderen. Så det de egentlig lærer noget om er, hvordan man slagter et dyr, hugger skrot op og binder et reb.

Men Tara vil noget mere, og hun prøver at frigøre sig fra familien, og komme på college. Men det er vanskeligt, når man aldrig har gået i skole, og man samtidig har faderens ord om den farlige verden udenfor med sig.

Tara Westover fortæller sin historie i en smuk reflekterende stil, og hendes kærlighed til familiens medlemmer, selv dem der har svigtet hende, er så intens, at man fornemmer den gennem siderne.

Læs hele anmeldelsen her

2. Vold og overgreb. En ubehagelig og gribende beretning. 
Min kæreste elskling af Gabriel Tallent

”Min Kæreste elskling” er en virkelig barsk men også rørende fortælling. Pigen Turtles kamp for at frigøre sig fra hjemmet og den tyranniske far er vanvittig flot beskrevet og de smukke naturbeskrivelser danner en fantastisk ramme om historien.

Turtle er teenager og bor alene med sin far. Han er utilregnelig og uligevægtig, og hans kærlighed til Turtle er altomsluttende, destruktiv og incestuøs. Turtle er bundet til sin far af ambivalente følelser; hun er afhængig af ham, hun hader ham, hun føler sig ansvarlig, hun elsker ham. På samme måde oplever Turtle verden med skepsis; hun klarer sig dårligt i skolen og hun hader kvinder.

Men i naturen er Turtle fri, hun klatrer på klipper, vandrer i skoven, betragter dyr, – her er hendes verden uendelig.
Da hun en dag møder drengen Jacob oplever hun for første gang venskabets magi, og hun begynder at forstå, at verden kan være større end blot hende og faren, og måske er der en vej ud?

Læs hele anmeldelsen her

3. Racehad og sorg fra bunden af det amerikanske samfund.
Syng, levende og døde, syng af Jesmyn Ward

’Syng, levende og døde, syng’ er en roman om racehad, vold, forsømte børn og kriminalitet. Men det er også en roman om kærlighed, tilgivelse og accept. Det er en barsk og ligefrem fremstilling af de socialt udsattes vilkår og ikke mindst behandlingen af sorte i USA, men det er også en meget poetisk og metaforisk beskrivelse af menneskets håb og angst. 
Jesmyn Ward gør brug af en smuk og fascinerende vekslen mellem det barske og det poetiske.

Jojo og hans lillesøster Kayla har tilbragt det meste af deres barndom hos bedsteforældrene. Deres mor Leonie var kun 17 år, da hun fik Jojo, og hun magter tydeligvis ikke forældreskabet og er ofte væk. Deres far Michael har raget uklar med sin familie, fordi han som hvid har fået børn med en sort kvinde, og han afsoner en fængselsdom. Da han skal løslades beslutter Leonie, at hun og børnene skal hente ham.

I fængslet Parcman henter de faren, men med sig hjem har de også genfærdet af drengen Richie, som kun Jojo kan se, og som han kender fra bedstefaren Pops fortællinger. Drengen kan ikke finde fred fra de uhyrligheder, der blev begået mod ham.

Samtidig plages familien af bedstemorens kræftsygdom og mindet om Leonies bror, der brutalt blev slået ihjel. Alt imens de hver især kæmper for at holde sig oven vande i en verden, hvor de altid vil være nederst i den sociale rangstige.

Læs hele anmeldelsen her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *