Blomstrende syrener

Blomstrende syrener
Sprog:
Originalsprog:

”Du har et valg. Du kan svælge i uretfærdigheden ved det hele, eller du kan sætte dig ud over det. Få styr på det. Luk andre mennesker ind”

En utrolig flot historisk roman, der følger 3 forskellige kvinder med hver deres fortælling fra 2.Verdenskrig. Der er gjort et stort researcharbejde forud for denne roman, og det mærker man som læser.
Det er en roman med en absolut gribende fortælling, og handlingen skrider hurtigt, dramatisk og medrivende frem. Der er store følelser på spil, men det er ikke altid man som læser helt kan følge karakternes handlinger.
Romanens stærkeste kort er delen om kvindernes liv efter Anden Verdenskrig; de overlevendes skyldfølelse er et stort tema, og her bliver romanen for alvor intens i sine skildringer af de disse følelser.

Blomstrende syrener følger 3 forskellige kvinder før, under og efter Anden Verdenskrig. Den tidligere skuespiller Caroline Ferriday fra overklassemiljøet i New York arbejder frivilligt med at hjælpe forældreløse børn i Frankrig. Hun forelsker sig i den gifte og karismatiske skuespiller Paul Rodiere. Men under krigen forsvinder han og hans jødiske kone sporløst i Paris, og mens Caroline kæmper for at finde ham bruger hun al sin tid på at hjælpe og kæmpe for krigens ofre.
Kasia er stadig en helt ung pige, da hendes fædreland Polen indtages af Nazisterne. Sammen med vennen Pietrik bliver hun en del af den polske modstandsbevægelse. Men katastrofen indtræffer og Kasia tages til fange af tyskerne og sendes til Ravensbrück – tyskernes koncentrationslejr for kvinder.
Herta er en ambitiøs ung tysk lægestuderende, der lever under trange kår med sin mor, og som må udholde overgreb fra sin onkel. Hun ser lyset, da en mulighed for at arbejde som kirurg i Ravensbrück melder sig, men snart er hun en del af den nazistiske verden.

En meget velresearchet historisk roman
Der er ingen tvivl om, at Martha Hall Kelly har lavet et solidt og utroligt flot researcharbejde forud for denne roman. Både Caroline og Herta er virkelige personer, som Kelly bringer flot og ganske troværdigt til live. Kasia er fiktiv, men hendes kamp i lejren Ravensbrück bygger på virkelige hændelser, og omhandler tyskernes medicinske og kirurgiske forsøg med de jødiske fanger. Her må Kelly have interviewet overlevende fra Ravensbrück. Kasias trængsler er beskrevet i detaljerede, skræmmende og fængslende detaljer, – det er ubehagelig og medrivende læsning.
Carolines historie er ligeledes spækket med historiske personer og begivenheder. Der er fx en ganske morsom og interessant portrættering af Wallis Simpson, der som bekendt fik den engelske konge til at abdicere for at kunne gifte sig med hende.

De tre kvinder i romanen:
Carolines spor er selve udgangspunktet for romanens tilblivelse. Hendes fortælling rummer meget research, og Caroline fremstilles som en helt igennem sympatisk person. Forfatteren har tilføjet en umulig kærlighedshistorie, sandsynligvis for at give lidt liv, personlighed og følelsesmæssig dramatik til hendes historie. Hendes forelskelse og efterfølgende reaktioner på forholdet er måske ikke beskrevet godt nok til, at man som læser rigtig forstår hendes valg, – men kærlighedshistorien virker omvendt også efter hensigten og gør Caroline mere levende som karakter.

Kasias fortælling er uden tvivl den mest rørende og medrivende. Men det er selvfølgelig også svært andet end at lade sig gribe af de rystende begivenheder i nazismens KZ-lejre.

Hertas spor er som grundlæggende ide måske det mest interessante spor. Det er originalt og spændende at have en fortælling, der skildrer begivenhederne fra nazisternes synspunkt.
Hertas vej fra modstand til deltagelse i nazismens rædsler fremstår dog en anelse forceret. Hendes historie kunne ganske enkelt med stor fordel have været uddybet langt mere.

Helt grundlæggende lider romanen under, at de tre kvinder fremstår en anelse fjerne. Særligt i romanens første del havde jeg svært ved rigtig at engagere mig i dem som karakterer.
Det er ærgerligt, for deres historier er jo ganske medrivende og fyldt med god dramatik og store følelser.

Romanens tre dele – historierne om krigens konsekvenser er klart stærkest:
De to sidste dele af romanen skildrer tiden umiddelbart efter krigen og nogle år efter.
Her oplever vi de frygtelige følelsesmæssige konsekvenser af krigens rædsler.
Kasia er fx tynget af sorg, vrede og skyld, og her formår Kelly virkelig at gøre Kasia levende for sin læser.
Det ærgrer mig dog, at Hertas historie ikke fortsætter, – det havde ellers været interessant at følge hendes udvikling i årene efter krigen; Plages hun af skyld? Tror hun stadig på nazismen? Hvordan lever hun med konsekvenserne af sine valg? Det havde været interessant at følge.

Alt i alt:
Det er en meget flot komponeret historie. Der ligger utvivlsomt et kæmpe arbejde bag, og det kan man som læser mærke. Kvindernes trængsler i Ravensbrück fremstår med så stor detaljerigdom, at man næsten føler, man er der.
De tre spor supplerer hinanden og bidrager med hver sin fortælling om krigen. Det er en dramatisk, begivenhedsrig og autentisk historisk roman.

3.5Overall Score

Blomstrende syrener

”Du har et valg. Du kan svælge i uretfærdigheden ved det hele, eller du kan sætte dig ud over det. Få styr på det. Luk andre mennesker ind” En utrolig flot historisk roman, der følger 3 ...

  • Historien/plot
    4.0
  • karakterer
    3.1
  • sprog og skrivestil
    3.5

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hvad syntes du om bogen?