Mithos

Mithos
Sprog:
Originalsprog:

Mithos er mørk og dyb, poetisk og smuk.
En bog der både rummer en medrivende handling, et fortryllende sprog og helstøbte karakter – og så har den bestemt noget på hjerte og giver stof til eftertanke.
Jeg er begejstret. Ganske enkelt.

Kristian Leth kender jeg ellers primært fra hans virke som frontfigur i bandet The William Blakes, og det er faktisk som om, at specielt bandets album ”The way of the warrior” spiller som baggrundsmusik til min læsning af denne roman. Der er i hvert fald en genkendelig tone af noget på én gang dystert og uendeligt smukt ved denne roman.

Landet Mella er ved at gå under. Drenge Taom har set det i sine syner. Men faderen, der arbejder for kejseren og er tilhænger af det videnskabelige livssyn, tror ikke på ham eller på den magi, som Taom kan mærke drager ham.

Da en mærkelig sygdom begynder at hærge landet; såvel mennesker som dyr og planter, drager Taom ud med veninden Aena for at løse mysteriet om Mellas undergang og forsøge at redde landet. Men på deres færd overraskes og chokeres de gang på gang af nye sandheder om deres verden, og kan de stole på, at de ved, hvem der er ven og hvem der er fjende?

Bogen er spændende fra start til slut – den er bestemt handlingsmættet og man keder sig ikke. Særligt synes jeg, det er fantastisk, hvordan Leth formår at introducere så mange nye steder og personer, uden at det nogensinde bliver gjort overfladisk eller bliver forvirrende og uoverskueligt for læseren. Tværtimod udfolder universet sig konstant for sin læser, og alle karakterer, små som store, står levende og klart i læsningen.
Ligeledes har Leth skabt en historie, der hele tiden byder på nye afsløringer og sandheder, og helt frem til bogens sidste sider, er der spænding.

Leth har skrevet, hvad jeg synes er meget unikt, en roman der både er handlingsmættet, spændende og med masser af dramaturgisk fremdrift, samtidig med at den er eftertænksom, dybsindig og intellektuel – den er altså på en gang hurtig og langsom, bred og dyb.
Der sker hele tiden noget, både i handlingen, i sproget og i de filosofiske tanker, som Leth så smukt og let får viklet ind i en evigt opadgående spændingskurve.

Leth har ganske enkelt tilsyneladende stået forrest i køen, da der blev delt kunstneriske talenter ud – og jeg kan kun sige: læs den!

4.8Overall Score

Mithos

Mithos er mørk og dyb, poetisk og smuk. En bog der både rummer en medrivende handling, et fortryllende sprog og helstøbte karakter – og så har den bestemt noget på hjerte og giver stof til ...

  • Historien
    4.9
  • Karakterer
    4.7
  • Sprog og skrivestil
    4.8

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hvad syntes du om bogen?